Какво търсят състезателите у треньора

Какво търсят състезателите у треньора
User Rating: 5.8 (1 votes)

Във връзка с Конференцията на треньорите на националния отбор, която се провежда тази седмица, реших да опиша личния си опит за това, което като състезател търсех у треньора.

Смятам, че треньорите и състезателите трябва да знаят пет важни неща за взаимоотношенията си.
Състезателите искат треньори, които им помагат да си поставят цели. Не просто да спечелят национални или олимпийски титли, а практически цели, дори извън басейна. Да направиш завършен плувец, който се справя както в басейна, така и извън него, прави по-лесен прехода към момента, когато трябва да окачиш банския и очилата. Поставянето на здравословни цели по време на тренировка и състезания помага на състезателите да се наслаждават на спорта и да имат здравословно отношение към него. Освен това, мотивацията също е важна. Има разлика между мотивация и натиск. Винс Ломбарди казва:

„Казват трениране, но всъщност е обучение. Не просто им казваш, … а им показваш причината.”

Треньорите искат състезателите им да успеят и състезателите искат същото. Много тънка е линията между прекаления натиск върху състезателите и мотивирането им за успех … открийте я! Един от най-трудните ми уроци беше да се науча да вярвам в себе си, но когато имаш треньор, който вярва в теб, това ти помага да повярваш в себе си. Бъдете положително настроени към състезателите си. Вярвайте в тях и им покажете подкрепата си. Радвайте се с тях, когато целта е постигната и когато ги приемат в университета!
Бъдете с тях, бъдете отдадени. Покажете им, че ви е грижа за тях и те също ще бъдат заинтересовани. Учете се от грешките си и бъдете човечни. На всички ни е позволено да правим грешки. Позволете на състезателите си да направят своите грешки, позволете го и на себе си. Състезателите трябва да видят и това. Треньорът също се нервира!
Любимият ми треньор, Джон Уудън, казваше:

„Колкото повече уважаваш даден човек, толкова повече ще направи той.” Покажете уважение към състезателите си и те ще ви отвърнат със същото … това е всичко!

Автор Линдзи Минтенко – Ръководител на националния отбор на САЩ/ usaswimming.org
превод: Константина Няголова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>