Какво се случва с тялото ни когато спрем да спортуваме?

Какво се случва с тялото ни когато спрем да спортуваме?
User Rating: 5.9 (2 votes)

Спортът е здраве и както вече знаем – начин на живот. Той често води до пристрастяване в най-хубавия му смисъл. Превръща се в здравословен навик и липсата му често предизвиква онова кисело настроение без основателна причина. Понякога, обаче, се случва така, че спортът да липсва в ежедневието ни. Онзи един пропуснат път се превръща в седмица, дори месец, или пък сте болни, с травма, на ваканция. В случая причината не е от значение, следствието е това, което ни вълнува. И въпреки, че почивката е важна част от възстановяването и изграждането на сила и издръжливост, грешно дозирана, може да доведе до някои от по-долните ефекти.

Повишено кръвно налягане

Докато тренираме, освен, че работим за сила и/или издръжливост, за онези плочки или стегнато дупе, или за подобряване на постиженията си, макар и не винаги осъзнато, ние работим за понижаването на кръвното налягане. Физическото натоварване увеличава притока на кръв и артериите се разширяват, за да се постигне по-голям обем на кръвообращение. При липса на тренировки артериите ще започнат да се стесняват и втвърдяват, причинявайки повишаване на кръвното налягане.[1]

Покачване на кръвната захар

Обикновено, след като ядете, кръвната ви захар се покачва. Спада когато мускулите ви или други тъкани “смучат” от нея, за да се снабдят с енергия.[2] Тренировките подобряват чувствителността към инсулина, който е главно действащо лице за превръщането на глюкозата в енергия. Повишената резистентност към инсулина води до риск от диабет. Когато спрем активацията на мускулите, а те от своя страна спрат да черпят енергия, ние увеличаваме резистентността към инсулина, а наред с това и предразположението към диабет.

strength-muscle-or-fat-loss

Спад в силата

И не, тук не говорим само за спада в мускулната маса, който също е наличен. Става въпрос за мускулната сила. В зависимост от фактори като години, тегло, тренировъчна история, и мускулна структура, ефектът от липсата на тренировки ще бъде различен. Тези от вас, които тренират по-интензивно или професионално, за съжаление ще наблюдават по-голям спад. Поддържането на висока интензивност без продължителни и регулярни стимули, ще доведе до драстичен спад. Така да се каже – когато постиженията ви са били по-високи, спадът ще е от по-високо.

Положителната страна на това е, че мускулите имат памет и след като веднъж вече сте достигнали едно ниво, възвръщането му няма да е толкова трудно, колкото придобиването му изначало.

Загуба на дъх

Качвате се по стълбите и се задъхвате? Обвинявайте митохондриите. Когато спрем да тренираме, тези малки фабрики (или поне част от тях), които превръщат кислорода в енергия, спират да работят, което води до спад във VO2 max. Съвсем просто казано, аеробният ни капацитет намалява и се задъхваме много по-лесно.

Спад в метаболизма

Периодите на бездействие водят до промени в метаболизма. Постоянното физическо натоварване увеличава зависимостта ви от окисляване на мазнините (използване на мазнини за енергия) и инсулиновата ви чувствителност. И двата процеса се грижат за вашето благосъстояние. Когато не тренираме, тялото се обръща към въглехидратите за гориво и разчита по-малко на разграждането на съхраняваните мазнини. [3] Два не толкова благоприятни за вас процеса.

Когато престанем да тренираме мускулите си и те се превърнат в лениви влакна, които не изразходват енергия, метаболния ни процес спада и горим по-малко калории.

shutterstock145132672

Тънките струни на настроението

Физическото натоварване действа като инжекция добро настроение, тъй като практикуването му води до производството на допамин и серотонин. Освен това, удовлетворението от свършената работа само по себе си е достатъчна причина да се чувствате добре. Прекъсването на физическата активност може да доведе до спад в настроението и подтиснатост. Нещо повече, хормоните, които произвеждаме по време на тренировка помагат на мозъка да реагира на стрес. Липсата, обаче, може да ви направи по-малко способни да реагирате на трудни и стресови ситуации.

Тези и още куп други фактори, като загубата на сладкия дълбок сън, след още по-сладката умора, са достатъчни, за да се позамислим колко много здраве има в активния начин на живот. Отвъд видимите резултати, има много неосезаеми процеси в организма ни, които печелят от спорта. Не търсете извинения и оправдания, а намерете начини и създайте време, дори и по 30 минути на ден, в което да се грижите за своето здраве. Това дребно усилие ще доведе до драстични резултати.

Бъдете здрави и активни!

 [1] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3901083/
[2] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3781916/
[3] Petibois, C., & Déléris, G. (2003). Effects of short-and long-term detraining on the metabolic response to endurance exercise. International Journal of Sports Medicine, 24(5), 320-325.
превод и подготовка: 2sport4life.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>