КОЛОРАДО – или гаранция за точност?

КОЛОРАДО – или гаранция за точност?
User Rating: 4.7 (5 votes)

Здравейте, драги читатели и плувни ентусиасти,

позволявам си в тези няколко реда да коментирам измервателната уредба “Колорадо” – (старата уредба на БФПС) и да изразя моето мнение относно точността й. Мнението си е мое и който мисли по друг начин, нека да си мисли, а може и да приведе доводи противно на моите твърдения.

На сравнително добре проведения плувен турнир “Замората” (9.11.14г.) на басейн Спартак, стотици деца се хвърлиха в надпревара за резултати, медали и постижения. Събитието беше масово, имаше сравнително спазващ се ред, нямаше големи грешки в организацията, скандали и нещата вървяха отлично на този ЕДИНСТВЕН в България международен турнир с електронно мерене. Обаче до момента, в който не решихме да сверим мери ли “дядото” – Колорадо – точно! След над 100 мерения с 1, 2 и понякога с 3 хронометъра на мерене, в различните коридори (не само за един), при състезатели, които пипат правилно и недвусмислено стената и от двете страни на басейна, в различните дисциплини заковахме следния факт: “Колорадото” мери с 0.34 -0.43 по-бавно при стената откъм прозорците и със средно 0.47-0.58 при стената откъм малкия басейн. Тука въобще не говоря за десетките фрапиращи грешки от 1 и дори 2 секунди които времеизмервачите с бутончетата коригираха овреме и измъкваха ситуацията. Става дума за масовото мерене. Навсякъде старата “Колорадо” цъкаше с почти 0.5 сек. по-бавно.

Само не ме разбирайте погрешно, с това си твърдение не искам да кажа, че турнирът е калпав или че е по-добре да се мери ръчно, просто, при положение, че това ти е единственият турнир в България с ел. мерене, щеше да е хубаво и да се мери точно! Щом новите повели са да се признават рекорди с ел.мерене, хубавичко ще да е и уредбата да мери точно. БФПС дава уредбата … хубаво, но нека и да бачка, а не да е бавна и неточна. Според мен на какво се дължи неточността? Тук разбира се гадая, щото не произвеждам времеизмервателни уредби, но все пак като изкушен жичкаджия ви представям следните варианти:

1. Амортизирани, клеясали, ръждясали, криви или мръсни табла и техните връзки и куплунги.
2. Много стар и с нарушена и затормозена проводимост кабел, свързващ таблото с главния комп.
3. Наранен, ремонтиран неправилно или полускъсан кабел, свързващ таблото с главния комп.
4. Липса на калибровка или нулиране и последващо сверяване на уредбата (няма начин да няма такава опция).
5. Неопитност, непукизъм или незнание на персонала, който трябва да извърши това сверяване и настройване.
6. Липса на сертификат или адски стар и вече неважащ такъв (демек узаконяването на верността на мерене).
7. Просто прекомерна старост и амортизация на всички звена от меренето (т.е.от всичко по-малко).
8. Неволна грешка в настройките (някой е пипал, дето не трябва и я е разбъзикал)

Сега критиците ми ще кажат “на крива ракета, космосът й пречи” или може да използват другия по-любовния вариант на тази поговорка. Така е, ако беше веднъж или два пъти или често, но постоянно, навсякъде и с много няма как да е крива ракетата или другото. Друго много неприятно и адски досадно беше че таблото, също връстник на бай Тошо, непрестанно зацикляше, показваше само 6-7-8 коридор или нули или само 1-2-3-4-5 без смяна или тотално блокираше, въобще не бачкаше правилно в 50% от времето на турнира. Възрастният господин и неговият по-млад колега от техн. персонал постоянно тичаха насам-натам, разглобяваха и оперирараха таблото, сменяха панели, ръгаха кабели, но контролът им се изплъзваше явно не по тяхна вина. Как процедират сръбските ни приятели по въпроса с таблото. На изключително силното “Гранд-при на Сърбия”, хората нямаха табло, а, представете си, 4 плазми или телевизори с плосък екран, поставени един  до и над друг в рамка, ръководени от съответния софтуер и видео карта, те излъчваха цифричките в крещящ огнен цвят като на един голям екран, нямаше грешки, излизаха междинни времена и въобще всичко, което излиза на главния компютър при техническия персонал излизаше и на този четворен екран. Нещо като времето по телевизионните канали. В паузите пускаха картинки (защо не и реклами). Този вариант, смея да твърдя, е с десетки пъти по-евтин от закупуването на табло (щото 4 плазми са около 1500 евра) , лесно заменяем, без грешки в излъчването, точен, прегледен, че и като свалиш телевизорите от рамката можеш да ги предоставиш на нашия ген.сек. или президента на БФПС да си гледат световното в Катар на широк екран и да видят хубавичко какво правят състезателите по широкия свят. А когато ти потрябват – да си го вземеш обратно и пак да си мериш турнирите. Не са нужни скъпи марки, а може да вземеш и най-кучата от кучите марки телевизори, просто щото не ти трябва качество на образа, а големина.

Сега, разбира се, по-добре с турнир с ел. мерене с кофти, неточна уредба (особено единствен), отколкото без турнир с ел. мерене! Турнирът все повече заприличва на тези от Балканите и се приближаваме, макар и стряскащо бавно до нормалността. Но като се случат такива недомислици и недоизпипани и прибързани неща, неверни мерения и зациклящо табло, просто се опорочава хубавия по същество замисъл и се проваля отчасти традиционният и единствен така чакан плувен турнир организиран от клубове Левски.

Решение:

Разбира се, според мен, без да го налагам на никого! На дядото “Колорадо” му се сменя перманентно кабела, свързващ таблата с главния компютър с кабел – високопроводим от най-ново поколение, скъп и качествен с метална армировка за да не го нараняват плувчетата. Вика се специалист от БАН или от ел.изчислителна фирма да провери има ли забавяне на сигнала от таблата до компютъра. И, ако има, се настройва така системата, че да компенсира тази неточност. Ако се установи че непоправимо са съсипани таблата или друга несменяема част, просто се бракува и се дава някой лев за нова евтина РАБОТЕЩА ПРАВИЛНО ел.времеизмервателна уредба и за 4 големи, широкоекранни телевизора, играещи ролята на табло, които да се дават на клубове, организиращи плувни турнири – БЕЗПЛАТНО!

Б. Божилов – Бруно

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>