Необикновеният Райън

Необикновеният Райън
User Rating: 5.8 (4 votes)

Стремежът на Райън Лохте към скоростта и съвършенството в плуването

Райън Лохте

Възраст: 29 години

Ръст: 188см

Тегло: 86кг

Дисциплини: 100 и 200м гръб, 200 и 400м съчетано плуване, 200м свободен стил

Постижения: 5-кратен олимпийски шампион, 12-кратен световен шампион. Поставил е 10 световни рекорда. Най-добър плувец в света за 2010, 2011 и 2013г.. според рейтинга на Международната федерация по плуване (FINA).

Джим Торнтън

Някои отиват във Флорида, да се позабавляват с делфините, аз пък съм тук, за де се окажа в един басейн с друг водоплаващ – Райън Лохте. На това момче само олимпийските медали са 11 броя – 5 златни, 3 сребърни и 3 бронзови! Сега съм до него на ръба на басейна и се чувствам като малка незначителна кола на фона на някоя супер кола.

Начинаещ в плуването няма как да ме наречеш – бях в десетката на най-добрите плувци в класацията на любителите в Америка, явявах се на международни състезания и дори поставях рекорди. Но въпреки това ме впечатлява формата на Лохте: тялото му е живо доказателство, че никой друг спорт (като изключим най-много ски бягането), не осигурява толкова комплексно развитие на мускулите. Водата е 800 пъти по-плътна от въздуха и създава постоянно натоварване и в трите измерения. Всяко твое движение във водата – е движение с натоварване.

Тялото на Лохте не привиква към това. За 9 тренировки в седмица той изминава в басейна средно 65 км, при това в интервален режим, за да свикне да работи по време на умора. Със същата цел в програмата му са включени упражнения със съпротивление. Докато размишлявам, Райън започна тренировката. Подир него в коридора е опънат ремък, завързан към стойка с тежести на ръба на басейна. Той плува и влачи допълнителни 50 фунта. Целта е да се имитира умората в края на състезанието, когато ръцете и краката са като олово. Лохте прави още дузина спринта, но движенията му са идеални като преди това – няма и намек за умора.

„Всеки спортист задължително има дни, в които се чувства като изцеден – разсъждава Лохте. – Именно тогава може да се свърши много ефективна работа. В такъв ден трябва да се заставиш да работиш два пъти повече. Започни тренировката с отработване на спринта, няколко дължини по 25 и 50м. Старай се да се раздадеш максимално и благодарение на това усилие ще ти дойде силата. Когато се загрееш и времето, с което минаваш дистанцията започне да намалява, премини към по-дълги – например 200м.“

200м – любимата дистанция на Лохте. Именно на нея той стана първият човек, счупил световния рекорд след забраната на хидрокостюмите, които даваха предимство в скоростта. Но днес съперник на Лохте не е световният рекорд – а аз. Райън ми дава преднина и ми обещава да плува с „четвърт сили“. Помогна ли ми това? Само след секунда Лохти ме подминава, като неподвижен поплавък. Спомних си една история от детството: един шегобиец ме отведе на водно колело толкова навътре в морето , че брегът не се виждаше, и когато скочих във водата – избяга обратно. Със същата мъка се взирах след хвърлящия пръски катамаран, разбирайки, че никога няма да го настигна.

„В плуването техниката има не по-малко значение от силата – поучава ме Райън. – например в кроула, точно когато ръката влиза във водата, тя на практика трябва да е изправена, дланта – плоска, пръстите – насочени към противоположната страна на басейна. Закръгли си малко дланта едва след като ръката вече е във водата. И следи загребокът ти да отива надолу, в средата на движението пръстите трябва да сочат дъното на басейна.“

Още на 8 годишна възраст майка му Илиан поставя техниката на Райън. Така например, тя го учи да не се бори с водата, но да се плъзга през нея, създавайки минимум съпротивление. „В басейна тялото ми наподобява молив, който пронизва повърхността на водата“ – казва шампионът и след като ме остави да си почивам на ръба на басейна, се върна към тренировката.

Казват, че за успехите си Лохте до голяма степен е длъжник на страшния си конкурент – все същият Фелпс. Майкъл дърпа към нови висоти не само световните рекорди и сумите от паричните награди, но и останалите плувци – това е постоянна „гонитба подир лидера“. „Ако плувах сам, никога нямаше да съм това, което съм в момента“ – съгласява са Райън. – Съперничеството мотивира, така че ето ти още един съвет от Лохте: ако искаш да преуспяваш в плуването, намери си партньор в тренировките, който да е по-добър от теб. Някой ден ще го минеш – така, както Лохти изпревари самия Фелпс на последната Олимпиада.

Малко фитнес от Лохте

Men’s Health USA преди година постави Лохте на първо място в класацията „Най-добро тяло за лято 2012“. Искаш ли да попаднеш в този списък? Прави като Райън.

Четири пъти в седмицата към тренировките в басейна Лохте прибавя и жестока 90-минутна тренировка на сухо.

  1. Тази, на която попаднах аз, Райън започна с упражнения с медицинска топка: вдига топката с две ръце над главата си  и със сила я забива в широката пейка. Задачата: да скочи върху пейката и да хване медицинската топка преди тя втори път да се докосне до повърхността (избирай си топка, която поне малко да отскача). Височина на пейката – 76 см и трябва да се направят 5 повторения.
  2. След това веднага идва щангата (5 вдигания и 5 повторения за тяга), а след това – 20 ярда спринт. След 5 кръга такава тренировка (почивката между отделните кръгове е минута) на Лохти му треперят ръцете и краката. Тази ориентирана към висока мощност и малка почивка тренировка повишава издръжливостта на Лохте, като принуждават мускулите му да се адаптират и да изгори млечна киселина по-ефективно. На по-дълбоко ниво, тя му помога да се научи да приема болката и дори да я прегърне. „Знаеш ли кое му е най-страхотното? – казва треньорът на Лохти по ОФП Мат Диленси – Той блъска до последно, даже и след тренировката да се наложи да прегръща кошчето“.
  3. А упражненията продължават. Разходката на фермера, хоризонтални въжета, удари с парен чук – всичко това е необходимо за предмишниците и мускулите на торса.
  4. „Плуването зависи 90%  от мускулите на торса. Това е основата, върху която се изгражда техниката, затова тренирай коремната си преса така, че мускулите ти да горят. Налягай още по-силно, дори когато изобщо не ти се иска. Именно това умение различава великите от средняците. Когато те боли, а търпението и издържливостта намаляват, намери в себе си още нещо, за да не спреш.“

Чисто обръщане

За да направиш чисто обръщане – дава още един съвет Райън Лохте – следи маркировките на дъното на басейна. В олимпийските басейни това по принцип е линия, те прекъсва малко преди стената.“

  1. Когато загребващата ръка се окаже над края на тази линия, притисни брадичката си към гърдите и продължи загребването с цяло тяло, все едно смяташ да направиш салто. Сгъни се в кръста като джобно ножче (краката са паралелни на повърхността на водата, раменете и върха на главата се движат в посока към дъното), след това прибери краката, приемайки формата на яйце, отблъсни се от стената, обърни се и плувай обратно.
  2. По време на обръщането внимавай да не се гмурнеш към дъното – краката трябва да се отблъснат от стената на дълбочина 30-60см от повърхността“.
източник: menshealth
фото: Peter Yang

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>