Някои правила в плуването и как се прилагат у нас, ВФП и FINA

Някои правила в плуването и как се прилагат у нас, ВФП и FINA
User Rating: 5.9 (1 votes)

Когато става въпрос за плуване, правила и разпоредби, първата мисъл най-вероятно е че тази област от практиката е стандартизирана и едва ли се очакват големи различия. Все пак FINA е формулирала достатъчно точни правила. 

Винаги е интересна съпоставката с обявените правила по даден въпрос в нашата наредба и в случая с тези на руснаците. Ще ви направи впечатление и без да разполагате с остър поглед, къде няма тън-мън и къде са склонни да ни погалят с перце.

БФПС пр рек

ВФП пр рек

Рекорди по плуване в Русия се регистрират само при провеждане на финални (крайни) Всерусийски състезания съгласно единния график на Министерството на спорта на руската федерация!  и календара на Всеруската федерация по плуване).
Задължително е използването на автоматична регистрация времето на рекорда – това и при нас го има, но ако ти спре тока в кабела на блокчето – какво правим – мерим ръчно и произвеждаме рекорди.
Рекорди руснаците позволяват да се регистрират и в международни състезания, но! в състава на националния отбор на Русия за съответното състезание. Т.е. не можеш просто да си харесаш някой турнир (състезание) от календара на Фина/Лен и да отидеш там да си направиш рекорда. Тук руснаците са по-строги и от FINA. Що се отнася до останалите шампионати, купи и първенства на Русия – там могат да се регистрират най-добри постижения за съответното състезание и нищо повече.
Условията на Всерусийската федерация по плуване не спират до тук.
Регистрират се само онези рекорди и най-добри постижения, които са установени в басейни със спокойна вода (без течение!), отговарящи на изискванията за спортни съоръжения. Тук в България по този въпрос може да се изкаже компетентно почти всеки състезател – въпросът е да плуваш петдесетак и да улучиш коридора с нужната посока на течението.
Към бланката за регистрация на рекорда е задължително да се приложи протокол от системата за регистрация на времето и свидетелство за отрицателен допинг контрол, направен не по-късно от 24 часа след рекорда. Както си е по правилата на FINA. Тук вече окончателно хлъцваме – искаш рекорд, даваш допинг тест.

Но да поемем по-спокойно въздух и да се прехвърлим в наши води.
В наредбата на БФПС думата рекорд никъде не е свързана с думата допинг контрол. Ние имаме свободата да поставяме рекорди (постижения) на всяко едно състезание / турнир от официалния роден плувен календар или на състезание/турнир под егидата на ЛЕН и Фина, което звучи наистина гръмко, но в много случаи на балкански изпълнения означава присъствието на международен съдия на състезанието и регистрацията му в календара на  ЛЕН или Фина, а по въпроса що е това континентално първенство и как БФПС го разбира понятието, вече сме разисквали в pluvane.net.

Появява се неопределено усещане за внушение в създаването на улеснения и стимули в поставянето на рекорди от български състезатели. Дали така се компенсира нещо, трупат се позитиви или е по-добре да има строги, точни и ясни правила и формулировки?!

И друг въпрос, който вълнува наши кандидати за рекорди – междинните времена при индивидуалните плувания и кога ще се позволи да бъдат признавани. Засега това се позволява от БФПС единствено за 800-те метра от дисциплината 1500м, при предварително заявено желание за това (вижте фотокопието). В извадката от правилника на FINA от септември 2017 до 2021г. по-долу ще видите обаче, че този проблем е добре и демократично регулиран и няма пречки да заявиш желание за опит за рекорд в междинно време в желана дисциплина както за Световен рекорд мъже/жени, така и за Световен рекорд за младежи, което вече го видяхме приложено по време на Младежкото Световно по плуване в Индианаполис. Това не е новост в правилника на FINA.

FINA 09 2017

Правилник FINA 2017_2021
Правилник на ВФП
Наредба БФПС
 
 

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>