Когато плувец смени националността си, за да осъществи успешно кариерата си

Когато плувец смени националността си, за да осъществи успешно кариерата си
User Rating: 0 (0 votes)

Мнението на Елена Вайцеховска, което ще прочетете по-долу и публикувано в sport-express.ru, е по повод получаването на американско гражданство от бившия руски плувец 33-годишния Аркадий Вятчанинов и придобиването на теоретично право да представлява САЩ на международни състезания. Няма как да не се направят паралели с не един и два факта в българското плуване, като най-горещия спомен е преминаването на най-добрата ни гърбистка Екатерина Аврамова към знамето на съседката Турция, предизвикало многобройни разгорещени спорове и емоционални оценки в двете крайности. И както казва авторката на статията, чийто превод ви предлагаме, излишно е да се повдигат подобни дискусии отново. Но придобитият опит трябва да ни посочва слабостите и начините за преодоляването им – нали всички имаме една цел: да върнем славата на българското плуване и да не повторим стари грешки, загубвайки поредните таланти. А всички сме свидетели, че те днес в България не липсват, не липсва и желанието им да се осъществят и работят здраво за това.
И така, каква е ролята на плувната федерация – да се занимава с развитие на плуването в страната: по успешния и правилен начин?! /pluvane.net

Вятчанин стана американец и ще помогне на националния отбор на САЩ?

Вятчанин жадува да се състезава и заради това преди няколко години получи сръбско гражданство. Но нещта там не се получиха – ФИНА не му позволи да участва в Рио 2016.  През цялото това време бившят руснак тренира, и то не къде да е, а под ръководството на Грег Трой, тренирал олимпийския шампион Райън Лохте, а днес работи с изгряващата звезда Кейлъб Дресълл. Паралелно с тренировките, Вятчанин се състезава навсякъде, където може. Последният такъв турнир беше през изминалия уикенд, където спортистът финишира втори на двеста метра гръб (1.57,13) и спечели стоте метра с 53,91.
През 2013-та между Вятчанин и бившия главен треньор на руския национален отбор Анатолий Журавльов има конфликт, в резултат на който плувецът публично и категорично заявява за своето решение никога повече да не се състезава за своята страна. Напълно излишно е да се връщаме с разсъждения към нещо, което е невъзможно вече да се поправи, но тази случка изненадващо напомня, какво се случва в руския отбор днес. Става въпрос за сегашния треньор на националния отбор Сергей Колмогоров. Докато журналистите се чудеха, какво толкова се е случило с националите, че изведнъж им потръгна, спортистите и треньорите в един глас отговарят: просто атмосферата се промени. Изчезнаха безкрайните истерии и разбори, хората започнаха да работят спокойно, а в същото време главният треньор се опитваше им създаде всички необходими условия за това и да се справи с всички възникнали проблеми. И най-главното: Колмогоров ясно и твърдо разграничи сферите на влияние: плувната федерация трябва да се занимава с развитие на плуването в страната и да не се опитва да поема командването на националния отбор и главния треньор в това число, както беше в продължение на дълги години.
Тази стара разправия, която приключи със загубата на ценен плувец е изцяло следствие на старата политика. Да, Аркадий е момче с труден характер и винаги е бил такъв. Да, във всеки конфликт има две отговорни страни. Но ако ръководителят на националния отбор не е в състояние да намери общ език с онези, които се борят за страната си, то по-добре да се заеме с отглеждане на зайчета на вилата.
Ако си задам въпроса, би ли могла подобна история да се случи в днешния национален отбор, както това се случи през 2013-та година, еднозначно ще отговоря отрицателно. Макар това вече да няма никакво значение. Русия просто си спечели още един съперник: сериозен, честолюбив, жадуващ реванш.
На Аркадий просто ми се иска да му пожелая успех. Той си го заслужи.

Елена Вайцеховска/ sport-express
фото: Chronicle.bg
Търсите подходящи шорти за сухата? Вижте тук
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>