Наскакались, да?

Наскакались, да?
User Rating: 5.9 (3 votes)

фото: lh4.googleusercontent.com

Лично мнение на Александър Конкеев

Достойна позиция в отговора на БФПС относно казуса с бившата ни гордост и национален състезател и рекордьор, представяла ни на световни форуми, включително и в Лондон 2012 – Екатерина Аврамова, но за пореден път се убеждаваме, че народната мъдрост не трябва да се пренебрегва: каквото повикало, такова се обадило.

Казусът с Екатерина Аврамова отново ни връща към отношенията на Федерацията със субекти и организации. Медиите гърмят, но вече е късно. Още от август знаете, че тя има турски паспорт и какво очаквахте да се случи – да я спрете? Та тя ви казва на 29 август: „Има случаи, в които човек е изправен пред вземането на решение, само защото не е имал друг избор“, „Обявих, че напускам националния, като уведомих БОК и Министерството на спорта чрез писмо“.

ФИНА прескача някои правила. Ха, да не би случайно БФПС да е света вода ненапита по отношение на собствените си правила. В такива случаи трябва да си безукорен в действията си, за да можеш да изискваш подобаващо отношение към себе си. Когато отиде в лондонския  клуб „Иилинг“ и постиженията й станаха значими, стана веднага „Кате“, като впоследствие натискът полека започна да се увеличава покрай средствата за подготовка. За лечението да не говорим въобще, даже и морална подкрепа нямаше. Нищо не коства между честитките за ЧРД да има и едно пожелание за оздравяване. Тя се оказа обаче със свободолюбив български дух и не даде никакви шансове за натиск, както това се случи на подписалите писмото в защита на треньора В.Суров. Ясно е, че ще участва в Доха и Рио, но още по ясно е, че няма да е единствената, която ще бъде обект на коментар, свързан със състава на Турския отбор. Подозрението, че ще има доста по-силни страсти относно други единици сред турските национали, все повече се засилва и тогава никой няма да се сети за нашето бивше момиче.

Сега излиза, че Аврамова  не обявила своето решение официално. На колцина ли само прави впечатление липсата на интервюта от състезатели в нашите плувни медии, но затова пък предоставени на  други. Някакси са пропуснати от ръководствата дадените пред Монитор и Преса. Друго е, когато информацията тече само през ситото, което ти контролираш.

Турската федерация не отговаряла. БФПС да не би случайно да отговори на въпросите, зададени от П.Кочанов относно „смешните“ причини около националността на друг състезател с български произход.

Създава се аналогията, че както отбори от София приобщават силни състезатели от провинцията, така и български състезатели с потенциал, не могат да бъдат задържани да се изявяват на сериозните форуми за България.

От друга страна,  колко авторитетна е БФПС? Защо Световна организация като ФИНА си позволява не само да пренебрегне интересите й, но и да не счита за необходимо да отговори своевременно и изчерпателно на запитванията й, а и както изглежда засега – да наруши собствените си правила за сметка на нашите права?

Поглеждаме състезанията, на които могат да се покриват нормативи за Световното в Казан`2015. Ааа, ние сме „църна рупа“ на картата – нито едно състезание на наша територия, дори националният ни шампионат не става, затова пък в Риека има цели три турнира за покриване на нормативи, националните шампионати на редица страни като Русия, Швеция, Чехия, Унгария, Турция, Гърция, Литва, Белгия, Швейцария, Литва, Хърватска, та дори и Кипър, са признати от Фина като квалификационни за покриване на норматив. Поглеждаме страницата на Сръбската федерация и намираме нормативите за младежкия фестивал в Тбилиси и много удобно поместени 19 турнира, на които могат те да се покриват. А ние? Ще митарстваме по чужди турнири.

Защо ли Българската федерация по плуване не е заслужила подобно внимание и признание от Световната организация? Къде бихме прочели някакво официално становище за причините нашите национални шампионати да не могат да бъдат признати като квалификационни и правила ли е БФПС постъпки да бъдат, и ако е правила – какво е официалното становище на ФИНА по въпроса.

И отново вечният въпрос: кой, как и къде ще информира българската плувна общност по подобни въпроси своевременно, така че да се усеща грижовна РЪКА на майката Федерация (разбирай пожелателно – БФПС).

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>