Колко време ще й трябва на рибата, за да се научи да играе футбол?

или 10 въпроса, които винаги сте искали да зададете на треньора си, но се притеснявате да го направите!

Колко време ще й трябва на рибата, за да се научи да играе футбол?
User Rating: 5.8 (3 votes)

фото: reachforthewall.com

Искали ли сте някога да попитате нещо треньора си, но не сте открили точните думи?
Искали ли сте някога да попитате нещо треньора си, но не сте могли да улучите точния момент?
Искали ли сте някога да седнете с треньора си и да обсъдите някои неща, които не са ви особено ясни, но не сте имали случай да го направите?
Е – сега имате тази възможност!

Въпроси, които винаги сте искали да зададете на треньора си, но се притеснявате да го направите!

1. Колко добър мога да стана? Притежавам ли необходимото, за да стана велик плувец?

„Колко добър можеш да станеш, няма нищо общо с мен. Това зависи от теб. Мога да ти правя тренировките. Мога да ти помогна да подобриш техниката и уменията си. Мога да ти помогна да станеш по-бърз, по-силен, по-гъвкав и по-мощен … мога да направя всички тези неща, но в крайна сметка да си велик е избор, а успехът – начин на живот. Твоята страст и твоето желание ще определят колко далеч ще стигнеш в този спорт. Ще ти помогна с всичко, което мога, но в крайна сметка това зависи от теб.

2. Кога е моментът да се специализирам в дадена дисциплина?

„Има си правила за специализирането в даден стил – не става въпрос за възрастта ти или по колко тренировки на ден плуваш, или колко дълги са ти краката … а за следното:

Кой стил подхожда на физиката ти?
Кой стил подхожда на психиката ти?
Кой стил най-много ти харесва?

Или ще го кажа по друг начин, твоят „индивидуален” стил е онзи, който най-много приляга на тялото, ума и  духа ти. Докато растеш, променяш  и се развиваш, ще стане очевидно кой стил е „твоят” – и ако работиш върху него упорито всеки ден, то няма ограничения за това, което можеш да постигнеш.

3. Има ли действително някакво значение с какво се храним?

„Има ли някакво значение с какво гориво зарежда колата си водач от Формула 1? Има ли някакво значение какво се използва от космическата совалка, за да излезе на орбита? Високо производителните двигатели се нуждаят от гориво с висока производителност. Плувците са хора с висока ефективност и спортисти, които се представят на високо ниво, така че – да … наистина има значение с какво се храниш”.

4. Защо се налага да ставам толкова рано сутринта за тренировка?

„Страхотен въпрос! Причините са три:

За да си готов за стартове/ състезания: в повечето големи състезания ще имаш стартове сутринта в сериите и следобед/ вечер във финалите. Затова тренираме два пъти на ден, за да си готов за изискванията на стартовете по време на състезания.

За да ти дадем максимално време между тренировките за почивка и възстановяване. Вярваме, че тялото ти се нуждае от 8-10 часа между тренировките, за да се възстанови, затова ги разпределяме така, че да ти дадем най-добрата възможност да покажеш най-доброто от себе си на всяка една тренировка.

А третата причина е малко егоистична ... защото няма по-прекрасно нещо от това, да работим с отбор от мотивирани, заинтересовани, посветени, талантливи хора и това да е първото нещо, което правим сутрин!!”

5. Защо трябва да тренирам толкова упорито, докато приятелите ми, които се занимават с баскетбол и волейбол изглежда, че тренират само два или три пъти в седмицата?

Друг много хубав въпрос. Основната причина е, че ключовият компонент на повечето спортове върху земя е ходенето, бягането и тичането. Това са напълно естествени, нормални движения за нас хората. Да скочиш в голяма маса вода и да плуваш бързо не е нещо нормално, нито естествено за нас, иначе всички трябваше да имаме перки, люспи и големи рибешки опашки! Затова трябва да прекарваме много време във водата, за да се научим как да се придвижваме в нея, под нея, над нея и през нея. Само си представи колко много време ще й трябва на рибата, за да се научи да играе футбол!”

6. Какво още трябва да правя (освен плуването), за да стана голям плувец?

„Следвай най-важните принципи:

  • Тренирай във фитнеса и в залата за гимнастика със същото желание и решителност, които влагаш в работата си в басейна.
  • Почивай и се възстановявай след тренировка, осигурявай си достатъчно сън и помагай на тялото и ума си да се възстановяват след тежка тренировка.
  • Яж качествени, естествени храни, даващи енергия храни и много прясна вода, сокове и здравословни напитки
  • Нагласата е всичко! Нагласата води до последователност. Последователността ти дава вярата … а с вяра – всичко е възможно.
  • Тренирай упорито, последователно и по най-добрия начин, който можеш

С други думи за да станеш велик – бъди велик!”

7. Защо понякога трябва да плувам с по-големи и по-бързи деца? На мен ми се иска просто да плувам с приятелите си!

„Напълно те разбирам! Плуването е важно толкова много за приятелството, колкото и за свободния стил, така че в това не си противоречим. Но ти тренираш също и за да изплуваш по най-добрия начин всяка дължина и понякога е необходимо да тренираш с по-големи, по-опитни и по-бързи от теб плувци, за да ти помогнат да станеш по-добър и да постигнеш целите си.  А веднага след тренировка ще имаш достатъчно много какво да говориш приятелите си”.

8. Защо се чувствам толкова зле и уморен, когато се заостряме за състезание?

„Познай защо??? Това е нормално и почти всеки плувец навсякъде по света се чувства зле по време на заострянето. Тогава тялото ти се адаптира към тежката работа, която извършваш по време на тренировките и  именно това адаптиране изисква известно време за привикване. Кръвта ти, нервите, мускулите, енергийните ти запаси и много от твоите клетки се променят, растат, адаптират и подобряват по време на заострянето – нищо чудно, че се чувстваш странно! Не се притеснявай. Това не трае дълго и за състезанието ще се чувстваш бърз, във форма и фантастично!”

9. Не ми се ще по време на състезание да съм през цялото време на линия и да участвам в отборните щафети. Защо се налага да го правя?

„Вярваш ли го или не, плуването е колективен спорт. Да, точно така – колективен. Ние сме група хора с две ясно поставени цели: да сме най-добрите от най-добрите и да се наслаждаваме във всеки един момент на онова, което правим. Помисли си само какво може да постигне един оркестър, когато музикантите свирят заедно. Всеки музикант е изключително талантлив и работи упорито за бъде най-доброто, което би могъл да бъде. Всеки музикант може да възпроизведе прекрасни звуци и музика със собствения си инструмент, но когато всички членове на оркестъра се съберат заедно и свирят в хармония, резултатът е като магия! Работейки заедно, насърчавайки се взаимно, подкрепяйки се и създавайки „хармония” в нашия отбор, ние също можем да направим магия! Знаеш ли, че ЗАЕДНО – ВСЕКИ ПОСТИГА НЕЩО ВЕЛИКО?

10. Защо е толкова важно да си почивам и да се наспивам добре?

Кога едно дърво расте? Когато го засадиш? Когато го напояваш? Или когато то спокойно си почива на слънце, поглъщайки светлина и енергия и взимайки вода и храна от почвата? Тренировките стимулират тялото ти да расте, да се променя, развива и обновява, но повечето от тези промени се случват докато си почиваш и възстановяваш. Така че, посланието е: тренирай усилено – почивай ”усилено” – това означава да прекарваш толкова време, усилия и енергия в своята възстановяваща програма, колкото и в тренировъчната.

11. Защо винаги работим върху подводните и обръщанията?

„Плуването е много повече от бътерфлая, гърба, бруста и свободния стил. Има и пети стил – техниката и умението да се плува под вода. Можеш да си най-бързият кроулист в Щатите, но никога да не спечелиш медал на шампионатите заради бавните си обръщания и неефективно плуване под вода. Затова причината винаги да искам да се работи върху тези елементи е защото стреличките, подводните, обръщанията и ритането под вода са толкова важни, колкото и който и да е от четирите състезателни стила. Представи си, че имаш състезателна кола с огромен двигател, но тя не може да се завърта, да завива по ъглите или да спира, когато е необходимо: ти никога няма да можеш да я караш с пълна скорост заради ограниченията в нейната работа и спирачки. В плуването е същото. Можеш да свършиш огромна работа с подобряването на плувната си скорост, издържливост и сила, но никога да не реализираш истинския си потенциал, освен ако не работиш постоянно върху подобряването и усъвършенстването на уменията си.”

12. Защо тренирам и другите стилове? На мен ми се иска да плувам само гръб

„Причините са няколко. На първо място, да плуваш един единствен стил през цялото време е досадно … и за теб, и за мен! Второ, развиването на умения в другите стилове често подпомага основния ти стил. Подобряването на твоя делфин, ще помогне за подводното ритане на кроул и гръб. Работата върху гърба може да подобри хващането на водата и гъвкавостта на рамото. Трето, това ти дава допълнителни възможности. Случва се, когато  си се съсредоточил само върху един стил и той не се подобрява – това, което наричаме застой – да почувстваш отегчение, непосилност, разочарование, гняв и дори отчаяние. Когато отделяш време за работа върху уменията, техниката и представянето и в други стилове, често ще откриваш, че основният ти стил започва да се подобрява.

13. Защо правим толкова много упражнения за ритане? Ние не участваме в състезания по ритане!!

„Погледни най-големите плувци през последните 10 години: Торп, Кохлин, Пиерсол, Фелпс … всички са страхотни в ритането. Ритането е важна част от бързото плуване. Още ли не ти се вярва??? Следващия път, когато тренираш, кръстосай краката си и изплувай най-бързото 100, което можеш. След това повтори, но работи с краката за скорост, бързо и мощно … и ПОЧУВСТВАЙ разликата. Всъщност, една от най-великите плувкини на всички времена се изказа така за ритането: „Ритането има решаващо значение за успеха. Ето как го виждам аз. Ръцете ми ме извеждат до половината дистанция, а краката ми ме връщат (втората половина на дистанцията). Без силно ритане, което да ни „върне вкъщи”, не очаквайте да има нито световни рекорди, нито златни медали, нито големи състезания””

14.Защо трябва да ходя и на фитнес?

Спортистите от най-различни спортове използват фитнеса поради няколко причини. За да станат по-силни, да подобрят гъвкавостта си, да увеличат силата си … причините да се посещава фитнеса са колкото звездите на небето. Както и да е, ние използваме принципа на СПОСОБНОСТИТЕ в нашата фитнес програма:

Сила – работим върху коремната преса, мускулите на гърба и торса, за да създадем силна, стабилна основа за плуване.

 Подвижност – фокусираме се върху подвижността на тялото, за да можем да изпълняваме различните плувни движения с малко усилия.

Гъвкавост – фокусираме се върху гъвкавостта, за да избегнем риска от излишни травми.

Плуване = Сила + Подвижност + Гъвкавост!”
Благодаря за въпросите!

И още нещо накрая … не се притеснявай да питаш треньора си каквото и да е. В края на краищата – мечтата на твоя треньор е същата като твоята … да те види как постигаш потенциала си и да се насладиш на всеки миг, прекаран в плуване!

източник: swimming.org.au

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>