Левчета, плуване и математика (ІІ-ра част)

Левчета, плуване и математика (ІІ-ра част)
User Rating: 5.1 (4 votes)

Здравейте, приятели на плуването!

Позволявам си да публикувам втора част от сагата за бюджета и харчовете на БФПС, просто защото след първата в пощата ми заваляха документи, извадки и всякакви факти от дейността на Федерацията през годината, предоставени ми от различни “водняци” и не чак до там “водняци”, счетоводители, компютърни спецове и въобще съмишленици, които успяха да стигнат до БЮДЖЕТА на БФПС за 2013г. Успяхме да го разкодираме (щото беше обнародван в някаква неизвестна програмка) и сега ви го предоставям в пълния му блясък! В текста по-надолу вече няма да гадаем и предполагаме, а ще пишем само с твърди факти и числа, гласувани във Федерацията или публикувани в сайта на Федерацията. Кое е редно и правилно и кое не е – нека всеки сам да си прецени!

 

Започваме с цифрите, които съвпадат с нашата първа статия – “предполагащата:
1. Отпусната сума за плуването от министерството: 892 250 лв. – тука сме точни!
2. Сума за плувните клубове: 283 548лв.

С тази цифра клубовете биха могли да си направят сверка, колко парички ще получат за резултатите си от 2013г. (делят сумата на общия брой точки, които се разпределят, получава се сумата, която отговаря на 1 точка и си умножават по точките, които е спечелил дадения клуб, коефициентите и т.н.)

3. Разходи от собствени приходи: 88 000лв. + 2000лв. за членство в ЛЕН, ФИНА, БОК и КОМЕН.

Това са парите, изкарани от такси участие, встъпителен членски внос, картотеки, глоби, годишен членски внос и др.под. и са отишли основно за заплати на техническия персонал. И тук сме доста точни от първата дописка, нашата цифра беше 65 000лв., но като прибавим таксата участие, която си мислихме, че отива за организиране на састезанията от Държавния шампионат, нещата съвпадат горе–долу. Явно сме забравили някой служител и общата сума за заплати е 88 000лв.  Дотук всичко е наред.

РАЗХОДИ за ДЕЙНОСТТА на БФПС
Ето тук са цифрите, в които ще се опитаме да открием 600 000лв., които не излизаха в първата статия и пак ще сравняваме нещата в проценти, като знаем, че 1 % е равен на 8900лв.!

4. Подготовка – лагери: 45 000 лв. , това са 5% от общите пари.

Нашите предположения бяха 36 000лв., разминаването е малко, само 1% = 9000 лв. Просто или лагерът в Камчия е бил по-скъп, или и други деца са се възползвали от някакви лагери през годината, но нещата са в рамките. Не бива да забравяме, че това е предвидено да се харчи през годината, а колко е изхарчено реално, тепърва ще откриваме!

5. Възстановяване: 8400 лв.

Това въобще не сме го смятали, явно сме го пропуснали, но е твърде малко като сума, та да му се обръща внимание, почти 1 процент от общия бюджет. Това явно са витамини, минерали, протеини и други илачи, може би масажи, сауни? Въпросът е колко от плувците са получили от Федерацията нещо подобно? На практика това са 700 лв. на месец или около 35 опаковки витамини и минерали, ако усредним опаковката на 20лв. Или 420 опаковки годишно. Няма да ровим тук, който взел – взел.

6. Държавен спортен календар : 90 000 лв.

В нашите сметки сумата беше 16 състезания по 2000 лв. = 32 000лв = 35 000лв. Но ние отчитахме, че таксите участие отиват за подпомагане на състезанията, а те отивали за заплати, затова сумата от 5625 лв. на състезание си е може би нормална и реална, или най-малкото няма големи разминавания! И да има разминавания, не можем да се сърдим защото винаги изкача нещо непредвидено и несметнато, така че продължаваме напред.

7. МТО – материално техническо осигуряване: 15 360 лв.

Тука сме точни като швейцарци – ние също предвидихме 15 000лв.

8. Административни и организационни разходи : 4000 лв.

Много е малко за да го разнищваме – 0.45%.

9. Средства за спортисти и длъжностни лица: 91 200 лв. – 10 % от нашия бюджет.

Това са заплатите на старши треньор, лекар, масажист, ръководители центрове и др.под. длъжности. В нашите сметки ги докарахме до 100 000лв. , а те са 91 000лв. Грешката е само 1 % и то в полза на Федерацията! Тук изниква въпроса колко от плувците са взели пари (стипендии или премии) извън използваните на лагерите (или лагера), та да се пише и “спортисти”!? Това може би ще се разбере, като излезе отчета за изхарчените средства по пера, защото пак го казваме – това е планът за харчове за 2013г.
И сега отиваме на най-интересната част от бюджета: три точки, гълтащи адски много народна пара, предназначена за развитието на плуването в България и реално подпомагане на плувците и плувкините. Ще ги наречем “черни дупки”три “черни дупки”, през които текат реки от пари в неизвестни посоки! Ще започнем от най-скромната.

10. Средства – центрове за високо спортно майсторство

И сега дръжте се здраво … 175 800 лв. Уауу … това са 19.8 % от общия бюджет или по 14 650лв. на месец. Или по 58 600 лв. на център (това са по памет: 1. София, 2.  Пловдив и пловдивско, 3. Варна + Русе и Бургас). Или по 4883лв. на месец на център, в който се коват шампионите, финалистите във важни световни, европейски първенства и олимпиади! Цялата ни ситуация е пред колапс, женското плуване в Бг. на практика вече е умряло, пустеят цели региони от страната без грам помощ за развитието на плуването – Видин, Монтана, Лом, Търговище, Разград, Ямбол, Сливен и др. и др. А ние, все едно сме огромна страна като Австралия, развиваме центрове, че и то не където са нужни!?

Текат пари в някаква посока, но се питаме къде? Къде отиват  тези средства, на кого са помогнали тези центрове, кой ги е виждал, какво се случва вътре в тях? Къде са ситуирани, да отидем да ги видим, да ги пипнем, да се научим как се създават шампионите? И защо тези призрачни центрове дублират всичко останало – имаме си Държавни шампионати, правят се лагери (лагер) и се отпускат пари за това, имаме си и длъжност – ръководители на центрове, които си получават парите от друго перо (по-горе го описахме), имаме си възстановяване, имаме си МТО, имаме си басейна в Диана (за това ще пишем по-надолу), имаме си плувни клубове – за какво са ни тези изключително скъпи и разточителни центрове?

Какво са постигнали и на кого са помогнали? Кой плувец може да каже: “Да, аз тренирах в този център, получих това и това, постигнах заради центъра – това и това, много съм доволен от центъра”!? Сумата от 175 800лв. предполага това да са поне 30 души из страната, най-малко! Остава да ги намерим. Просто трябва да открием 30 –те плувци, които могат да изрекат горния цитат. А най-важното е в какво се превръщат хилядарките – това стипендии ли са, наеми ли са, заплати на някакви чужди специалисти ли са, на практика за какво се харчат тези хиляди левове в тези центрове? Надяваме се, че при отчета вкрая на годината ще се изяснят тези крещящи въпроси и ще разберем отговорите им.

11. Наеми – НСБ (Нац. спортна база) и ДРУГИ !? : 220 000 лв.

Иха … 24.7% от нашия бюджет. Огромна сума – 18 333лв. на месец! Всъщност това е сумата, перото, което сме забравили в нашата първа статия. Тя със сигурност оправдава част от 600 000 лв. които не откривахме и те вече стават по-малко. Това е добре, обаче въпросът е колко плаща БФПС на НСБ за басейна в Диана? 18 000лв. месечно не е ли малко множко? И какво се крие в думичките “и други” – кои са тези други? Примерно стаичките в министерството на спорта, където се помещава Федерацията, да кажем наемът е 5000лв. годишно, ако въобще има наем. Тогава отиваме на 215 000лв. или 17 900 лв. месечно – същата работа! Наеми на басейни в Камчия, Белмекен или Чучулигово? Но те са в сектор “спортни лагери” – когато си плащаш нощувките и хапването на състезателите, винаги влиза и ползването на басейна! Иначе чий ще го дириш на този хотел с басейн!? Тоест,  “кучето е заровено” в договора за наем между БФПС и НСБ!

Ако сумата е близка до 18 000 лв. на месец, то нещата изглеждат на пръв поглед точни, с тази разлика, че това е колосална сума за подобен договор. Трябва да си много лош ръководител, за да заробиш така цялото българско плуване с разход на 25% от бюджета си, само за 1 басейн, колкото и лъскав да е, при това на организация, на която е вменено да подпомага българския спорт! Да не забравяме, че там тренират и други федерации – водната топка, триатлонът, спортното училище и др.под. Има и свободно плуване, фитнес, кафе и др.дреболийки. Ако пък сумата за наема е примерно 3000 лв. на месец, къде по дяволите се губят останалите 15 000лв. на месец!? Те логично ще са в сектор “и други” … обаче кои ще са тези “други” дето гълтат около 175 000 лв. годишно от парите отредени за плувците в България? Вярваме, че както и при предната статия ще има отзвук и евентуално наши съмишленици ще изровят въпросния договор за да се разбере истината за наемите и “другите” наеми .

12. И сега “десертът”, най-черната и огромна от черните дупки в бюджета – Международен спортен календар. Стегнете коланите! 242 490 лв.

Ха сега де, да вярваме ли на очите си!? Ние бяхме предположили сумата да е 50 000лв., а то какво се оказава. А завишавахме навсякъде и закръгляхме навсякъде! Та това са 27.3% от нашите така ценни народни пари, прибрани от хазната чрез данъците ни, за да подпомагат и развиват плуването в България. Сага да разделим тази река от пари на състезанията от международния календар.

А те са 16бр. Вадим “Замората” – там няма пътуване и финансиране, вадим “Комен къп “–Сан Марино, вадим минимум още едно (ако не са и 2-3 непосетените състезания от календара), остават най-много13бр. международни изяви. Делим 242 490 лв. на 13бр. и се получава по 18 653 лв. на състезание! Сега делим тези хилядарки на 4 дни – средно за състезание (има рядко и по-дълги форуми, но повечето са в 2-3 дни) = 4663 лв. на ден за отбора ни. И последно делим тези 4663 лв. средно на 5 пътуващи (1 или 2 ма треньори + 4 или 5 състезателя) = 932 лв. = 478 евро за човеко-ден.

Това предполага, че нашите юнаци тотално са се размазвали през годината, посещавайки тези международни състезания! За 478 евро на ден , можеш да получиш утра-олинклузив в 5 звезден хотел, със спа-процедури, масажи, плазми в апартамента, джакузита, сауни и куп други благинки. Дали това е било така или не е било, могат да ни кажат единствено участниците в тези “воаяжи”. Пак припомняме, че това е планирано да се изхарчи през 2013г., а дали е изхарчено ще видим след отчета. Ако са харчени горните пресметнати огромни суми на ден и на човек в странство, то на това му се вика – прахосничество и безхаберие, без никакво съобразяване с бюджет и нужди на плувците и клубовете!

Ако пък са изхарчени много по-малко от горе-пресметнатите, то тогава какво е станало със икономисаните средства? Къде са, пренасочени ли са някъде? Спестени ли са? Как се получава така, че национални състезатели, получили  нула от Федерацията до този момент, могат да посещават междунардни изяви, като си плащат сами хостела за 9 евро, хрупат банани и яйца, донесени от Родината, могат да докарват разклатката до 60лв. на ден или 30 евро на ден, а разчетите на Федерацията за човеко-ден да са 478 евро? Та това е 16 пъти по-скъпо и разточително от самостоятелния боец, който си прави сметката и пести парите.

В заключение, чрез “черните дупки” – (центрове, наеми, “и други” наеми, както и международни пътувания), тече, или по-скоро е планирано да тече, огромна река от пари в неизвестна и мъглива посока! Това сумарно е около 500 000лв., или около 56% от общия бюджет. Това са пари, които НЕ ДОСТИГАТ до никого от активно спортуващите, нито до масата деца в начално обучение, нито до клубовете, нито до треньорите, нито до басейните.

Б. Божилов – Бруно
(Гражданско Обединение -Плуване)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>