Катинка Хошу критикува Унгарската федерация по плуване

или ... как се правят тези неща!

Катинка Хошу критикува Унгарската федерация по плуване
User Rating: 5.8 (2 votes)

На 22 декември световната шампионка и рекордьорка Катинка Хошу свика специална пресконференция, на която критикува Унгарската федерация по плуване, че не може да осигури достатъчно ресурси за националния отбор.

„Унгарската плувна федерация очаква от нашия отбор блестящо представяне на световната арена, но подкрепата от нейна страна далеч не е на световно ниво“.

Разногласията с федерацията се отнасят до разпределението на ресурсите за спортистите по време на учебно подготвителните им програми. Според Хошу, самата тя се опитва да реши този проблем през последните три години. Заедно със своя съпруг Шейн Тусуп Хошу е обсъдила начините за подобряване на нейната подготовка за Игрите в Рио`2016 и помолила федерацията за поддръжка в реализацията на техния план-подготовка.

„Не само намерихме техническите и учебните аспекти, които могат да подобрят моето физическо и психологическо състояние, но и ред други неща, които биха направили нашата подготовка за Рио пълна и осмислена“ – казва Хошу на пресконференцията.

Hosszu_Katinka_VVКатинка Хошу отбелязва, че Унгарската федерация по плуване не и е предоставила онова, което тя нарича „допълнителни ресурси“ в предшестващите години на участия:

  • Световния шампионат по плуване в Шанхай 2011г.: 6-то място (годината е отбелязана като „не носеща никакви резултати“)
  • Олимпийските игри в Лондон 2012г.: 4-то място

През 2015г. на Световното първенство в Казан Хошу печели 2 златни и един сребърен медал. Надява се тези резултати да оправдаят  по-голяма поддръжка за главните стартове през 2016г.
Спортистката твърди, че критиката към федерацията не е свързана с пари, а е насочена за подобряване на унгарското плуване като цяло. Хошу спечели етапите на Световната купа по плуване през 2015г., като заработи общо $325 000 от наградния фонд.

„Не става въпрос за пари… Мога да си позволя да  платя всичко необходимо за подобряване на подготовката ми. Продължавам да реинвестирам спечелените пари от моите победи в своя по-нататъшен успех, в успеха на страната за благото на общата цел. Но тогава, каква е целта на федерацията? Какво правят там, за да осигурят необходимата поддръжка на плувците? Не говоря даже, че се конкурираме със спортисти от други страни, които са обгрижени по-добре от това, което можем да си представим“.

Хошу даде да се разбере, че няма намерение да се кара с федерацията, а иска да бъде катализатор за промяна на ситуацията към по-добро.

фото: nol.hu/ Veres Viktor / Népszabadság

1 Comment

  1. румен атанасов  /  25.12.2015, 10:02 Reply

    Катинка остава последния мохикан.Унгарците я закъсаха много яко при големите.Имат тежка криза на поколенията.При жените до 2001 г.нямат нищо освен Катинка,Жужана Якабош и Богларка Капаш.След това имат чак при 2001 г.две силни момичета и после нищо.При мъжете са средна работа.Дори ветераните Ласло Чех/31 г/ и Даниел Гюрта/26 г/ вече сдават багажа.Румен ПС Иначе г-н Главния редактор трескаво ни затрупва със страховити новини .Румен Атанасов

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>