Как да разпознаваме признаците на претренираност?

Как да разпознаваме признаците на претренираност?
User Rating: 0 (0 votes)

Науката за спорта учи, че високите натоварвания са свързани с по-голям риск от физическо и психическо изтощение.

Проучване показва как травмите, заболяванията, стресът, претренираността и изтощението са израз на това, че травмите и здравословните проблеми са тясно обвързани с повишаване на натоварването в тренировките. Но изненадващо връзката между здравословни проблеми/травми и физиологическият стрес е още по-голяма.

Как да разпознаете симптомите на претоварването?

 1. Промяна на сърдечния пулс в състояние на почивка. Това е резултат на повишения метаболизъм в съответствие с вашето тренировъчно натоварване. Придобийте навика сутрин след като се събудите, първо да проверявате пулса си, за да следите физическото си състояние и умора.
 2. Болки в мускулите. Нормално е да има болка ден или два след интензивна тренировка. Но ако тя продължава и след 72-я час, си вземете почивка за няколко дни.
 3. Безсъние. Има вероятност то да е резултат от комбинацията на претоварване както на нервната система, така и на хормоналната. Почивката е важна част от тренировъчния процес, така че не я подценявайте.
 4. Промени в настроението. Ако започнете да се чувствате по-агресивни, раздразнителни и подтиснати, това също може да е резултат от претрениране. Вслушвайте се в тялото си, за да предприемете съответните мерки.
 5. Зачестяване на травмите. Когато е налице претоварване на тялото, то не разполага с достатъчно време за възстановяване между тренировките. Това води до мускулна слабост и увеличаване на риска от травми. За да пренебрегнете синдрома на претрениране, ви съветваме да си осигурите почивка за известно време, както и да намалите интензивността на тренировките си.

Ако сте разпознали симптомите на претоварването, е време да разработите подходящ план за възстановяване. Необходимо е да обърнете внимание на няколко фактора:

 • планирайте правилно тренировките и възстановяването си;
 • откажете състезания и пропуснете тренировки, когато сте болни или с травма;
 • наблюдавайте общата си физическа форма и психическото състояние

Изберете най-добрия начин за възстановяване. Вземете предвид следните фактори:

 • леки аеробни упражнения, за да изчистите всички метаболични отпадъци;
 • упражнения за гъвкавост и разтягане на мускулите, за да се отървете от всички двигателни неразположения;
 • възстановяващи масажи за възвръщане на правилния мускулен тонус;
 • възстановяване на течностите, загубени по време на тренировка, и осигуряване на основните хранителни вещества за попълване на енергийните депа.

И не на последно място, помнете: не насилвайте тялото си извън границите на неговите възможности, научете се как да се вслушвате в него. Открийте правилния баланс между трениране и почивка. Това е ключът към успешен тренировъчен процес!

автор: Лука Борека
фото: swimmingscience

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>