Не е за вярване: мъже – дискриминирани

Не е за вярване: мъже – дискриминирани
User Rating: 0 (0 votes)

автор: Александър Конкеев

В съставянето на една наредба се изисква не само професионализъм, но и сърце. Преди близо година работещите във Федерацията бяха призовани да го използват, когато става въпрос за най-малките ни плувци. Уви, фактите говорят, че никой от Федерацията не е погледнал навътре в себе си.

Как се отразяват постиженията на най-малките в сайта на БФПС?  Докато  рождените дни се отчитат редовно, то постиженията на най-малките са неглижирани.  Удивление буди и разликата между момичета и момчета. Докато момичетата могат да правят рекорди на 50, 100, 200, 400 св.стил; 50, 100, 200 гръб и бруст; 50, 100 делфин и 200 съчетано, то при момчетата тези дисциплини  са ограничени на 50м от всеки стил  и 200м съчетано (възрастова група „Златна рибка“). Дори липсва и задължителната дисциплина 200м св.стил. Излиза, че за момчетата възможностите  за изява са значително по-малки и поставянето на най-добро постижение в други дисциплини, освен 50м от всеки стил и 200 съчетано, е нежелателно.
Отделно, всеки който подобри обявените за най-добри постижения времена,  трябва да се пребори не само с изискванията на бюрократа за протоколи, печати, подписи и срок, но и за удостоверявяне, че турнирът е бил по LEN, FINA, БФПС.
Драга Федерация, ако не сте забелязали, съществуват и други федерации. За разлика от вас те организират много турнири за своите членове, от които и вашите членове се възползват. Покрай рождените дни сте пропуснали провеждането на  Световна купа на FINA с няколко етапа. FINA не харчи пари току-така за тези етапи. Тя ги харчи с цел. Цел, която вие толкова години не желаете  да приемете, защото тя ви отваря работа. Много добре ви е ясно, че въпросната цел е да се популяризира плувния спорт. Може би сте пропуснали да отбележите този факт, когато ходите по конгреси или сте забрави ли да го извадите от записките, водени там.  Да, но съседните нам държави не са направили този пропуск и организират турнир след турнир. Да, турнири, които вие възприемате като затруднение, а те – като празник.  Да, празник, празник на спорта плуване, при който награждаването е кулминацията, а не като при организираните от вас прояви – рутинно задължение. Това са деца и те имат правото да изживеят тези  празници повече от мен и вас. Така написаната наредба за отчитане на върховите постижения им носи само огорчение след празника.

  Въпросите са много:

·     когато за тази възраст не се признават постижения (на 100м  например) – как да подадеш молба за оформяне на рекорд?
·    как така за 10-годишните момичета има толкова дисциплини, а за момчетата – няма. Това дискриминация по пол ли е или официална политика на Федерацията?
·     ако Федерацията провежда дискриминационна политика, що за федерация е тя и как така FINA  и LEN я признават?
·     чии интереси защитава Федерацията  – на служителите в нея или на спортистите?
·    не е ли спортистът  този, който прави постижението, а Федерацията тази, която го регистрира? И защо спортистът трябва да изнамира цялата документация с доказателства, когато „всичко го има в интернет“ – това са ваши твърдения, нали.  Така че, ако имате съмнения, спокойно може да ги проверите
Наредбата ви е написана така, че ако няколко души подобрят постижението в една дисциплина на едно и също състезание, то рекордът ще бъде записан на този, който успешно премине бюрократичните изпитания, поставени от вас. И къде тук е феър плеят от ваша страна.
Възниква въпросът: какво печели плувният спорт от тази тромава бюрократична процедура. Във време, когато FINA  променя правила, само и само спортът да стане по-атрактивен, вие творите тежка бюрокрация, единствената полза от която е създаването на негативни усещания. Не чувствате ли, че така създавате внушението у малките плувци, че участието в плувен празник и поставянето на рекорди в него е нежелателно от Федерацията, понеже така си създава допълнителна работа.
За мен федерация е институция, която подпомага спортиста. Когато нашите малки плувци участват на турнири в Гърция, Румъния, Сърбия и т.н. – отиват като на празник. Празник, който не се организира в България, но пък нашите съседи придобиха голям опит в това. Трябва ли да се лишават децата от празник, само защото БФПС е написала наредба, задължаваща спортиста не само да покаже рекордно време, а и да представи всички факти за това, понеже тя няма желанието да празнува с тях, но пък рождените дни на висшите членове на Федерацията се отразяват със завидно постоянство.
Въпроса с периодите в които има и няма постижения в определени дисциплини, а в същото време на международни турнири по LEN и FINA тези дисциплини са допуснати в програмата на състезанието, как да го разбираме? БФПС ли има несъгласие с правилника на ФИНА (т.е. несъгласие определени дисциплини да бъдат включени като възможни за определени възрасти) и как се разрешава този въпрос – с периодизация на рекордите по петилетки или възстановяване на реално постигнатите най-добри постижения във възрастовите групи в историята на българското плуване (което вече само по себе си се превръща в много трудна задача, предвид нередовността на отчитането на всички регистрирани най-добри постижения, отговарящи на предписанията на наредбата)? Защо определеното като най-добро постижение трябва да отговаря на същите изисквания, валидни за признаването на рекорд, и как се определя стимулирането на треньор и състезател при тях?

фото: ..praznenstva

3 Comments

 1. Атанас Георгиев
  наско  /  18.10.2013, 14:06 Reply

  Мисля си че е въпрос на техническо време рекордите в тази възрастова група да бъдат уеднаквени както за момчетата така и за момичетата.
  А къде ще бъдат поставяни, на какви турнири?
  Нужна ни е малко повече официална информация, излизаща от БФПС чрез официалният и сайт!

  • pluvane.net
   admin  /  18.10.2013, 15:20 Reply

   Да, но докато изтече това техническо време, момчетата от възраст „Златна рибка“ поставят „най-добри постижения“ в дисциплини, които официално още не са включени за тяхната възраст, а при момичетата – са.
   Отделно стои въпросът с обявеното в сайта на БФПС „най-добро постижение“ за 10г. момичета (1:19.40 ДАНИЕЛА РОЙДЕВА 64 ЧЕРНОМОРЕЦ 02.08.74 ПАЗАРДЖИК ) – реално ли е и какво се случва с не едно и две времена, съществуващи в протоколите на БФПС от межд.пл.турнир „Замората“, които на практика са по-добри (а международните турнири по FINA и LEN извън България ще оставим за друг път):
   2008:
   Georgia Kadoglu 10 DELVN 1:14.00 1:13.19 20
   Gabriela Georgieva 10 SOF21 1:18.00 1:18.55 17
   2009:
   Venelina Mihneva 10 NSA 1:14.25 1:13.37
   Veronika Yakimova 10 NEP 1:16.00 1:16.58
   Ivanina Stoynova 10 BRIZ 1:12.00 1:18.54
   2010:
   Shunkova, Ivet 10-00 KPSCM 1:14.14 1:13.89
   Petkova, Konstantina 10-00 NSA 1:15.00 1:17.93
   Filkina, Ana 10-00 ALBAT 1:16.00 1:19.22
   2011 – ?
   2012
   IVANOVA, Stilina 10 CHERNO MORE 1:14.19 374 35.06 39.13
   DIMOVA, Joana 10 AKVASPORT 1:18.83 312

 2. Атанас Георгиев
  наско  /  18.10.2013, 21:53 Reply

  Според тази информация, национална рекордьорка в дисциплината най-малко според резултатите от турнир Замората е Георгия Кадоглу 1:13.19 от турнира през 2008 година

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>