Към плуването – чистосърдечно от вечно благодарния Плувец

Скъпо плуване, най-хубавото нещо, което някога ми се е случвало ...

Към плуването – чистосърдечно от вечно благодарния Плувец
User Rating: 5.9 (4 votes)
фото: blurmediaphotography.com

Ти ме караш да плача милион пъти. Ти ме караш да мисля в състояние на психическо изтощение и смазваш тялото ми. Ти ме имунизираш срещу Адвил*.

Но в същото време ме караш да се усмихвам милион и един пъти. Ти ме учиш как да мисля като победител и как да се боря въпреки физическата болка. Ти ме учиш как да си помогна сам.

Не става въпрос за това, че си един от най-трудните спортове изобщо. Ние плувците трябва да сме в добра форма, но това не включва само ръцете и краката, а всичко. Твоите тренировки са безмилостни. Часовникът е неумолим. Няма да чуе нашите оправдания.

И дори когато сме положително заредени и влагаме всичко от себе си в теб, понякога се случва състезанието да не е това, което на нас ни се иска. Защото силата на психиката е също толкова важна. Ние трябва да знаем как да накараме телата си да направят точно онова, което е необходимо, в точния момент. И ако направим дори една грешка, тя може да ни струва половин секунда. А половин секунда може да означава всичко.

И колкото повече смачкваш моята самоувереност, толкова повече я изграждаш отново. Ти правиш възможно да се науча на дисциплина така, както много малко хора някога ще успеят. Ти ме учиш как да поставям приоритети. Но най-важното е, че ме учиш как да продължа да се боря, когато нещата се усложнят. И това ми отне много време, за да осъзная колко силен ме правиш.
Много хора се отказват. Питам се, защо плувам. Но отговорът винаги е лесен: просто не мога да се откажа.

Въпреки че само от няколко години плувам по най-добрия начин, стигнах твърде далеч, за да се откажа. Ти заложи в мен силно желание да увелича броя на стъпалата на стълбичката. То никога не е изчезвало и не мисля че някога ще намалее. Това е желанието, което ни прави истински спортисти. Нагласата е безмилостна – никога не е достатъчно добре. Винаги искаш да е по-добре. Благодаря ти, че ме караш винаги да искам да ставам по-добър.

Ти си една огромна част от онова, което съм. Никога не съм виждал друг спорт, който да е толкова комплексен като теб. Ти си отборен спорт, но ако объркаме нещо, си е само за наша сметка, само наша. Ти си предизвикателство за физиката ни, но освен това ни принуждаваш да сме в невероятно добра психическа форма. И нищо друго не ни учи на всеотдайност, като взирането в черната линия 15 часа в седмицата.

Държа на теб, защото, без значение колко пъти ме караше да се отпускам безсилно на ръба на басейна, ти ме направи много по-силен в емоционално, интелектуално и академично отношение. И не бих разменил тази сила за нищо друго.

Благодаря ти, че си мой дом. Моето сигурно убежище. Моето щастливо място. Обичам те много.

Най-чистосърдечно,
вечно задължен ти Плувец

източник: swimswam
Бриана Сиело

* Адвил – обезболяващо лекарствено средство

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>