Нощните финали на Олимпиадата в Рио’2016

Спортът или бизнесът?

Нощните финали на Олимпиадата в Рио’2016
User Rating: 5.9 (1 votes)

Прието е окончателно решение за времето на провеждане на плувните финали на олимпийските игри в Рио де Жанейро през 2016г. Вечерните плувания ще започват в 22:00 местно време и ще завършват в 1:00. Програмата с олимпийските стартове не оставя място за дискусии.

И все пак.

„Никой от плувците никога не би одобрил идеята с нощните финали на Олимпиадата, но кой се интересува от тяхното мнение на фона на интересите на радио- и телевизионните оператори“ – заявява медалистът от Олимпийски игри Евгений Коротишкин.

„Нито един от спортистите никога не би одобрил идеята с нощните финали на Олимпиадата, това мога да го заявя абсолютно точно. Но спортният мениджмънт тотално загуби от телевизионния мениджмънт. Спортният мениджмънт се нуждае от „колумбови“ яйца, за да докаже абсурдността на тази идея.“

„Фактът, че за крайъгълен камък са поставени интересите на медиите, превръща състезанията от Олимпиадата, за която хората се готвят през целия си живот, в нощно шоу за хора, които ще го наблюдават от дивана, пийвайки бира. Ясно, че директните излъчвания са много важни, но в края на краищата, спортистите участват в Олимпиадата не просто за да ги покажат по телевизията, те са на Игрите, за да постигнат най-добрите си резултати.

Коротишкин отбелязва, че сега мнозина ще трябва да преразгледат системата си за подготовка в нейния финален цикъл. „Хората се готвят с години и ето, изведнъж става ясно, че трябва да си седят вкъщи до десет вечерта и чак тогава да отиват в басейна и фитнеса и да тренират“.
Срещу провеждането на нощни финали се изказват представители на водещи плувни държави, в това число Австралия, Унгария, Великобритания Германия, олимпийски шампиони и дори членове на МОК, но засега протестите им не получават отзвук.

Треньори и доктори отбелязват, че след интервютата с медиите, награждаванията, допинг контрола, вечерята – спортистите ще трябва да си лягат твърде късно през нощта, най-рано в 1,30 до 3,00ч., което се отразява много негативно на възстановяването им.Според научни изследвания, шансовете за олимпийско злато драстично се влияят от времето на стартовете през деня и несъответствието с установения биологичен ритъм на всеки спортист (до 26% разлика в представянето в различните части на денонощието, като най-слабото време е 3:00 през нощта).

Треньорът на Рута Мейлутите, 15-годишната олимпийска шампионка от Лондон 2012 Джон Руд повдига още един важен въпрос: нощните финали са в разрез с Конвенцията на ООН за закрила на детето. Те принуждават редица талантливи непълнолетни спортисти, получили квоти за участие в най-големия олимпийски форум, да тренират и се състезават нощем, което, както и да го погледнеш, нарушава правата на детето.

Остава отворен въпросът: докъде трябва да стигат границите на комерсиализацията на спорта и доколко 4 милиарда и отгоре долара права на определени медии за излъчването на Игрите могат да превръщат спортистите в шоумени и статисти, но не и в онова, за което са работили през по-голямата част от живота си – постигането на върховото представяне на олимпиада?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>