Мнение на Борис Божилов: защо опозицията загуби изборите

raesidecartoon.com
User Rating: 0 (0 votes)

фото: raesidecartoon.com

Избори за ръководство на БФПС -2016г. или защо опозицията загуби изборите.

  Драги читатели, в няколко реда ще се опитам да изложа моята гледна точка относно въпросните избори и защо опозицията не успя да вземе достатъчно гласове и да спечели изборите.

  В четивото оставяме настрана третия мандат на новия–стар председател Аврамчев (там съда ще има последната дума), оставяме настрана свития и намален бюджет за тази година, няма и да се занимаваме с обезкървените скокове или с предпоследните места от Балканиади, Мултинешънали, Комени и др.подобни първенства. Каквото си е това е … колкото толкова … или нещо от тоя род би казал, примерно, мечо Пух. В това анализче ще разгледаме само чисто математическото сборуване на гласовете на делегатите–избиратели и някои характерни особености на чисто българския манталитет при подобни важни и отговорни събития.

  Какви са фактите:

1. Първи факт – рекорд на Гинес по посещаемост на изборите за ръководство на БФПС, 124 делегата в началото, после пристигнаха още 2-ма от прованса с малко закъснение (които бяха обявени), после се появиха още 2 гласа фантоми, които излизат в крайния списък, но не бяха обявени. Крайна сума – 128 калпака от 65 клуба, като мисля имаше 2 клуба с по един делегат. Направо си е за рекорд на Гинес! Случвало ли се е някога? Не, мили мои! Възможно ли е всички председатели, членове на управителни съвети, тренери, дори състезатели от българските плувни клубове да са проявили някаква необичайна ангажираност и да са пристигнали, почти 100% на въпросните избори на БФПС? Не, разбира се, винаги идват 25 до 40 делегата на нормалните общи събрания! Как тогава, за бога, се получава тази умопомрачителна бройка от задъхани делегати? Ето как.

2. Втори факт: подставените лица. Сега ще ви обясня що за птици са подставените лица. Трябва обаче да почна по-отдалече. Когато се е приемал уставът на БФПС, някоя гениална апаратна глава на мисълта е заложила в съответния член следния текст: „За делегати могат да бъдат излъчвани и лица, които на са членове на плувния клуб”. Това е мушнато навремето съвсем умишлено и е предназначено за моменти като настоящите избори, остро оспорвани и с неясен край. На практика делегати могат да бъдат според този член – психично болни, осъдени престъпници, цигани, малолетни, бабите от село Горно Нанадолнище с мустаците и потурите, имигранти от Сирия, други чужденци, дървари, клошари и де каквото ви скимне. Уставът позволява тази тотална свободия! Иска се само писъмце от ръководството на клуба с подписи и печат. Какво се случи на нашите избори. Млади хора – млади тренери, състезатели – спрели и картотекирани, и още плуващи, секретарите от БФПС!!, бивши, пресни национални рекордьори, млади съпруги, бизнесмени и някои други, пак предимно млади люде непознати за мен се появиха, като делегати от плувни клубове, с които нямат нищо общо, но характерното за тях е че са много близко до клубовете от управляващото мнозинство  – „Дамини” – 3 или 4 парчета (тука не броим редовните делегати – 2-ма на брой), „Олимпия” – 3 делегата (извън редовните), секретарите на БФПС – 2 бр., които си получават заплатите от ръководството, което е пак съставено от лица от горните плувни клубове, 2 случая на изявени лица от даден клуб, пък те се оказват делегати от съвсем различен клуб, 3 случая на хора, които въобще не си знаеха отбора, който представляват!! и купища неизвестни упълномощени, ПОДСТАВЕНИ лица. Кои клубове си бяха преотстъпили местата на делегати? Запомних – „Нова”, „Тибрис”, „Аква„ , „Метропол”, „Мустанг”  и един-два други … всъщност няма значение кои са. Имат ли право въпросните клубове да упълномощават горепосочените млади люде, готови за апаратните игри – имат!

Уставът го позволява. Имат ли право горепосочените млади хора да представляват тези клубове? Разбира се че имат право. Щом престъпници и психично болни могат, защо бивш образован, национален рекордьор и съпругата му де не могат!? Фактът е обаче следния – благодарение на сбъркания и „свободолюбив” член от устава, поне 13 бройки подставени лица, приближени плътно до старото ръководство на БФПС, представляваха други плувни клубове (дори 2-ма членове на У.С. представляваха други клубове), които бяха решили да не се представляват от собствените си председатели, членове, тренери и състезатели! Пиша всичко това, защото бях член на комисията по броенето и връчвах бюлетините срещу подпис на съответните делегати , които не си знаеха клубовете!

В кой момент е станало това „упълномощаване” на младите комбинатори ?  В поканата от БФПС до клубовете, в разрез с устава, се изискваше да се подадат имената до 04.4 –понеделник, 22 дена преди изборите! Уставът казва 15 дена, но нашето ръководство ги мръдна със 7 дена напред, за да не стават грешки и понеже никой не чака последния срок, повечето са си подали имената на 01.4 –петък! Сиреч 25 дена преди изборите , старото ръководство вижда кой е подал имената на делегатите и кой се е забавил, ослушал или е подал само по 1 човек. През тези 25 дена е станал и рекордът на Гинес! Белите полета без делегати са били запълвани, попълвани и завинтвани, както Чарли Чаплин завинтваше гайките на поточната линия от филма … не си спомням името. Разговори ли са били, увещания ли са били, обещания ли са били, няма никакво значение и няма как да разберем. Резултатът е небивала посещаемаст, кворума на кворумите, и абсолютно уплътняване на празните места с ПОДСТАВЕНИ лица!

Можеше ли някой от опозиционните кандидати да прави тези фокуси? Ми – НЕ, просто защото никой извън кухнята на БФПС не знае колко са подадените имена за делегати и колко празни места остават и при кои клубове. Законно ли е? За жалост –да. Морално ли е? За мен – не. Честно ли е?  НЕ, драги приятели … не е честно! Просто не е равнопоставено. Старото ръководство вижда купища дни преди изборите празните полета от делегатските имена и ги пълни със свои хора. А опозицията и всички останали гадаят, какво се случва в непрозрачната система – БФПС.

Като тука визирам само подставените лица, не споменавам въобще за непознатите на никой лица  от плувната общност. Такива имаше още поне 8-10 човека. Те може  да са си чисто и просто пълномощници на даден клуб , но може също да са подставени лица от досегашното ръководство в някой от клубовете без мнение. Ние няма как да ги знаем що за птици са и аз в това четиво не ги включвам в категорията – подставени лица.

Сега да разгледаме вота, ако живеехме в страната Утопия и всичко беше честно и нямаше делегати, които не знаят на кого са делегати и в която секретарите – секретарстват, а не делегатстват. При първия избор – 128 делегати = 62 за Богомилова/Аврамчев (съкратено Б-А) , средно 12 гласа (щото бяха 13 на 11) за Палазов/Каменов –съкратено „П-К” и 54 гласа , средно за Стойчев/ Асенов – „Ст-А”. При отсъствието на поне минимум 13-те подставени лица , стават нещата 128 -13 = 115 бр. делегати (което си е пак много , но се е случвало) = 49 гласа за Б-А , 12 за П-К и 54 за П-А. Отива се на балотаж. При сегашния балотаж се получи 122 гласа = 67 за Б-А срещу 55 за Ст-А. При отсъствието на подставените лица щеше да стане – 122 -13 = 109 гласа кворум = 55 за Ст-А срещу 54 за Б-А , опозицията побеждава! Извод – заложения капан с недообмисления член, който разрешава и марсианци да могат да бъдат делегати, позволи на стария апарат да го използва максимално в своя полза и да предопредели развоя на изборите за ръководство на БФПС за 2016г.

Решение: според мен, разбира се – текстът трябва да се промени: „Делегати могат да бъдат само – председатели, зам.председатели, членове на У.С., треньори, пом.треньори, инструктори и картотекирани пълнолетни състезатели от съответния плувен клуб и никой друг”!

3. Трети факт

Защо между първия тур и балотажа изчезнаха 6 гласа и рекордът се развали от 128 на 122 глави!? Сега, видно е че всички тези 6 гласа са били опозиционни, щото вотът на Б-А се покачва от 62 на 67, т.е. има покачване от 5 гласа (после ще обясня от къде според мен идва то), но къде изчезват тези 6 гласа? Ето къде. Една умна глава попълва вместо глас за председател и друго кръгче за ген.сек. – 2 гласа за председател и съответно бюлетината става нередовна, на един възрастен делегат му стана много лошо от ужасно задушната зала, която беше избрана и си тръгна, станаха 2-ма. Така наречените форсмажорни обстоятелства. Обаче 4 делегата си бият шута и решават повече да не гласуват за ръководство!? Това са хората от „Делфин”–Варна и „Джи-ди Спорт”–Благоевград. Пътуват стотици километри, гласуват за час и после нещо им става адски скучно и решават да си тръгнат и да не гласуват на балотажа!? Бързат за мача или да претакат зелето и си тръгват. Разбира се живеем в свободна страна, никой не е задължен да остава на сила да гласува! Даже, аха да отпаркират с колите от паркинга-джунгла, наречен „Паркингът зад стадиона”, обаче злите софиянци са ги запушили с техните коли и не могат да заминат. Да се върнат обаче не им минава през ума, кворумът ги чака 5-10 минути и продължи по задачите.

Сега, нека за секунда предположим че 4-та бяха останали и не си бяха тръгнали по средата. Тука леко гадаем, но приемаме че са опозиционно настроени , щото както посочихме по-горе вотът на Б-А се вдига с 5 гласа и без тези преждевременно напуснали изборите. 122 + 4 = 126 гласа = 67 за Б-А (както си е фактологията), но Ст-А става 55 + 4 = 59 гласа. Колко интересно, дори и с подставените лица, ако тези 4 гласа не си бяха тръгнали, изборите щяха да бъдат още по-оспорвани и интересни. И тука идва…

4. Четвъртия факт

Аз го наричам „Златния пръст” или пирона в ковчега. Вотът на третия лъч от тези избори, третия опозиционен дует – Палазов -11 гласа и Л.Каменов -13 гласа. Както и да го сучем и гънем на балотажа, стария тандем Б-А си увеличават гласовете от 62 на 67 с някакви 5 гласа от този трети светъл лъч на тези избори, просто няма откъде другаде да дойдат тези 5 гласа. Там са стария и врял във всякакви огньове –доцент Л.Каменов и младия и енергичен бивш плувец и препопадавател Г.Палазов. Не е нужно да гадаем накъде са отишли Палазовите около 8 гласа и накъде са се насочили Каменовите 5 гласа.

Но, нека все пак  от любов към математиката и поради факта, че Л.К. се явява опозиция в тези избори на настоящото ръководство, да предположим за минутка,че Л.К. беше продължил тази линия на поведение, беше излезнал с изявление, че подкрепя новите кандидати и съветва тези свои 4-ма фенове да гласуват за опозицията. Тогава става от 122 = 67 срещу 55 , на 122 = 62 срещу 60. Да , пак Б-А побеждават, но става адски завързано. Айде сега да погледнем варианта: 4-та тръгнали си остават да гласуват и Л.К. подкрепя промяната. 122+4 = 126 кворум = 67 за Б-А , но минус 5 гласа от Л.К. = 62 гласа, срещу 64 за Ст-А. Опозицията бие с 2 гласа, въпреки 13-те подставени  млади хора, дето не си знаят клубовете, в които са разпределени.

Ами вариант – само 2-ма си тръгват и пристъпват от краче на краче да им се освободят колите, но 2-ма смелчаци остават. 122+2 = 124 кворум = 62 за Б-А ,срещу 62 за Ст-А.  Ааа, готино, нали . Реми щяхме да имаме тогава.

Или вариантът: живеем в един идеален свят с точни и разумни устави и членове и високоморални, куражлии и принципни делегати. 128 кворум минус подставените 13 = 115 = 49 за Б-А, срещу 66 за Ст-А.  Или нека да е нещо средно, просто от любопитство. Подставени само 5 бр., тръгнали си 2-ма, променили опозиционното си мислене 2-ма. Тогава става при балотажа …122 -5 подставени = 118 кворум, + 2ма, дето не са си тръгнали от 4-та = 120 кворум . За Б-А= 67- 5 подставени = 62 бр.гласове – 3ма от тези на Л.К. = 59 гласа.  За Ст-А = 61 гласа.

Финална сметка – ако нямаше подставени лица , опозицията побеждава!  Ако си бяха там подставените, но нямаше хора, които си тръгват по средата и единение при третия опозиционен лъч, пак опозицията побеждава! Ако подставените бяха само 5 парчета, тръгват си 2-ма и Л.К.+ още 1 човек правят кръгом и подкрепят старите – пак опозицията бие!

  В заключение

Опозицията загуби изборите в най-голяма степен от умелата игра на  старото ръководство с възможностите които предоставя сбъркания член от устава, с ранните дати за заявки и с „разговорите” които са довели до съществуването и използването на подставените минимум 13 млади делегата в услуга на стария апарат. И на второ място заради бързащите да си тръгнат делегати и заради резкия завой на малка част от третото направление опозиционни гласове. Опозицията щеше да спечели безапелационно, ако текста в устава беше прецизиран и не допускаше парашутисти – делегати, ако хората не абдикираха по средата на гласуванията и ако опозицията беше единна. Както каза един от участниците в събитията: „Извадихме си поука, закачихме си една обица на ухото и вече знаем за какво става на въпрос”. Всъщност, всеки народ си заслужава управлението, което си е избрал. Така и с българското плуване. То, просто си заслужава дереджето, на което си стои от маса време! Елита в българското плуване иска това да е така. Или по-скоро мнозинството иска нещата да се движат както до сега.

Щом 13 млади, красиви, надеждни и образовани българи, свързани по безспорен начин с българското плуване, стават подставени лица, участват в тия неморални фокуси и предрешават вота, то всъщност – надежда всяка забравете! Да, едни млади и решителни се изправят, но в същия момент други също толкова млади идват да гласуват, без да знаят кого представляват!?  Личното ми мнение е че българското плуване ще се капсулова в това състояние още цели 5 години и жална им майка на олимпийците готвещи се за Токио-2020г.  Дай боже да бъркам и да не съм прав.

  С това аз Б. Божилов –Бруно, пия една студена вода, посипвам си главата с пепел и спирам да се занимавам с обществени дела, които да подобряват българското плуване. Пожелавам успех на победителите и късмет и спокоен сън на клубовете  които се колебаеха, за кого да си дадат гласовете.

  С настоящата дописка изразявам лично мнение и го адресирам единствено към клубовете и делегатите които гласуваха за промените в българското плуване. Ако някой ме обвини в лъжа или клевета, мога дословно да му изброя имената на подставените лица, но в някаква по-конфиденциална форма.

  Б.Божилов -Бруно

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>