Осемте най-титуловани плувци на XXI век

Осемте най-титуловани плувци на XXI век
User Rating: 5 (3 votes)

За Майкъл Фелпс, Райън Лохти, Ян Торп и други

В новия век имаше достатъчно известни плувци, преследващи грандиозни успехи. Но кой е достоен за званието най-добрият от най-добрите?

В плувния басейн на Олимпийските игри в Лондон бяха разиграни 34 комплекта награди. Излишно е за пореден път да се говори, колко важно е сполучливото представяне на спортистите в закрития басейн: притежавайки силни плувци, националният отбор на всяка страна има възможност съществено да подобри положението си в отборното класиране по медали. Отделни представители на този вид спорт поотделно взимаха от главните стартове цели връзки златни награди, превръщайки се в истински олимпийски герои. Кои са те – най-добрите плувци на XXI век?

Майкъл Фелпс

michael-phelps - fanpop

Майкъл Фелпс
фото: fanpop

В последните години плуването се олицетворяваше от американеца Майкъл Фелпс – най-титулованият олимпиец в историяята на Игрите.

Още в детството му е поставен диагноза „дефицит на вниманието и хиперактивност“. С грижа за здравето родителите му го водят на басейна. На първите си Олимпийски игри Майкъл е на 15 години, но на тях не открива славата. Четири години по-късно ситуацията е коренно различна: Фелпс печели ест златни медала, приковава вниманието на целия свят към себе си, но е ясно, че няма намерение да почива на лаврите си. Майкъл не намира покой от рекорда на Марк Шпитц на Олимпиадата в Мюнхен, спечелил седем медала от най-висша класа. Постижението „за всички времена“ е счупено в Пекин, където Фелпс печели осем златни медала, подобрявайки в същото време седем световни рекорда, макар че споровете за справедливата победа на американеца на сто метра свободен стил на Милорад Чавич не заглъхват и до днес. След Игрите в Лондон Фелпс, увеличавайки числото на спечелените награди на 18, завършва кариерата си. Към този момент в сметката на на американския плувец има още 25 световни титли.

Райън Лохти

ryan-lochte-zwemza.files

Райън Лохти
фото:zwemza.files

Смяната на „балтиморския куршум“ американците виждат в Райън Лохти. Като момче прекарва цялото си детство на басейна, където работят родителите му, но не се отличавал с упоритост и съсредоточеност. Спортистът-универсалист, плуващ всички дисциплини, освен бруст, се представи в Лондон под своите възможности, спечелвайки две злата, но благодарение на петте медала, извоювани на Световното първенство 2011 в Шанхай, Райън втора поредна година е признат за най-добър плувец в света. В момента Лохти е петкратен оилмпийски шампион и 12-кратенсветовен шампион.

Ян Торп

Ian+Thorpe - zimbio

Ян Торп
фото: zimbio

Е, а в самото начало на века в плувните басейни за себе си даде заявка Ян Торп. Австралиец, не постигнал успех в крикета, решил да последва примера на сестра си и започнал да плува. Както се оказва, не случайно. Връхната точка в кариерата на Торп се пада в периода 2000 до 2004г., през който печели 5 олимпийски медали и към двете съществуваще победи на световни първенства добавя още девет.

През 2007г. спортистът е обвинен в употреба на допинг, но поради липса на доказателства, сторията не търпи развитие. През 2011г., пет години след завършването на кариерата му, Ян решава да се върне в басейна с цел да участва в Олимпиадата, но не намира успех.

Аарон Пирсол

Аарон Пиерсол - zimbio

Аарон Пиерсол
фото: zimbio

Най-титулованият гърбист от последното десетилетие – Аарон Пиерсол – печели пет златни медали от Олимпийски игри и десет от Световни първенства. Първата си олимпийска награда печели на 17-годишна възраст в Сидни. След това идва успехът на Игрите в Атина, откъдето американецът се завръща с три златни медала. В Пекин е близо до повторение на постижението, но, както и осем години по-рано, на 200м гръб става единствено сребърен медалист. Започвайки със Световното първенство в Барселона 2003, до края на кариерата му през 2011г., Пиерсол не познава загуби на големи световни стартове на 100м, а на 200м. – отстъпва само веднъж.

Александър Попов

Alexander Popov - 4point4milliondays

Александър Попов
фото: 4point4milliondays

Най-добър европейски плувец на XXI век безусловно е руснакът Александър Попов. Въпреки че, основните му постижения в олимпийски басейн се падат в миналия век, на Световното първенство 2003 в Барселона, той отраз удвоява количеството на злетните медали от световни първенства. Всичките си победи печели в дисциплините 50 и 100м свободен стил, явявайки се в продължение на дълги години най-добрият спринтьор в света.

В крайна сметка Александър печели четири златни олимпийски медала и шест златни от световни ппървенства. След Олимпийските игри в Атланта можеше да приключи не само кариерата, но и животът на спортиста: около две седмици след приключването на Игрите Александър е ранен тежко с нож по време на  сбиване, след което за възстановяването му и връщането му към спорта отнема много време. Попов и Владимир Салников си поделят рекорда за количеството на спечелените златни медали на Олимпиади сред руските спортисти.

Косуке Китаджима

Косуке Китаджима - ЕПА.БГНЕС

Косуке Китаджима
фото: ЕПА.БГНЕС

Най-титулованият брусист на последното десетилтие – Косуке Китаджима – не успя да бъде конкурнция в Лондон на Камерон ван ден Бург и Даниел Гюрта, спечелили коронните дисциплини на японеца със световни рекорди. , но това по никакъв начин не променя факта, че японецът се явява един от най-великите плувци на последното десетиление. Резултатите на Китаджима не ни дават повод за съмнение: в актива му има два златни олимпийски дубъла в Атина и Пекин и три победи на световни първенства. Ако на Игрте имаше повече от две дисциплини бруст, колекцията от златни медали на японеца със сигулност щеше да е по-богата. След Пекин’2008 Косуке прави достатъчно дълго прекъсване в изявите си, пропускайки римското Световно първенство. Вероятно, имено тази пауза не позволи на най-популярният спортист на Япония да направи трети поред олимпийски дубъл.

Гари Хол-младши

Gary Hall - zimbio

Гари Хол, младши
фото: zimbio
ИНТЕРЕСНО:
Гари Хол произлиза от семейство на плувци, които го тласкат от малък към водата. Баща му е трикратен носител на олимпийски отличия в периода 1968 – 1967 г. Но всъщност дядо му, шампион на Националната колежанска спортна асоциация, е онзи, който събужда у него страстта към този спорт. По време на фамилните ваканции на Бахамските острови дядото изпробва издръжливостта под вода на шестимата си внуци, като им хвърля монети в морето и ги кара да ги търсят. Според разказите на близките Гари винаги се връщал с пълни джобове.
Но през 1999 г. нещо във физиката му се променя. Поставена неоспорима диагноза диабет тип 1.
Прекарва дни в ровене из интернет за информация относно диабета. Получава потвърждение на собственото си усещане, че дори и с такава болест, може да се живее нормално. Но той съзнава отлично, че животът на плувеца не е нормален. След като лекарите го обезкуражават и той се озовава на ръба да се откаже от по-нататъшна спортна кариера, нещо вътре го кара да стисне зъби, да приеме предизвикателството, опровергавайки лекарите и преминавайки очертаните от тях граници чрез силата на волята си.
Благодарение на д-р Питърс успява да установи собствен балансиран режим – в дните на състезание контролира гликемията си и по 10 – 12 пъти, спазва стриктно диета и дозира инсулина си според физическото натоварване. В басейна срещу него вече се състезава един съперник повече – диабетът.
Приключвайки невероятната си състезателна кариера, той решава да се заеме с общественополезна дейност и да информира хората относно проблемите на диабета. Понастоящем Гари е член на управителния съвет на Плувната зала на славата и на Института за изследване на диабета, а от 2003 г. е основател и на свой международен клуб по плуване.
източник: diabetnews

Американският спринтьор Гари Хол-младши не намира равни на себе си на 50м в Сидни Атина. Още три олимпийски медала той печели в щафетите, както и три победи на световни първенства. През 1999 година спортистът се преборва със сериозна болест – диабет първа степен. На него принадлежи и интересното постижение: стартирайки в 10 състезания от основните стартове на четири поредни години, той всеки път се оказва на подиума.

Списъкът на най-добрите от най-добрите щеше да е непълен без звездата на плуването, на която успехът често обръщаше гръб. Става дума, разбира се, за трикратния олимпийски шампион Питър ван ден Хугенбанд, който се занимава с плуване от ранно детство. В сметката си има осем сребърни медала от световни първенства, но нито един златен! На Игрите два пъти става най-добрият на 100м свободен стил и веднъж побеждава на 200м, същия стил.

Източник: Чемпионат.com
автор: Юрий Усинин
превод: pluvane.net

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>