Кога и с какво да се храним, за да сме в добра форма

Хранене на спортиста

Кога и с какво да се храним, за да сме в добра форма
User Rating: 0 (0 votes)
фото: traineatgain

За да придобиете по-добра фигура, не означава непременно да поемате по-малко храна. Объркахме ли ви? Не се притеснявайте, четете по-нататък съветите за здравословно хранене и всичко ще си дойде на мястото.

Тялото ви започва да използва мастните си депа, за да набави енергия тогава, когато в системата няма достъпни въглехидрати. Максимално изгаряне на мазнини може да се случи по време на тренировка , когато тя предшества закуската, тялото ви не е имало скорошен прием на въглехидрати, които да се използват за производството на енергия, а вашите мастни депа са единственият възможен вариант.

Ако нямате възможност  да плувате сутрин, опитайте се да си създадете навик да не се храните в продължение на два часа преди да влезете в басейна – така тялото ви ще изгори остатъчните въглехидрати, като същевременно ще изгаря свободни мастни киселини, а след това ще продължи да използва определени количества от вашите мастни депа за производството на енергия, а няма да ползва енергия, получена от приета малко преди това храна.

Ако тренирате денем, опитайте се да приемете храна от около 350-400 калории 2-3 часа преди тренировката. Препоръчително е това да е богата на протеини храна, заедно с повече въглехидрати, съдържащи целулоза, като например пресни зелени зеленчуци или салати. Добър вариант за примерно меню е 100грама пилешко месо или риба с карфиол и броколи или зелена салата.

Елитните спортисти ще запазят възможно най-добре постоянно нивото на кръвната си захар, ако редовно си похапват по малко (но здравословно) през деня. Но това правете, само ако сте намалили обема на основните си хранения – това да не ви служи за оправдание да ядете по-често през деня, а след това да да поемете обилно високо калорична храна в едно хранене.

Винаги се подкрепяйте мине ли 30-та минута след тренировката, за предпочитане след 15-та. Тялото ви се нуждае от хранителни вещества, за да възстанови мускулите и енергията. Уверете се, че се зареждате с „правилните“ храни, все пак нека това да са храни с ниско съдържание на мазнини и високо съдържание на въглехидрати и протеини, като например протеинов шейк с банан.

Не преяждайте вечер! Опитвайте се да избягвайте каквато и да е скорбяла (нишесте) или прости въглехидрати след 19:00ч, защото това не само ще създаде по-голям обем складирани мазнини, но може да се отрази на съня ви и да ви накара да се чувствате муден и дискомфортно на следващата сутрин.

Ако все пак не можете да се откажете от вечерното похапване, изберете нещо с високо съдържание на протеин, като чаша мляко или малък протеинов шейк, така че скоростта на разграждане да е по-бавна и да протече по време на съня.

И не забравяйте, закуската е най-важното хранене през деня!

фото:Ripped Science

източник: swimming.org

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>