Тенденция ли са в българското плуване явления като това във Варна

Тенденция ли са в българското плуване явления като това във Варна
User Rating: 5.7 (4 votes)
Мнение на Александър Конкеев
Хубаво е, че се вещае доминираща роля в плуването на град като Варна, където местната община вложи много средства за развитието на плувните спортове. Да не забравяме обаче, че току-що  се откри обновеният басейн в Сандански и плуването там не е замирало. Много по-рано от считаните за нормални 7 години при откриването на нов басейн ще има сериозно присъствие на състезатели от този край в челната тройка във всички възрастови групи. Пред управителите на клубовете стои и сериозната задача да открият и привлекат таланти от други населени места в региона, за да може де се ползва пълния капацитет на обновената  база. Трудно ще се възстанови старата система за откриване на таланти от времето на социализма, но това пък е ново предизвикателство към мениджъри като Вакареев. Ще успее ли този отдаден на плуването човек да заслужи оценката добър мениджър,  ако му дадем басейн за 3 млн.лв, осигурени от общината,  която поема още и заплатите за треньори, обслужващ и медицински персонал и  обезпечаването на ток, вода и препарати. А какво да кажем за Атанас Димитров от Русе и всеки друг плувен център при такова разпределение на картите? Какво ще е тяхното развитие?  Свидетели сме какво може да се постигне за близо година, ако на даден клуб се осигурят определени условия. Необмисленото „отличаване“ на мениджъри, треньори и др. води до роенето на клубове, което се наблюдава през последните години.

Темата за орехите, крушите и варненските клубове е доста голяма, но да не забравяме, че всички те са от един пчелин, а всеки от тях смята, че не е бил оценен правилно или не е получил заслуженото. Това роене е вредно за плуването, защото значително снижава ежедневната вътрешна конкуренция между състезателите в даден клуб. Навсякъде другаде работят за повишаване на тази конкуренция,  при нас –  точно обратното. Изведнъж: о,чудо,  има круши на орехите – тринадесет варненски клуба са сложили печати и подписи под един документ. Забележително, не един, два или пет, а цели тринадесет. Самият факт е показателен и изисква голямо внимание. Реакцията не закъсня: „Варненски спортни клубове скочиха срещу плувна надежда“  и настана едно „мазало“, в което любимият спорт се оказа най-големият губещ. Всички изтъквани предимства и привлекателни страни на този спорт бяха смазани за нула време, а за разразилата се дискусия в социалните мрежи определението грозна картина е недостатъчно и следите й не могат да се заличат дори с изтриването й. Изключително неприятен е фактът, че с тежките, безотговорно изречени, неприлично егоцентрични нападки, произнесени от родители, фенове и нови звезди на детското ни плуване,  всички привърженици на красивите плувни спортове получиха звучен шамар, без дори да подозират за какво става въпрос. Отново се раздаваха определения. Как всичко това помага децата да стават все по- добри? Убеден съм, че ако това явление не съществуваше, щеше да има повече и по-впечатляващи рекорди. Какво по-добро от възможността в края на тренировката да се направят няколко спринта между децата от различните клубове. Хем радост за родителите-зрители хем възможност за проверка в съревнователна  обстановка между самите плувци. Нали затова ви ги превеждаме тези интервюта на Морозов, Д.Сало и др.,  та да разберете какво е мисленето при големите.

Голяма е пропастта, зейнала между нашата философия, изражение и демонстрация на която констатирахме в разразилия се конфликт с ПК Астери, и философията и нагласата на американци, англичани, унгарци, които никога няма да стигнат до подобен спор поради естеството на изповядваните възгледи. А оттук нататък как и по какъв начин ще побеждаваш състезатели, които са толкова напред в развитието. Не стоят ли по-близо големите треньори в българското плуване, като например Алекси Алексиев със своите разбирания, до така цитираните западни философии и схващания и успяхме ли след тяхната загуба да продължим в правилната посока на развитие е въпрос, който трябва да си зададем сега в конкретния случай. Първо, вътрешно клубни разногласия в четири клуба, после, конфликт с 13 клуба, как ще еволюира създаването на проблеми, свързани с едната страна, е трудно да се прогнозира. Може би оттук нататък минаваме към следващото ниво – ниво Федерация, това предстои да се види. Доскоро ни озадачаваха пристигащи информации за това, как добронамерено ни се смеят западните съседи на емоционалните ръкомахания и опити за разправа по различни турнири на представителка от въпросния клуб, но вече ги виждаме същите изпълнения и на националните първенства.

А всичко започна от едно обикновено не спазване на правилата. Началото бе поставено с подминаването с мълчаливо съгласие на въпроса защо Федерацията картотекира клуб във Варна с база в София. Разбираемо е, че така се даде възможност на определен състезател, несъмнено талантлив, да може да тренира и да се развива, но същият не е намерил добра атмосфера в цели четири клуба; бил извън матрицата – добре, разбираемо, но това не е единичен непознат случай. Трябва ли да се ангажират пресцентрове и телевизии, където въпросният състезател  да се води и показва като циркова мечка. Нима това не се отразява на психиката и концентрацията в тренировки и състезания. Защо не ги щадите тези деца, а създавате впечатление, че техните успехи са средство за постигане на определени цели. Статистиката има спомен за редица такива случаи в различни спортове. Споделям мнението, че е необосновано даден спорт да се направи известен в медийното пространство посредством такива грозни картини. В цялото това мазало изпъкна един много интересен коментар, който статистиката, водена десетилетия, подкрепя. Много от малчуганите, които сега полагат толкова усилия, в близко бъдеще няма да искат и да чуят за басейн. Факт е, че на държавното за жени такива почти липсват, а за приключилото първенство за старша възраст Румен Атанасов отбеляза наличието на огромна зейнала бездна между първите и следващата група в почти всички дисциплини. Погледнато от друга страна, странен е фактът, че точно в тази възраст в много водещи в плуването нации тепърва започват да се появяват изявените състезатели и точно сега бележат най-голям скок в своите постижения,  а нашите дарования потъват в застоя и по-късно се отказват. Може би това се дължи на бързото изгаряне на тези състезатели или на натрупаната умора, която не е само физическа, а може би и на схващането, че истинският шампион е такъв още от малък, а може би системата на подготовка е грешна. Но както казват, и негативната реклама е реклама. Въпреки фактите, изтъквани от различните страни.

Астери и въпросното писмо

За какво става въпрос в подадената жалба:

-          за накърняването на достоинствата на определен спортист и възпрепятстване възможностите му да тренира пълноценно на съществуващата общинска плувна база

или

-          за алармиране на общинските чиновници за нарушаване на общински разпоредби, конфликт на интереси, неправомерно възползване за частни клубни интереси на общински програми, нарушаване на морално-етични норми с напориста реклама, игнорираща постиженията на поколения заслужили варненски плувци, принизяването и ощетяването на всички останали плувни клубове  в града чрез отнемане на възможността също да привличат обучените чрез въпросните общински програми варненски деца – от  съответния клуб, който задължително използва и най-малката възможност с реклама и антиреклама да привлича вниманието към себе си и да обявява постоянно, че е онеправдан, въпреки че фактите подсказват обратното. Колко са докладните за нарушения на правилника от страна на въпросния клуб и колко такива докладни има спрямо други клубове. Всичко това, с входящите номера, присъства в архива на Р.Атанасов, но по никакъв начин няма да помогне за развитието на плуването.

Във фейсбук страницата на ПК Астери четем:

Хриска Пейчева – част от нашия треньорски екип-Започва да плува на 10 години при Харалампи Чакъров, а на 13 вече е Майстор на спорта. Има над 30 републикански рекорда и титли.Многократна шампионка на балканските игри,участничка в европейското първенство в Барселона ’70 и в олимпиадата Мюнхен ’72.Първата българска плувкиня изплувала 400м кроул под 5;00мин.

В отворена група „Плуване и воодна топка“ четем:

Hriska Stefanova: На вниманието на чиновничката от ПСК.Хриска Пейчева води отговорно и стриктно началното обучение на деца по общинска програма,за което получава определено възнаграждение!Хриска Пейчева не води нито скрит,нито явен тренировъчен процес с деца от клуб ,,Астери“(засега),въпреки,че с какво се занимава госпожата в останалото време не касае авторката на „жълтата статия“-наистина не прилича на сериозно,официално писмо.

Нека читателите сами отсъдят, съществува ли конфликт на интереси при положение, че треньорите, оповестени в графика на варненската общинска програма за обучение по плуване, същевременно обгрижват децата от въпросния клуб при всички техни спортни изяви, било то на местно, републиканско или международно ниво.

В крайна сметка е важно как гореизложеното помага за развитието на плувния спорт или за неговото популяризиране.

Засега Федерацията не успява да създаде стройна система за оценка работата на треньори, инструктори и т.н. Останалите федерации все повече развиват работата на специалисти от различни области в екип, а ние все повече залагаме на индивидуализма (Варна е нагледен пример), като в същото време се оплакваме, че другите, видите ли, имали екипи. При наличието на система за оценка на кадрите и конкретно финансиране на състезателите няма ли да се получи това което всички искат – развитие на плуването. Нека Федерацията положи основата на такава система и да започне нейното оптимизиране чрез предложенията, постъпващи от клубовете. Да, по-лесно е да я караме по-старому, но времената се менят, почти всички са вече пред нас, скоро и Вануату,  дето е колкото о.Болшевик, ще има по-добри класирания от нас. В идеята за обвързване на левчетата с точките има значителен потенциал, при много добър и гъвкав мениджмънт ще даде бързи и качествени резултати, но нека първо някой признае, че „високото спортно майсторство“ в сегашната му форма вече е изчерпало своите възможности и е спомен от миналото. Да, 25г и повече са достатъчно голям срок, за да го причислим към миналото, особено в динамичния 21 век. В задачката се пита кой ще пусне парите, които досега – е взимал. Това може да стане само при едно условие: ако започне да взима повече или ако правилата са строги и той не може да им насмогне. Само така парите ще отиват при развиващия се състезател и ще осигуряват успеха му.

Да, но какво ще представлява системата и кой ще я направи? Както казва Денис Панкратов, чиновникът няма да си мръдне пръста, защото той е зает със задачата да си пази мястото. Тогава кой? Атанас Георгиев от Варна ви предложи една такава система. Може да не е от реномирана агенция, но все пак е българска. Трудно е да се повярва, че ще се намери клуб, който да използва въпросната система за оценка на състезателите си  и да реши, че тя не става. Защо да не се възложи на Атанас Георгиев експериментално да оцени няколко клуба и след определен период от време да го направи пак. Да видим тогава какви ще са резултатите и ако системата дава резултат, близък до реалността, да се съчетае с точки и левчета – и ето ти на това, което търсим. Дори резултатът да е негативен, ще сме направили усилие да променим нещата. Ако така направеното предложение се струва на някого неправилно, нека да предложи по-добро, аз поне няма да му се разсърдя и да го затрупам с определения.

Ако тези два модула разпределят средствата от бюджета така, че парите да следват резултатите, ето ти готова система, която с подходяща обратна връзка и диференцираща съставка може да се използва във всички плувни спортове.

Какви са нашите изисквания към такава система: парите да следват резултатите, да няма дискриминация между малки и големи, но да има пропорционалност. Така грешка трудно ще се направи: в плуването се мери с хронометър и силните постижения трябва да бъдат възнаграждавани. Треньорът да е подходящо мотивиран в същата степен като състезателя. Да  изчезнат глупавите клаузи при преминаване от един клуб, треньор в друг. Това не е футбол, тук цената на труда на треньора е неговата месечна такса и за да няма възражения от типа  “аз вложих толкова много в него, а той ме напусна“, нека всеки си определя таксата диференцирано спрямо вложения труд при всеки конкретен състезател, така ще бъде по-коректно както за  самия треньор, така  и спрямо останалите родители и състезатели. Ако не, това си остава ценова политика на клуба и тя се приема с нейните негативи и позитиви. Не беше много отдавна, когато научихме за нивата и начина на финансиране в клуба на Екатерина Аврамова Иилинг. Сега научаваме, че много от треньорите в английските клубове работят на доброволни начала, което разбива нашите представи за „дивия капитализъм“. По-интересното и съществено обаче е каква е движещата сила за работа на тези треньори на тези доброволни начала. Може би в основата стои съвсем различна философия. Както стана ясно от някои интервюта, именно философията, която изповядва определен треньор, е особено важна при събеседването за назначаване на треньор в Щатите.

Естествено, трябва да останат и санкции, и то най вече за такива явления, като ходене по домовете на изявени състезатели от чужди клубове и агитиране с обещания за по-добри условия и други благинки,  водени от задачата да покажем от втора линия, че сме по-по-най. Дори такива клубове да наберат преднина за момента, какво ще е бъдещето и най вече, какво печели от тези фокуси самото плуване. Спазването на правилата и постигането на определени резултати да са основата на системата, а всяко по-добро представяне да бъде възнаграждавано с определени, така наречени, „бонуси“. За 25 години и повече се вижда, че сегашната система с нейната философия не дава добри резултати. Не е неразумно да променим коренно нещата и да проследим какво се случва.

Не може да се говори за най–добър мениджър и да се визира персона завършила ВИФ „по милост“ поради факта, че останалите, получили диплома, са усвоили доста повече знания и умения. Ладата на ректора, която се носеше по Софийските улици, добре помни как  бързо бе обработена на Русенска митница, когато други чакаха по 15 години. Така че, при отразяването на постигнатото от треньор – състезател трябва да се отчитат условията и средствата, спомогнали за постигането на техните резултати, за да може успехът им да стимулира и провокира останалите да гонят ако не същото, то поне повече. В същото време те да не остават тайна, а да са със съществен принос за развитие на системата, както това става например в Англия. Преди около година повдигнахме въпроса за входните времена и отправих молба към хората, имащи възможност да променят нещата така, че да не тежат на малките възрасти като воденичен камък на шията. Не се вслушаха. Тогава онези, които се ползваха от финансиране,  се усмихваха и наблюдаваха отстрани. Но сега парата я няма и  те  подскачат до тавана. Как да им вярваш, когато е ясно, че мнението им зависи от шумоленето на банкнотите? Спокойно може да се обединят изявите от календара на старша възраст с мъже и жени защото повече от 50% от стартиралите за мъже и жени са от по малките възрасти и всички се борят за точки. Редно е да се обмисли възможността да се направят две награждавания при програма с финали следобед с идеята за повишаване на нивото на самото състезание. Най-вероятно ще се окаже, че е не само икономически по–ефективно  обединяването на старша с мъже и жени, но и по-ползотворно, поради увеличаване на конкуренцията в дисциплините, а медалите и точките пак могат да бъдат раздадени по възрастови групи. Така че, ако се възприеме схващането, конкуренцията да е сериозен фактор за повишаване нивото на плувния спорт у нас, то Федерацията трябва да извърши съответните стъпки, за да може то да придобие практическо измерение, ако желае разбира се, ако ли не, ще си останем на сегашното ниво и нека не ни изненадват явления като това във Варна.

Писмото на Варненските клубове

ПС : поради неприемливото си грозно и отблъскващо съдържание на споменатата дискусия в социалната мрежа на Фейсбук се ограничаваме да я направим обществено достояние, въпреки проявения интерес. Благодарни сме, че все пак някой ограничи възможността тя да продължи във времето!

16 Comments

 1. Димитър Димитров  /  07.03.2014, 7:59 Reply

  Смятам ,че написаното е тенденциозно насочено срещу КПС Астери! Фактите могат да се опишат кратко и ясно:
  1/ Астери е ЕДИНСТВЕНИЯ варненски клуб заплащащ ползването на коридори;
  2/Рекламата за която се говори Е ПЛАТЕНА ,а не безплатна;
  3/На басейна щеше да има и снимки на други изявени състезатели,от други клубове ако бяха ги предоставили в определения срок;
  4/Треньори от всички клубове водят курсове за начално обучение (моят син се научи да плува в такъв курс,воден от треньор на друг клуб…)
  А сега да кажа какво означава гореизложеното: Т.1 – че „другите клубове“ се уплашиха да не се наложи и те да плащат за коридори; Т.2- „другите клубове“ да осъзнаят,че рекламата е нещо законно и хубаво ,ако е платена по всички правила,а не подарена; Т3-мързел и незаинтересованост от страна на „другите клубове“; Т.4 – пълна манипулация и неистина от страна на „другите клубове“. Когато техни треньори водят начални обучения ,те съвсем естественно насочват даровитите деца към собствените си клубове.И това се прави от ВСИЧКИ.
  КРАТКО И ЯСНО ! Беше ли необходимо да се пишат дъъълги статии ,за да се оплюе точно определен клуб?!

  • Иван  /  08.03.2014, 6:20 Reply

   Астери е и единственият клуб използващ таблицата на Менделеев преди и по време на състезания.Интересен ще е един допинг контрол на техни състезатели.А дали родителите знаят какво пият децата им е отделен въпрос…

 2. Дима  /  07.03.2014, 10:39 Reply

  Колкото и статии да се напишат -все тая.Българска работа. Когато на някой не му върви работата,той започва да пречи на този,който умее и може.Няма да коментирам клубове ,защото не е моя работа-но когато става въпрос за деца-това вече е страшно.Как възпитаваме и на какво си учим децата…Мили хора,никой не печели от това,даже и вие които търсите справедливост по този начин.Ясно е ,че всичко става за пари и то за много пари, но не всичко е пари.Парите идват когато инвестираме в нашите деца с много любов.Направете го!!! Покажете им, как да живеят,как да се трудят,как да си постигнат целите си-без злоба,без подлост,без завист,без интриги и не забравяйте ,че вашият пример е безценен.Образът в здравото огледало е по истински,отколкото в много малки начупени стъкълца….

 3. Георгиева  /  07.03.2014, 14:17 Reply

  Поздравления към автора на коментара. Страхотен е!!! Трябва да има такива хора, които да излагат истината – грамотно и с много точни факти.

 4. pluvane.net
  admin  /  07.03.2014, 14:26 Reply

  Г-н Димитров, по наша информация, на басейн Делфини във Варна треньори от други клубове не извършват начално обучение, а че само през летния сезон, и то на на б-н Приморски, се провежда програма „Научи се да плуваш“ през която могат да минават в рамките на 20 учебни часа деца за начално обучение.
  Наистина, както казва Дима, това трябва да е целта на родители и треньори: как възпитаваме и на какво си учим децата. Словесната агресия не следва да дава добри плодове.

 5. Asteriks i Obeliks  /  07.03.2014, 15:04 Reply

  Г-н Димитров пише във всички фейсбук страници едни и същи неща, защитавайки своя отбор заедно с останалите родители. PR-а на този отбор е ужасно досаден. Нека не се чудят защо всички са скочили срещу тях. Много ги боли от истината. Настроени са толкова агресивно, защото това им се снася като информация, стоейки и чакайки децата си на басейн „Делфини“, от семейството на „бъдещата международна шампионка“. Басейнът е окупиран изцяло от този отбор, а за граждани и други състезатели се предоставя само един коридор, който се използва от 7-8 човека, докато в останалите плуват средно по 2-3 деца. Деца, завършили общинската програма се пренасочват директно към „Астери“. Новите родители и деца понятие си нямат, че в града съществуват още двадесетина отбора. Но не им се и предоставя такава информация. Що се отнася до заплащането на басейни, трансперанти, медии и др.- да е жив и здрав г-н Кадоглу, който дава всичко за дъщерите си. Дано очакванията му се оправдаят и видим името Кадоглу на по-престижни места на световните подиуми. И дано звездоманията да не им попречи по пътя на успеха, защото това, което се вихри в Интернет и останалите медии от г-жа Гергана Василева, не е в тяхна полза.

 6. Дима  /  07.03.2014, 15:43 Reply

  Ето тази злоба и завист ще ни затрие като нация.Мола ВИ за малко повече човечност.Срамувам се от написаното на Asteriks i Fbeliks.Господ да пази децата от цялата тази помия хвърлена върху тях.Хайде да се вразумим малко независимо дали е за басейни или каквото и да е било.Няма да забравя един прекрасен ден колежката ми дойде на работа и ми каза:Знаеш ли какво ми хрумна-трябва да направят гробищата в центъра на града, и всички когато идваме на работа да минаваме първо през тях.Аз я погледнах странно и замълчах.НЯМАШЕ КАКВО ДА Й КАЖА. Ако нямате мили думи,то моля ви просто замълчете и се опитайте да се усмихнете на живота!!!Обичам и ви уважавам независимо от кой клуб сте.АЗ не съм даже и от Варна.Но чух ,че Бургас ви изпреварва -за това ,кой град е по-хубав.Не се учудвам.

 7. Bz  /  07.03.2014, 16:16 Reply

  То ако слушате бабата на Джорджия може да чуете не само че Бургас изпреварвал Варна ами и че Астери се бори за междугалактическа титла като Василики е била марсианците с 4 дължини а Джорджия венерианците само с подводното …
  Хайде да говорим за факти като оставим агенцията Една Жена Каза настрана.
  А фактите са следните:
  1. Астери е нов отбор който е регистриран в София но се опитва да развива дейност във Варна и с привлечени състезатели на Ирис в Русе.
  2. Независимо от успехите на фамилия Кадоглу те все още не отговарят на никакви критерии за да получат за ползване коридорите които искат.
  3. Текущите постижения не само на Астери но и на почти всички български плувци са слаби. Тези приказки за „бъдещата световна, олимпийска и вселенска шампионка“ са за между баби и майки докато чакат отрочетата им да си изплуват тренировката в басейн Делфини.
  4. Няма никакво правно или каквото и да било друго основание фамилия Кадоглу и Астери да се разпореждат в басей Делфини все едно им е бащиния.
  5. Наглостта на PR-a само пречи на иначе много талантливите и работливите сестри Кадоглу.

 8. Дима  /  07.03.2014, 16:33 Reply

  Явно омразата ви е -срещу бабата,дядото,лелята, сестрите,майката ,бащата и т.н..Аз не разбирам омразата ви.Ами постигнете необходимите резултати и ще отидете на басейна при другите родители,да чакате някое дете.Ако ме поканете и аз ще дойда..Няма нищо лошо.

 9. Георгиева  /  07.03.2014, 17:18 Reply

  Г-жо Дима, не ви познавам, може и някога да се запознаем. Тук не става въпрос за злоба госпожо. Не става въпрос за завист. Децата ни са страхотни. Тренират цяла година под синьото небе. Знаете ли какво е да тренираш зимно време на -14 градуса например. Знаете ли какво е треньорите да мръзнат като кучета на тези температури (а са били и по-ниски) по цял ден. Имат една барачка два на три метра, в която са наджипкани като сърдели. И не защото ламтят за нещо си, а за да подготвят нашите деца за предстоящото състезание. А състезания има целогодишно. Докато в същото време както господина по-горе каза, най-великият клуб във Варна тренира децата си на закрития басейн, който е също общинска собственост. Но ние ако искаме да проведем тренировка там, можем само ако си платим от предния ден и единствения час, който можем да заемем е от 12 до 1 на обяд. Защо? Защото всички часове са пълни от граждани ли? Не. Защото най-великия клуб на Варна тренира там и графикът е пълен. И…още нещо. Понеже казвате „постигнете необходимите резултати“ – необходимите резултати нашите деца също ги постигат. Ако бяхте наясно малко със факти и статистика щяхте да знаете, че плуването във Варна не започва от Астери. Деца има и ще има във всички клубове. Има и ще има шампиони във всички отбори. Всички те са обичани, не се съмнявайте в това. Всички те са възпитани, също не се съмнявайте в това. Но не във злоба и омраза. За началната програма на обучение няма смисъл да се изказвам, защото ще повторя по-горните изказвания. Това е, което исках да кажа. И поздрави на Бургас.

 10. Bz  /  07.03.2014, 17:22 Reply

  Те успехите на останалите са налице.
  И точно заради разминаването между амбиция и реалност има такъв сблъсък на Астери с всички останали.
  Ето пак факти:
  Купа България 2013 г:
  http://bul-swimming.org/images/documents/CUP%20BUL13%20-%20Bulgaria.pdf
  където ясно се вижда че клуб Астери е на 14 място в България с около 4 ПЪТИ по малко точки от ПСК Черно Море.
  Та тези приказки как чуждата злоба пречела на PR отдела на Астери си ги запазете за себе си.

 11. Дима  /  07.03.2014, 17:44 Reply

  Извинете ако съм засегнала някого.Случайно попаднах на статията и направих своя коментар,без да защитавам или нападам някого.Единствено,което ме възмущава е,че във всичко това замесвате децата.Може би аз съм на възрастта на вашите родители и като гледам какво става в нашата държава ми се иска да кажа на цяла България -Хора, обичайте се,уважавайте се, разрешавайте проблемите си по интелектуален начин, с разговори,с компромиси и по-вече спокойствие.Едва ли някой печели от това,което правите.Дано не повлиява даже и мъничко на вашите мънички чисти и нежни душички-дечицата.Според мен проблема ви няма да се разреши с нападки между клубовете.Просто го потърсете по-нагоре.Още веднъж се извинявам на засегналите се.Всичко казано беше с най-добри чувства.Успех на всички плувни клубове и дано след време да прочета,че Варна е сред най-добрите в България и защо ли не и извън нея.С уважение към всички!

 12. Asteriks i Obeliks  /  07.03.2014, 19:01 Reply

  Защо Астери гракнаха срещу писмото на 13-те клуба? Какво ли обидно видяха там? В него ясно се защитават постиженията и имената на великите ни плувци от миналото- тези, които заслужават ликовете им да са на трансперанти и табла и младото поколение да се гордее с тях и да се стреми към техните успехи. Варненци също така се гордеят и с успехите на Джорджия Кадоглу, но на тези басейни, за които говорим, висят снимки с нейния лик като „Звезда“ и реклама на клуб Астери. Какво толкова не можете да разберете?

 13. Ламята Спаска  /  07.03.2014, 23:26 Reply

  Понеже винаги в агресивната и вече мега досадна реклама на „Астери“ и в частност на Джорджия, се подчертава с много дебело, колко извънземно недостижими са постиженията и, искам да попитам каква точно е сделката със химичната лаборатория ЖЪЛТО (предлагат „супер добавки“). След като са рекламни лица на тези добавки, дали не им ползват продуктите с които да ги качват на ракета, и ги изстрелва на изтъкваната от тях и недостижима величината Марс?! Много е наложително да се започне с проби за допинг от всички възрасти!

 14. Димитър Василев  /  08.03.2014, 1:37 Reply

  Няма ли как да блокирате коментарите тук че усещам как дискусията ще се пренесе под тази страница?! Но нека спомена и нещо друго. Докато четях и се отчайвах все повече ми направи впечатление постоянното споменаване на „децата“. По-възрастните често казват – днешните млади са много невъзпитани, мързеливи, глупави и т.н. Моя коментар на възрастните – децата ви са такива каквито вие сте ги направили, а ги правите такива с личния си пример. Изливайки злоба – ще получите злоба, демонстрирайки всяческо нарушаване на правилата (по пътищата, по институции и т.н.) това ще правят и децата ви. Ако искате едно по-добро бъдеще за децата си и за спорта в България започнете да се държите малко по зряло. Иначе не се чудете защо перспективните млади хора обмислят да напуснат страната. Докато не умре този „балкански“ манталитет няма да има оправия. Или го убийте в себе си или ще ви чакаме да си заминете след 20-30-40 години … на който колкото му е писано!

 15. Bz  /  08.03.2014, 10:44 Reply

  г-н Василев, тези сталинистки похвати – ако не можеш да обориш опонентите да се мъчиш да ги забраниш (блокиране на коментари) или ако не става да ги забраниш най-добре да ги премахнеш физически (ще ви чакаме да си заминете) ги прилагайте първо върху себе си и децата си и тогава върху всички останали.
  Много Ви липсва времето когато лесно се разправяхте с инакомислещите нали ?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>