Нашите национали в Дубай. І-ва част

Нашите национали в Дубай. І-ва част
User Rating: 5.8 (3 votes)

Съществува ли понятието отговорност в българското плуване

Криенето и мълчанието – най-логичното поведение

Развитие на нашите младежки национали в дисциплините, в които участваха в Дубай

Имиджът на националния състезател – нецензурираният език и постването на вулгарни фото и видеоматериали

Отговорност
Съществува ли такова понятие в българското плуване? Отговорът е труден и затова криенето и мълчанието е най-логичното поведение. Владимир Салников присъства и в Барселона, и в Дубай, но освен член на Фина, той е президент на Федерация и стоеше неотменно до старши треньора на руския отбор. Да не би да е заради приятното задължение да приема поздравления (в Барселона и Оае все пак научиха химна на Русия)?
Как беше при нас? Няма призови класирания – няма присъствие на представители на Федерацията. Затова пък съставите бяха известни отрано, мотивираните решения кой и защо отива – оповестени, както и поставените цели пред тях. След проявите се отчете представянето и ползите от тези участия, и най-вече с поощрителни думи бяха похвалени участниците, защото те дадоха всичко, на което са способни. Така ли беше или фактите са други?
Трябва да благодарим на състезателите, участници в Световното младежко първенство в Дубай-Оае, за това че постигнаха резултати, близки до техните най-добри постижения, а Михаел Йорданов постави и нов рекорд на 50м бътерфлай, в потвърждение на това, че е подходено с нужната отговорност към тези стартове.
Без да правим подробен анализ на представянето на нашите участници в Дубай, ще ви предложим най-вече тяхното развитие в дисциплините, в които участваха, във вид на диаграми. А те сами по себе си са достатъчно красноречиви.
Домакините в Дубай изненадаха всички делегации с официално обявената температура на въздуха в басейна от 22°С. Това до голяма степен намалява негативите на сухия и извънредно горещия климат навън и условията за нормално провеждане на състезанието стават по поносими, но огромната разлика от над 44° до 22° навън и вътре си е сериозен термошок за организма.
Петър Сухарев

За трениращия в Италия състезател на Младост Пд представянето в Познан и Дубай беше добро. Без да плаче по българските медии, че в Пловдив няма 50-метров басейн, устремения пловдивчанин живее и тренира в Италия. За да имаш успех в дисциплини като 400, 800 и 1500м, определено трябват тренировки и на голям басейн. Отделно от това, влиянието на външни фактори върху състезателя е осезаемо, а в Дубай те не бяха за пренебрегване.

Четиристотинте метра за Петър Сухарев изглеждат така:

ps 400 2

800м:

ps 800

1500м е в две диаграми:

* развитие на резултатите
* разбивка по 100 метра от последните три състезания в София, Познан, и Дубай

ps 1500 tri

ps 1500 cr

При  класирането в дисциплините Петър зае:
 • 25-то място на 1500м св.ст.
 • 43-то на  400м
 • 28-мо на 800м

Поздравления за положените усилия и надобър час при подготовката в Италия.

Михаел Йорданов

Не е случайно,че следим плуванията на Михаел Йорданов, но в Дубай емоцията беше завладяваща. След поставянето на националния рекорд   на 50м бътерфлай (24,79), в полуфинала Михаел плува за 25,25. Може би се пренави или емоцията беше прекалено голяма, само той си знае. Феновете на българското плуване обаче изживяха незабравими мигове при представянето на Михаел на полуфинала. Няколкото секунди, през които присъстващите принцове и милионите зрители пред екраните видяха емблемата на българското плуване, свършиха  много повече работа,отколкото ако бяхме дали целия бюджет на Федерацията за реклама. Ентусиазмът, с който демонстрира своята принадлежност към Българския национален отбор възпитаникът на Националното училище по изкуствата „Проф. Веселин Стоянов“-Русе завладя и ентусиазира зрители и фенове, а усмивката на лъчезарния младеж спечели нови симпатизанти. Докато „спортните журналисти“ и Федерацията са в отпуск, фейсбук полудя – 164 харесвания. В борба с неудобствата, създавани от недобрата база, трудното обезпечаване на финансови средства и търсенето на спонсори, Атанас Димитров успя да подготви успешно Михаел за Дубай.

Михаел Йорданов
50м бътерфлай, полуфинал

mj 100 but dub

mj 50 but dub 3

Класирането в дисциплините Михаел:
 • 100м бътерфлай  – 27-мо място
 • 50м бътерфлай  – 16-то
Никола Димитров

Много дълъг сезон за Никола тази година и това си пролича най-вече в последната дисциплина, в която той участва в Дубай – 200м бътерфлай. Никола записа най-доброто класиране от нашите участници, като на 400м съчетано завърши на 12-то място с 4:28.08.

Никола Димитров
400м съчетано плуване, полуфинал

200but nd dub 3

400 s nd dub 3

200 sa4 nd dub 2

400 sa4 nd dub 3

Класирането на Никола в Дубай:
 • 23-то място на 200м бътерфлай
 • 38-мо място на 400м свободен стил
 • 27-мо място на 200м съчетано плуване
 • 12-то място на 400м съчетано плуване
Петко Тороманов

На пръв поглед доста незабележимо премина представянето на Петко Тороманов в Дубай, но той плува повече от добре и това личи от графично представените резултати – впечатлява постоянството на резултатите. Можем само да адмирираме неговото представяне и да не се съмняваме, че до края на годината ще покори нови лични върхове след заслужена почивка.

pt 50 br dub

pt 100 br dub

200 br pt dub

Класирането в дисциплините:
 • 44-то място на 50м бруст
 • 42-ро място  на 100 м бруст
 • 36-то мястона 200м бруст
ПП
Имиджът на националния състезател

Неразривна част от чисто спортното развитие на един плувец е неговото  поведение, етика, начин на общуване с медиите. Имиджът на състезателя се изгражда не само от сухите цифри на постиженията и класиранията, нивото на състезания, за които е покрил норматив, постигнатите рекорди и т.н.

Няма начин да си въобразяваме, че сме национални състезатели за година-две, а в най-добрия случай – за много по-дълъг период от време и че пресата ще пише за нашите успехи и неуспехи, постижения, рекорди и битки без да надниква и открива части от личния ни живот, интереси и публикации в социалните мрежи. Недопустимо е да  не се осъзнава, че изброените неща съставят нашия имидж на национален състезател и именно този имидж играе роля в асоциациите на хората със спорта плуване. Трудно е да си представим, че световни плувни звезди ще си позволят в личните си профили да пишат с нецензуриран език или да постват вулгарни фото и видеоматериали.

Учудващо е, че не се намери някой (родител, близък, ТРЕНЬОР, ФЕДЕРАЦИЯ), който да упражни известно морализиращо въздействие върху неприемливото поведение и изяви в социалните форуми на състезателите, които представят България по Европейски и Световни първенства.

Отделно стои моралната и възпитателна страна на въпроса. За личните профили на споменатите наши състезатели са се абонирали под формата на „приятели” стотици млади и по-малки малки плувци (и момчета, и момичета). Т.е. освен че броят на аудиторията е огромен, но и голяма част от нея са деца с още формиращи се личности. А една личност се изгражда правилно най-вече от добрите примери и се изкривява от лошите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>