Нашите национали в Дубай. ІІ-ра част

Нашите национали в Дубай. ІІ-ра част
User Rating: 5.4 (10 votes)

Георгия Кадоглу

Надеждите на Българското плуване, за по-значимо представяне в Рио 2016 се свързват не без основания и с Георгия Кадоглу.
фото: narodensport

През 2013 най-силното представяне на Георгия Кадоглу е на Балканиадата в Лариса:

[SCM]actwin,0,0,0,0;

.

Последвалата еуфория и големите  очаквания, породени от телевизионни интервюта и гръмки заглавия в различни медии създадоха нагласа за още по-голям възход и в следващия важен старт от високо ниво на Европейското първенство по плуване за младежи в Познан. Много вероятно е усещането, представянето там да не е на очакваната висота, да е повлияно от неспособността да се носи тежестта на популярността и очакванията, които тя създава. Като изключим неявяването на 100м бруст, представянето в Познан е прилично, но не така обнадеждаващо, както в Лариса:

 

[SCM]actwin,0,0,0,0;

.

За Дубай медиите твърдо заявиха че очакват фурор. Там Георгия започна Световния шампионат по плуване за младежи добре с 5:03.34 на 400м съчетано и личен рекорд на 100м бруст – 1:13,39. След това постигна 2:25.07 на 200м съчетано и 2:35.90 на 200м  бруст.

Освен на 400м съчетано плуване, постигнатите резултати в другите дисциплини показват минимално развитие, докато много съпернички вече имат голяма преднина, при това не отчитаме бурното развитие на родените през `00 и `01 (просто погледнете протоколите от Утрехт).  Последва утешаване  с пети места в удобно нагласена възрастова група. Това пред политици и незапознати върви, но е обидно за плувната общност да нагаждаш възрастови групи, за да покажеш челно класиране, което впоследствие развяваш като знаме из медиите, които услужливо разпространяват новината с широко спектърно действие (топ новините като правило се спинингуват в медийната мрежа или просто се преписват и размножават като вирус попаднал в подходяща среда – допълнителен бонус за пиара). Избирателното боравене с данните от статистиката на Световното за младежи в Дубай („натаманяване” на възрастовите групи) и пропускането на факта, че повечето делегации са заложили на проверка във възрастова група `96-`97 и само силно изявени спортисти от `98, далеч не означава, че на спортния форум е събрана реалната конкуренция от цял свят. Само илюзорно може да се постигне престижно класиране като 5-то място. Да не пренебрегваме факта, че много от изявените спортистки на страни от далечния изток са участнички в Азиада, проведена паралелно с първенството в Дубай. Въпрос на виждане и стратегия. Статистиката показва, че с най-добрия си резултат в „нейната възраст“ е след 18-то място за Европа, САЩ и Канада. Много от плувкините в тези възрасти са останали извън делегациите в Дубай, поради решението да се предпочете опит да трупат по-големите състезателки. Такъв пиар приляга повече на политик в предизборна кампания, отколкото за почти 15-годишна девойка, а създадената медийна слава и популярност са тежко бреме, което трудно се носи.

Хронологията при отделните дисциплини онагледява минималното развитие на постиженията, въпреки колосалната работа, положена в рамките на близо година:

200 SA' GK

gk 400 sa4

100 br gk 2

200 br gk

.

С поглед към чисто спортната страна на въпроса, да напомним казаното през   2011:

“Не така обаче стоят нещата при талантливата Георгия Кадоглу (98). След Баня Лука отново й смениха треньора, а после и клуба, и тя остана без наставник до август, при което резултатите, постигнати на   „Принцови острови – Киналиада“ не показаха напредъка, който тя показваше в предходните години …………. През тази година досега Георгия показа, че е класен състезател, подобрявайки няколко най-добри постижения за възрастовата си група, които загатват за невероятния й потенциал и пораждат въпроса, дали той се развива правилно. Следвайки статистиката, да напомним, че през 2012г трябва да се включи и Георгия Кадоглу в класирането, не само за влизане във финалите, а и за разпределението на медали в шампионатите за жени. Времена на 50, 100, 200м бруст като 34,5; 1.12-1.13; 2.32-2.33 въобще няма да ни учудят, да не забравяме бътерфлая, кроула и съчетаното, но дали постиженията са важни или това кой и как натоварва това талантливо дете, защото от това зависи докъде ще стигне – до 1.09 или 1.08, а може би 1.06 на 100м бруст например, понеже тук грешка не може да има, такъв талант ни се пада веднъж на 30 години.”

Докато показвахме таланти, „превземахме света“, „правихме фурори“, “обирахме медалите“, “триумфирахме“ и осъществявахме фотосесии в амплоато на „гръцки богини“ и ежедневно запълвахме празните пространства в спортните медии и форуми, едни други момичета, родени през 1998, се готвеха сериозно. Спомага ли натрапчивата ежедневна реклама и напомняне за себе си в медийната мрежа за добрата спортна подготовка? И ако продължим още малко мислите си в тази посока – фактът, че всички медийни еуфористични отразявания идват винаги единствено от едно и също място, не смазва ли самочувствието на въпросния състезател?

Ако имаме претенции за участие в олимпиада, водени не само от кубертеновия принцип, а с прицелване в медалите, показаните резултати говорят за загуба на завоювани позиции. Стана ясно, че счупването на 35-годишни рекорди не е достатъчно, за да влезеш дори в първите 16, не само защото голямото плуване е отишло много-много напред, а и от факта че тогава правилата и технологиите са били на съвсем друго ниво.

Първият вицепрезидент на Руската федерация по плуване Виктор Авдиенко, коментирайки резултатите на Руте Мейлутите и Кейти Ледецки, отбелязва, че в Русия е имало подобни 15-годишни таланти като Богданова и Бакалдина. В крехката възраст на още незавършилото физиологично развитие, такива таланти се изстрелват нагоре в класациите и постиженията, но след това често се случва спортистът да преустанови спортната си дейност, а вината логично се търси в треньора. Сега, когато се задават и по-трудни времена и очаквани трудности с преходния период на развитие, ролята на треньора Гергана Гинева става много съществена, а именно – уменията, опита и усета да борави с целия треньорски инструментариум. А дали ги притежава? Изминалата година не дава положителен отговор на тези въпроси, което се вижда от резултатите, показани в диаграмите. Определено е наложително да се потърси помощ, и то използвайки всички възможности, за да не се превърне в реалност притеснението на специалисти (в това число и изказани мнения на един-двама такива от чужбина), че Джорджия ще я провалят.

Графиката за 200м бруст дава обяснение, защо представянето в Познан не отговори на очакванията, но и впечатлява с красноречивото отражение на факта, че след цяла година усилен труд, едва сега се доближава до рекорда от 2012г. на 200м бруст за девойки младша, при това напредъкът в класирането е доста осезателен – 17-то място в Дубай.

Виктория Солнцева`1998, плува 200м бруст за 2:25.97 в Познан, на световното в Барселона – пета с 2:23.01 и 1:06.81 на 100м,  а в Дубай – 2:23.12 и отбеляза първо, второ и трето място като класиране. През 2012г. резултатите на двете състезателки бяха:

 

[SCM]actwin,0,0,0,0;

.

Разбира се, такова механично сравнение е некоректно. Същественото тук е, че и двете имат нови треньори за споменатия период (малко повече от година), но със Сергей Бондар резултатът е впечатляващ, докато с водещата в бройката на ПР-акции Гергана Гинева е съвсем различно.

Докато Георгия беше „продукт на варненското плуване“, прогресът беше впечатляващ и това много радваше. Както и през 2011г. (виж цитата по-горе), така и сега, важи увереността, че във възможностите на тази девойка е да плува 100бр. за 1:06, дори по-добре, но може би трябва да слезе отново при тези, които моделираха нейните стилове – а може би не. Ако за 2012г. логичното предвиждане бе за 1:12-1:13 и 2:32-2:33, то стъпалото за 2013г. съответно имаше стойности от 1:09-1:10 и 2:29-2:30, и то без да е необходимо да се плуват до 12-14км и да се прибягва до фармакологични въздействия, мълвата за които е подхранвана от твърдението за липса на макар и един допинг тест на многократната рекордьорка. За сега е ясно, че и на руснака-треньор трудно се удава да върне резултатите към руслото на положителното развитие.

Въпреки всичко казано до тук, трябва да поздравим Георгия за положения труд, както и за представянето й на състезанието в Дубай, защото постиженията й са плод на много труд и усърдие. Продължаваме да вярваме, че е в нейните възможности да извърви успешно пътя до следващата Олимпиада и сме убедени, че тя притежава потенциала да бъде медалист на плувни форуми от най-високо ниво, стига да бъде водена от точните хора и специалисти по правилните, именно за нея, програми  и методики.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>