Моля, по-позитивно!

Моля, по-позитивно!
User Rating: 5.8 (3 votes)
фото: fofoa.blogspot.com
 „В четвъртък, щом всичко замръзне —
всяко клонче със скреж е покрито…
Мисля. Мисля… дорде ми омръзне:
че които са Тез — не са тез, Които.”
- с признателност към Алън Милн

Повече от две години поставяме въпроса с остаряването на една от електронните уредби, налични в България. Още от първите признаци в Чучулигово, където се сваляха панели по време на републиканско първенство, подсещаме ръководните фактори, че денят „Х” е близко. Колорадото служи вярно много години и е редно да се погрижат поне малко и за него, но нали знаете „разните сайтове“ – те не разбират. Та денят „Х” дойде през отминалата Голяма задушница. При цялото ми уважение към всички организатори  и участници, обективността изисква да не се зачита нито един рекорд, защото измервателната уредба е компрометирана. Ако някой покаже сертификата на уредбата надлежно заверен при последната калибровка, това е друга работа.

Но нека да се върнем към събитието, което наистина реализира идеята, че

„Политиката разделя, спортът – обединява“
 • Да си припомним няколко мнения на различни хора във фейсмрежата:

 •  „За съжаление, опорочиха състезанието и огорчиха доста деца! За поредна година ел.табло не проработи и това даде възможност за преднамерено ръчно измерване на някои резултати!“

 •  „Измервателната уредба показваше грешни времена, ту работеше ту не. Това превърна турнира в многолюдно контролно с меродавни треньорски времена“.

 •  „Предлагам протоколите да не се публикуват. Не са верни. Даже по време на състезанието повечето въобще игнорирахме електронното табло“.

 •  „Да не говорим, че с това измерване даже паднал рекорд обявиха..“

 •  „Рекорд, който беше обявен за 27 секунди, след 5 минути се промени на 29 секунди“

 • „пародия….лошото е, че е на гърба на децата ни“

 •  „Вие уважаеми „Страшни“ явно цените само онези, които Ви правят комплименти дори и когато не ги заслужавате, но ние „Мрънкащите от миманса“ с каквото определение ще бъда квалифициран и аз не мрънкаме а се опитваме да Ви бъдем коректив.“

Вземайки в предвид тазгодишния турнир „Замората“ и на мен ще бъде интересно да бъде чуто виждането на адвокат Герчо Кандиларов относно казуса  - „уронваш престижа на федерацията”. Най-много, обаче, се интересувам  да чуя от същия адвокат, каква възможност да се защитят  имат всичките тези обявени 580 деца-участници, освен да плачат с „искрени сълзи”. 580 деца, готвили се за последното за годината у нас състезание  на 50-метров басейн, положили много труд през последните месеци, съчетавайки училище и спорт и дошли на него с желанието за добро представяне и рекорди. Не малка част от 580 деца, плачещи със сълзи от обида, но заради КОГО …?

 Едно от мненията беше достатъчно „откровено“ и вероятно попада в категорията „уронваш престижа на федерацията”.  Но кой?

„Мрънкащите“, много странно квалифицирате вашите последователи. Това е МЕЖДУНАРОДЕН ТУРНИР вписан в календара на Българската федерация по плуване. Недопустимо е да няма никаква информация като списъци и резултати в реално време. Престанете да защитавате некадърността на федерацията.“

Квалификацията тук изисква да се докаже, а това ще е трудно при тази „съдебна СИСТЕМА“ и е много вероятна лесна победа за всеки адвокат.

За уредбата разбрахме, но нали ако машината се „изложи“, човеците трябва да я заместят, както в доброто старо време. Изглежда и този Втори проблем не търпи развитие, та се повдига от няколко години в разните сайтове“.

Въпросът с подготовката на съдийските кадри като че ли не върви с нужните темпове, а нетърпеливо искаме първенства по ЛЕН и ФИНА.

През 2016 ще има държавно първенство по ЛЕН. Страхотно, но къде? Ако се стигне до подобие на сагата „Замората”, как сме с констатацията „уронваш престижа на федерацията”? При бърз прочит на изискванията за състезания от такъв ранг се оказва, че най-вече комплекс „Приморски” във Варна се доближава до критериите на ЛЕН. Уредба с табло – да, басейн за загрявка – да, трибуни – да, но времето трябва да е след 20 май, защото основният басейн е открит, а и той има нужда от допълнителни инвестиции, като стартови блокчета + тези за гръб, смяна на коридори, както и ремонт на сервизни помещения. И в допълнение, се изисква много работа по организация на самите стартове, за да се достигнат необходимите стандарти.

За съдийския апарат няма да е лесно, а по-вероятно – много трудно. Кой ще се нагърби с организацията, така че да се постигне достатъчно високо ниво? Да си спомним 10км плувен маратон от 2010г – защо ли след това не ни потърсиха отново.

Да се дискутират ли въпроси относно българското плуване? Не, не на ушенце и не само от множеството на плувното братство. Не че си мисля, как наболелите проблеми на родното плуване не правят впечатление на никого или всеки оставя другият да реши, нито пък, че съм първият, който повдига глас да ги направи достояние на разгорещени (а дано!) дискусии. Не! Но как ви се струва – дали колкото повече мълчат официалните длъжностни лица (ех, че удобна дума!), и други разни упълномощени, по злободневните теми, толкова по-голяма е необходимостта същите някога, някъде и от някого да бъдат чути?

Понеже изборите все още са на дневен ред, да се гмурнем с малко ентусиазъм и ние в изборната тематика, но само що се отнася до нашия си гьол. Защото всяка жаба да си знае гьола, казват старите хора. Членове на българската федерация по плуване, защо сте забравили какъв е смисълът от отчетните събрания – смисълът, няма значение това отчетни ли са или отчетно-общо-изборни събрания. Та, Членове на плувната общност – картотекирани състезатели и всички български плувни клубове, но не и без дейната съпричастност и мъдрост на немалката групичка сподвижници – вие трябва да възложите на избраните от вас управлението на федерацията и придобитите ресурси, така че да се постигнат общите за всички членове цели. А именно: кой и как да управлява същите тези ресурси, че да бъдат постигнати въжделените от всички ни общи цели – възраждането на българското плуване!

Смисълът е безпредметно понятие, когато  и целите, и избраните не са конкретизирани, нито пък последните имат лично отношение и желание да се посветят на идеята, а им се налага отгоре. Правим ли изключение от общото правило, когато на всички е ясно, че избраните се „налагат отгоре”, за да може да управлява някоя си династия „Мин” или „Дин”, сами изберете името.

И ако като модерни хора се поровим в чичко Гугъл, ще ни се изясни, че демокрацията е управление, което се налага от мнозинството, в нашия случай – на плувните хора, които голяма част от живота си отдават или са отдавали на любимия спорт и не веднъж са водили заедно битки по сините коридори. Та тези плувни хора най-добре знаят кой колко струва и с какви качества се отличава, за да изберат най-достойните и можещите да работят за общото плувно благо! И ако е необходимо, да свалят доверието си от неоправдалите го или самозабравилите се.

Има ли пропуснали да забележат съждението, оставено като коментар някъде в сините дълбини на Фейсбук:

 „В нашата Група бягаме като дявол от тамян от политика. ….. Нека се придържаме само към чистия спорт. Политиката разделя, спортът – обединява“?

Да не оставяме да висят във въздуха думите:

 „да подпомага, популяризира и пропагандира плуването и плувния спорт сред гражданите на Република България и българите по света във всичките му форми; да организира, координира и обслужва общите дейности на своите членове; да оказва помощ и съдействие на своите членове. Плуването е направило толкова много за нас, време е и ние да направим нещо за този спорт“.

colourbox.com

1 Comment

 1. РУМЕН АТАНАСОВ  /  09.11.2015, 11:47 Reply

  Драги Сашо.Нали знаеш,че в България всяка власт се взима,а не се дава!Защо пишеш към БФПС неща които никога няма да се случат.Олимпийците са се вкопчили във властта и само държавна институция над тях/например ММС/може да ги извади от там.Ситуацията с рекордите на „Замората“ е патова или по-точно цугцванг.Ти ,като кандидат -майстор на спорта по шахмат от „Дунарит“Русе най-добре знаеш какво е това.Още по-забъркана е ситуацията с Откритото първенство за което се изискват два близки басеина-50.м.и 25 м.за загрявка.Къде ли има у нас такива?Не съм наясно къде е новия басеин в Благоевград и дали е близо до стария.А що се отнася до Мултинейшъна там е все още Тъмна Индия.Румен

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>