Махалото

НАГОРЕ-НАДОЛУ И НАПРЕД-НАЗАД – БИЕ ЛИ, БИЕ!

Махалото

Приключиха два шампионата за деца. На „Златна рибка” и на „Весел делфин” отново се видя бъдещето на родното ни плуване в хоризонт към 2020г. Време страшно много и подозрително малко. Във Варна спечелиха фаворизираните фаворити, но имаше и големи изненади. Впечатлява представянето на Калина Николаева. Това красиво дете е направило голям скок в развитието си и вече е най-добрата рибка у нас. Сигурен съм, че догодина тя ще подобри всички рекорди в следващата възраст. Впечатлява силно и представянето на 9-годишния Виктор Христов от Траяна, Стара Загора. Този юнак вече държи рекордите на 200м св.ст., 50м гръб, 50м бруст, 50м делфин и 200м съчетано за 9-годишни деца. Страхотни са и 11-годишните Дениел Нанков и Йосиф Миладинов. Василики Кадоглу (11 години) постигна на 200м съчетано на последните 50м кроул време, по-добро от 50-те метра на нейната сестра Георгия (15 години) на миналогодишното републиканско първенство.

Явно се ражда ново талантливо поколение. Големият проблем ще бъде правилното насочване и внимателното боравене с децата. Всяко едно неуместно и предизвикателно изсилване и форсиране на тяхното развитие би се отразило фатално върху кариерата им. Внимателно, треньори! Внимателно! Не се подавайте на родителския натиск ”сега и веднага – моето дете да бъде най-доброто!” Видял съм хиляди случаи у нас и в чужбина за взривна поява и подобно изчезване на много деца. Не за това, че хората търсят екзотичното и различното, а защото върхът на пирамидата е доста тънък – 3-4 деца с потенциал за развитие. Ценим страшно много труда на всичките 220 деца и техните треньори. Оценяваме грижите и лишенията, на които се подлагат техните родители в името на своето потомство. Виждаме онзи плам и себеотрицание, които незнайно защо угасват с годините.

Да се коментира първенството е работа на БФПС. Такова нещо обаче няма. Няма и да има. Лично аз не съм видял или дори дочул отговорните фактори да спретнат нещо за плувната общност. Явно, че не го заслужаваме! Или няма да го проумеем, защото сме неуки! Или пък в БФПС нямат време за това? Или на практика – всички ви правим на балами, щото сте си такива. Ние играем по други правила и те не са тези, които вие очаквате, но това никога няма да ви го кажем открито. Вие решете кое е вярното и можете да добавите още и още, и още!

Дали махалото се отмества от Пловдив към Варна е рано да се каже още. Първо, защото не само Варна се развива. Няма как да пропуснем осезателното присъствие на „Бриз“ Бургас. „Метропол“ също се позиционира в десетката. „Царевец ВТУ“ беше приятна изненада при най-малките. Пирин в две възрастови групи е четвърти, „Викинг“ Севлиево и „Добруджа“ вече пласират състезатели в зоната на точките. Какви механизми и къде е модерният плувен мениджмънт? Къде това – във Варна ли? Ако под модерен мениджмънт разбирате режийните и ремонтите да се плащат от общината, то това определение е меко казано спорно. Варна разполагала с най-хубавата база в България. Може би, но те не я пазят. Удобно е само да ползваш, а разходите да плаща друг. Как да определим тогава мениджмънта във София, Благоевград и др. центрове. Новият клуб в Пловдив е от 2013, но това няма как да обясни 16-то място при момичетата, защото проблемът е генериран от 3-4 години, когато те са се учили да плуват. Ако новите отбори във Варна „за които е въпрос на живот и смърт да успеят“ са създали състезатели, които се качват на стълбичката за една година, то всички останали имат нужда от незабавно обучение и реновация на дипломите, а родителите да се замислят до каква степен чрез техните деца се постигат интереси и лични амбиции, за да не се налага да се сещаме за примери като Теди Бързанова и Игор Количев. Къде тук е спортът?

За мое голямо съжаление плуването на Пловдив агонизира. Архимастодонтът „Младост 91”се гърчи в управленческа, личностна и кадрова криза. Откъсването на Ботко Трендафилов и появата на новия клуб в града под тепетата е симптоматично, че цялото е вече на парчета. Внимателно наблюдавам как пловдивчани губят позиция след позиция и засега само масовостта и желанието на децата ги държат нависоко. Но при по-големите. Иначе на последните два детски шампионата „Златна рибка” и „Весел делфин” клубът е съответно 3-ти и едва 5-ти и то на доста голяма разлика в точките от първите. Разбира се, още по любопитно е състоянието на софийските клубове, където времето е спряло. Или по-точно ”спряло е на завоя”. Ни дума, ни вопъл, ни стон! Вижте! На „Златна рибка” първият столичен клуб – Дамини е едва 11-ти!!!, а на „Весел делфин” – ПК Левски е чак 7-ми. Това обаче не буди сериозни опасения сред столичани, защото всички пораснали плувци ще намерят своя път я към президентската Олимпия, я към примамливия НСА, я към многозначителния Дамини ЛВ. Бях удивен от тоталното безхаберие на Последния придворен сайт, чийто представител – Червеният бей, се уплаши да пише в медията и избяга във Фейсбук. Той нито познава детското плуване, нито има понятие за какво става реч в тези възрасти. Пише все едни и същи изтъркани и изхабени абзаци, на които сменя местата в различните материали. За съжаление се регистрира и някакво табу и препоръки към състезатели и треньори, под заплахата да бъдеш обявен за непослушен, интервюта да се дават единствено на ПБПС – а непослушните ги мачкат.

Имате претенции към Входните нива? Подгответе се подобаващо и на определеното от устава място убедете съответния орган, че се налага промяна. Преди да се приеме задължителната входна дисциплина, бе подсказана система с поощрения, а не с наказания, но не се прие. Тогава тези, които сега чепкат въпроса, мълчаха като делегат на Общо събрание. Смятам, че входните времена са необходими на този етап, защото показват минималната степен на подготвеност на плувците. Друг е въпросът, дали да бъдат допускани декласираните или неразположените в този ден в някои индивидуални дисциплини. Нека отчетем и болезненото влияние върху детската психика на една забрана за участие поради техническа грешка и здравословен проблем. Трябва да се намери подходящ механизъм и възможност за изява на сбъркалите деца. Все пак, те са само деца!

Нека погледнем така разстройващото графично изразяване на резултати. Ще покажем само 200м съчетано, но и в другите дисциплини тенденцията след въвеждането на задължителните 200м  е почти същата:

,2

Не изглежда ясно очертана тенденцията, но ако някой си направи труда да проследи отделните дисциплини, ще разбере, че откакто е въведена входна дисциплина, резултатите са започнали да се подобряват. Неприятното,  обаче, е намаляването на броя на децата. Ако клуб в Санкт Петербург разполага с 550-600 деца от възраст 9-10-11 год., то при нас толкова са участниците на републиканските първенства и въпреки това има таланти, които заслужават внимание и да бъдат оценени. Победителката на 200м съчетано за 11годишни през 2014 е на 9 стотни от четвъртата за жени (2013), където няма входно ниво.

Пловдив не разполагал с 50-метров басейн. А защо? Може би защото няма кмет, дето му стиска да вземе едни милиони, половината да върне назад и в същото време да е съгласен няколко десетки процента да се „усвоят“ от посочени фирми. Такова разпределение не би се понравило на управата на „Младост 91”, вероятно защото е далеч от мениджмънта. Пловдив разполага с подходящо място – ”Балонът”, което беше някогашното открито корито – 50 м. Предстоящата промяна в Младост 91 в управлението и все още неукрепналия финансово ”Спринт”едва ли биха били потенциалните инвеститори в нов олимпийски басейн. Тук трябва да се намеси държавата, министерството на спорта (спортно училище без 50м басейн???), общината, кметството и да създаде проект и сметност на финансирането. Пари никой няма да даде за строеж, ако няма проектно-отчетна документация. Но явно е , че плуването е последна грижа на Общината и видно е, че пари има само за футболните клубове.

Да, проблеми има и те се задълбочават, но както се видя няма воля те да се решават: справка – последното Общо събрание, където се приеха стария и новия бюджет. Дали връщането на около 1/8 от бюджета в хазната (за 10год ето ти 50м басейн в Пловдив) говори за проблеми в мениджмънта, е въпрос, който Общото събрание би следвало да обсъди. За сега няма забележки – така че, това е положението. И щом всичко е наред и одобрено от този орган на Плувната Федерация – защо има отчаяни хора?

Иначе децата на България са все така всеотдайни, все така борбени, все така настойчиви към победите. Калина Николаева, Дениел Нанков, Йосиф Миладинов, Василики Кадоглу, Емилиян Еленков, Виктор Христов, Рая Зашева и много други дават надежди и вяра.

Ант.Ив-Ден.Нанков 2014

Антъни – най-добрият – и аз
личен профил фейсбук Дениел Нанков

 

User Rating: 0 (0 votes)

4 Comments

 1. Венци  /  16.06.2014, 21:1 Reply

  За съжаление всичко в Пловдив е така. Дано скоро имаме 50м. басейн,а изобщо не отписвайте Ботко ;-)

 2. Борис Божилов
  Бруно  /  17.06.2014, 1:1 Reply

  Тава лафче „мълчиш ,като делегат на общо събрания е добро“ :) Длъжен съм обаче да разясня нещата – на това общо събрание….от 64 клуба , присъстваха 20 клуба с 34 делегата (вместо – 128 калпака ) Другото е че не всички мълчаха !, Аз не си мълчах (явявах се делегат) и си зададох въпросчетата…1.Защо връщате маса пари обратно на министерството ?2. Къде изчезнаха Центровете за високо спортно майсторство и отчета им ? 3. Защо няма никаква яснота и детайли как се харчи и как ще се харчи ? 4. Защо прикрито преливате пари от перо в перо , въпреки че е забранено? и някои други тревожещи ме въпроси….Та , хората които координирано ми наскачаха и също не си мълчаха бяха ( и според мен са архитектите на настоящето дередже) – 1. Аврамчев (председател) -апаратчик от типа ,“айде кой е за ? “ и не се сеща да пита кой е против или кой е въздържал се…бърза да претупа заседанието , влиза в лични обяснения и спорове , на въпроса за яснотата отговори че това било много работа и няма как да има яснота, щото много щели да бачкат !?!?! и др. под. дивотии 2. Любомир Лазаров -човека отговарящ в БФПС за басеините (разбирай -Диана и Сп.палата) , той в същия момент е на длъжност и в НСБ ( пълно дублиране на власта) -та той дюдука , прекъсва , нажежава спора , измества темата и др. комунистически похвати 3. Камен Лазаров – лаборатории и МТО – неговия номер беше да те залее с разни въображаеми програми , планове и насоки , да те препрати да търсиш истината – някъде си , и да удави въпроса в приказки , докато всички забравят какво се е питало 4. Друг немълчащ – брата на Т.Богомилова – Любомир Ценков (не съм сигурен във фамилията)…той подобно на Лазаров прекъсва , възмущава се , пуска 3-4 приказки , нещо като масовка. 5. Дангалаков -ст.тренер – съпруг на Т.Богомилов – неговия пиниз е да те изкара някакъв печалбар , един вид съм чакал пари от тях , за това съм задавал въпроси и другия номер , като се повдигне по-маловажна тема и отделя половин час приказки за да се забрави основното , първоначално питане …6. Т. Богомилова – която в интерес на истината в настоящото „клане“ :) беше най-конкретна и възпитана , отговаряше точно и конкретно , но имам съмнението че откровенно ме излъга в 1-2 неща пред цялото събрание , но няма как да го докажа щото няма как да стигна до истината…7.И последния странен и неочакван защитник на статуквото – Гергана Василева – която ме обвини че съм невъзпитан ,че съм говорил на висок глас и що трябвало да ме слушат…:) Та тези 7 личности координирано , редувайки се и замествайки се ….с техните си начини „отговаряха“ …. на моите въпроси… Така че не всички са мълчали…:) Искам да кажа ,че няма ли поне 7 по 2 ма като мен няма как да се промени нищо срещу това „национално отборче“ от номенклатурчици…(това последното не е обидна дума…тя е почти , като -чиновници) !

 3. Лазар Каменов  /  19.06.2014, 14:1 Reply

  Моля да уточните кой е този Камен Лазаров,защото по НПЛ работя аз – Казвам се Лазар Каменов, доцент и доктор по плуване към катедра „водни спортове“ в НСА от 1981 г. Ръководил съм Научна лаборатория по плуване към БСФС, категра „Водни спортове“, зам ректор по учебната работа в НСА, зам министър в МФВС – та как ще ме разберете господине Вие и името не ми знаете. Вашите въпроси бяха само за ЛЕВЧЕТА. Жалко за доброто дете което имате. Но на българина е важен акъла който му идва след като се обърне каруцата. Пиши и изливай компетенциите си. Ние ще се опитваме да обединяваме колегите (видяхте сам на басейн Диана). Аз предпочитам този вид труд. Сега можете да обясните колко сте ВЕЛИК, но аз от сестра си няма да се отрека. УСПЕХ В БОРБАТА ЗА ЛЕВЧЕТАТА. И научи името ми за да ме оплюеш по-добре.

 4. Борис Божилов
  Бруно  /  19.06.2014, 21:1 Reply

  Сори…г-н Каменов ! Сбъркал съм , случва се…Разбира се че ще питам за левчета , та нали трябваше да се разисква и приема миналия и новия бюджет. Бюджета е пари -левчета , не е целувки или цветя , за какво друго да питам !? Аз присъствах , като делегат и се интересувам как се харчат ДЪРЖАВНИТЕ !! пари за развитието на плуването и здравето на децата ни ! Отговор не получих ! И , какво общо има доброто дете , що да е жалко ? Ще бъде наказано ли , че баща му си позволява да пита ? И , какво да видя на Диана ? Видях че трябваше да има подводни снимки , които живо ме интересуват , но нямаше или е имало за няколко минути и само за отделни състезатели , това ли е научно-приложната лаборатория в действие ? И , каква борба ми вменявате за левчета , та сина ми не е получил НИЩО от БФПС , няма дори фланелка или шапка на България ! Нито съм искал нещо от вас , нито се надявам да получа нещо. Единственото което искам е да има яснота , правила и ДЪРЖАВНИТЕ пари да е видно как се харчат и за какво. И понеже си комуникираме , което е истинско чудо , някой от „Олимп“ да се намесва , разяснете на общественоста : 1.Защо се върнаха и на практика загубиха 100 и кусур хиляди левове от БФПС обратно към министерството ? 2.Къде изчезнаха Центровете за високо спортно майсторство -отчета им и резултатите им , а те са със собствен бюджет от 175000 лв. ? 3. Защо в новия бюджет всичко е смушкано в една точка и на практика половин милион не се знае за какво ще отиде ? 4. Защо не се публикува договора за наем на Диана , където може да се окаже че се плащат 60000лв. , а не 230 000лв. на година ? 5.Защо не се публикува кой спечели търга за самолетни билети ? 6. За чии са заложени 30000 за административни разхади ? Ако вземете че отговорите на обществото , мисля да ви задам още няколко въпроса. Що се отнася за тестовете преди месец за които вие отговаряте , евала … това май е единственото нещо което работи , полезно е , вадиш си изводи и анализи..като изключим подводната камера , която я пазите сигурно да не се намокри…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>