Какво още можем да научим за д-р Любен Лазаров и Юлиян Русев?

Какво още можем да научим за д-р Любен Лазаров и Юлиян Русев?
User Rating: 4.8 (6 votes)
I

 

Ето и оригиналните снимки, за които “Плуване & Водна топка” не споменава източника

Ето и оригиналните снимки, за които “Плуване & Водна топка” не споменава източника

въпрс към Лили

За да не губи форма г-ца Липчева, й предлагаме да ни запознае с плувците от снимката. Характерното за нея е, че е направена по времето на студената война, през който има най-остро противопоставяне.

Вероятно мнозина от вас са имали възможността да разлистят последния брой на  списание “Плуване & Водна топка”. Колко са рекордите за мъже на Юлиян Русев? Можел ли е талантливият варненски плувец Юлиян Русев да постигне повече – задава въпроси  екипът на списание “Плуване & Водна топка” и уточнява, че да се предвиди това е било единствено в компетенцията на личния му треньор. Новото перо на изданието, студентката от 3-ти курс „Книгоиздаване“ Лили Липчева, споделя за затрудненията си да открие интересни и задкулисни истории, засягащи плувния живот на Юлиян Русев, но така и не стига доникъде.

Отговори на желанията на перата от “Плуване & Водна топка” биха могли да се потърсят и на още едно място. Любима на всички от далечното ни детство игра учи как се стига до онова, което търсиш: студено … топло … топло … горещо!

Странно, че от целия многочленен екип на списанието, претендиращ за професионално представяне на публикациите си, никой не се допита до публикувалите наскоро материал в скромния провинциален клубен сайт на „Албатрос 2001“ за живота и делото на д-р Любен Лазаров. Но затова пък забелязваме използването на негов снимков материал, без да има позоваване на източника.

Драма няма.

Работата ни над публикацията за д-р Любен Лазаров продължава: преработва се и се допълва. Обемът на наличната информация е голям, но нашето желание е тя да достигне до всички интересуващи се от Българската плувна история.

Трябва да подчертаем, че снимковият и фактологичен материал е изцяло от личния архив на треньора. Събирането на информация с  такава давност, сканирането на снимките, проверката на хронологията, потвърждаването с кръстосано засичане коректността на датата и мястото, публикуването им на удобно за ползване място е труд,  чието споменаване като източник не следва да се  пропуска от съвременните плувни медийни дейци и е  редно да се уважава труда на тези, които не са членове на техния екип.

В предстоящата обновена публикация ви предлагаме да се запознаете с интересни факти от миналото, даващи възможност да се намерят отговори на много въпроси, някои от които актуални и сега.

Освен биографични данни за живота на д-р Лазаров, ви предлагаме и хронологията на неговата треньорска дейност, състезания, постижения, както и пътят, извървян от него и талантливия му възпитаник Юлиян Русев към първото и най-добро участие на български плувец на Олимпиада.

Материалът е доста обемен и с много снимков материал от личния архив на д-р Лазаров, затова ще го публикуваме в отделни части: Животът на д-р Лазаров, Хронология по години, Олимпиадата  в Мексико`1968

Свързахме се  със статистика Румен Атанасов с молба да ни предостави възможност да публикуваме материала за варненския треньор д-р Лазаров, но поради факта, че както неговия, така и  сайтът на „Албатрос 2001 „няма необходимия набор от инструменти и възможности на платформата, за да се покажат най–пълно наличните материали“, г-н Р.Атанасов бе така любезен да ни препоръча pluvane.net, откъдето ни отговориха с готовност за пълно съдействие, за което благодарим.

Яким Якимов

8 Comments

 1. Николай Кръстев  /  17.11.2014, 16:05 Reply

  Ако имате да ми казвате нещо относно сп. „Плуване & Водна топка“, ще се радвам да чуя вашето добронамерено мнение. Независимо как и къде – по интернет или в личен разговор. Николай Кръстев – главен редактор на списанието. И всеки е добре дошъл да пише в него – ще се радвам да разширим авторския колектив.

 2. Лилия Липчева  /  18.11.2014, 0:24 Reply

  Част от снимките са ми лично предоставени от Борислав Георгиев (един от най-добрите български треньори на България, старши треньор на ПСК „Черно море“ Варна) и както се досещате, имам неговото позволение да ги използвам и публикувам в материала си. Откъде той ги има, е въпрос, който не ме засяга.
  Жалко за сарказма, с който подхождате към млад и неопитен, но амбициран човек като мен.
  Успех на сайта Ви! Можеше читателите ни да са общи, а не да ги нахъсвате срещу единственото в България, специализирано печатно издание за плувни спортове – сп. „Плуване & Водна топка“.
  Л.Липчева
  П.П. Курсът, в който се обучава студент в настоящия момент, се изписва без предлози.

 3. pluvane.net
  admin  /  18.11.2014, 11:09 Reply

  Г-н Кръстев, на нашите страници ли ще вербувате авторите си? Всъщност, ние сме отворен сайт – приемете и нашата покана да публикувате при нас.
  Лилия Липчева, благодарим за пожеланията за сайта, но виждаме, че въпросите Ви са отправени по-скоро към автора на материалите за Л.Лазаров.

 4. Яким Якимов  /  18.11.2014, 15:34 Reply

  Г-н Кръстев,
  Списанието е много хубаво.
  За писател НЕ ставам ,справка Л.Липчева.
  Представата ми за коректност е както обозначавате снимките от вашия личен архив
  така и да обозначавате снимките взети от други архиви. Според мен има някой снимки които се появяват
  за първи път тази година и предполагам е редно да кажете произхода дори той да е Б.Георгиев.
  Както ви казах драма няма. Така сте решили така сте направили. Един свърши черната работата а други обраха плодовете.

 5. Яким Якимов  /  18.11.2014, 16:21 Reply

  Г-це Липчева,
  ако Ви предложат да карате чужда кола, няма ли да се поинтересувате чия е и дали собственикът е съгласен?

  Вероятно, и защо не, Борко да е „един от най-добрите български треньори на България, старши треньор на ПСК „Черно море“ Варна“, но това не оправдава неспоменаването източника на снимките. А те бяха публикувани за първи път тази година в сайта на „Албатрос 2001″ в първия материал за д-р Любен Лазаров – в специален слайд. И в момента, когато търсех решение как да ги направя леснодостъпни за всички, Вие ги пускате в списанието, без да споменете източника си, дори да решите, че това е Борислав Георгиев?! Заявлението Ви, че не се интересувате откъде са взети снимките, звучи неприятно, доколкото де факто го подставяте, при положение, че той ги взима от източника при определени условия. Някой Ви помага, а насреща получава – „Това не ме интересува“. Нямам нищо против снимките да са общо достояние и да се използват, но е редно да се спазва определена коректност в споменаването на източника – поне това е моето желание.

  Е, не се получи. Както казах – драма няма, защото да се обясняваме толкова много вече за едни снимки не си струва. Но става въпрос за написаното от Вас: „с недомлъвки се разбира ,че не всичко е било толкова бляскаво,колкото се представя.“ и “ който обаче е прочут сред младите най-вече с трагичната си смърт“. Че сте млада, ми е ясно, но неопитна – не бих казал. Всеки човек си има слабости, но след 40 години да отваряте пътека към жълтото и то когато най-висшата инстанция се е произнесла, не бих определил като неопитност. Пропуснал съм анкетата сред младите хора. Знам, че правите разлика между автор и сайт. Не съм в позиция, която позволява да оценя вашата амбициозност, но имам мнение, което вас не ви интересува.

  Относно сарказма не сте права. Казвате: „искаше ми се да открия нови истории, нови спомени, които далеч не засягат смъртта, а живота му, и то не личния, а плувния”. Ето, имате ги в 3 части и то набрани. На въпроса на колегите ви „дали е можело повече. Това само треньорът е можел да предвиди“ потърсете отговора в третата част с цифри и факти. Видяхте какво ви казаха тези, към които се обърнахте. Оказва се, че има много хора, които държат информация, но не я споделят по някакви си техни причини. Положете усилия да намерите имената на двамата плувци от примера и ще разберете как съм търсил информация за всяка една от приложените снимки.

  Не само за мен случката изглежда така. Написахте си статиите и то с нов снимков материал и информация лежала някъде 40 години, а черната работа я свърши провинциалното сайтче. После защо никой не иска да пише?

  ПП. Не претендирам да пиша грамотно, но и не намирам особени грешки в използването на предлозите в споменатия израз. Не бих могъл да споря с ерудит като Вас, обаче. Успех на списанието, за което толкова амбициозно искате да пишете, и напредвайте уверено и бързо в придобиването на професионален опит!

 6. Николай Кръстев  /  18.11.2014, 17:05 Reply

  Г-н Якимов, на първо място ви поздравявам за свършената работа, която съвсем видно е, че е огромна и много добра. И като цяло работи за каузата на плуването и осветлява по един прекрасен начин стореното от такива титани и като спортни личности, и като хора. Освен това ви заявявам съвсем отговорно и честно, че въобще не знаех за вашата публикация по въпроса в „провинциалното сайтче“, както не знам защо го наричате така. Като журналист с вече 30-годишен опит ще ви кажа, че няма малки и големи медии, има можещи и по-малко можещи журналисти, защото те правят медиите.Г-ца Липчева беше на стаж в списанието и в Първи български плувен сайт, а ние имахме идея да пишем по-широко за Юлиян Русев още преди тя да дойде при нас. И като на варненка й възложихме да свърши някои неща, с които тя според мен се справи много добре. Другият автор на текстовете е Василен Димитров. Така че наистина няма драма. Прекрасно е, че Вие сте свършили тази огромна работа, защото хората, за които става дума в поредицата Ви от три материала, го заслужават. И заслужават да останат в паметта на тези, които сега се занимават с плуване. Всъщност това е и една от основните задачи, които сме си поставили със списанието. Пожелавам Ви да продължавате по този нелек път, защото удовлетворението от свършената работа си заслужава – Вие сте го изпитали, изпитвам го и аз след всеки нов брой на списанието. Не ви каня пак да пишете в списанието, където по принцип всеки автор е добре дошъл, защото г-н Администратора явно е докачлив на тази тема. Желая Ви успех! И не между другото – това, което сте направил, може да е добра основа дори за малка книга, която ако пожелаете – напишете, а Асоциацията на българските плувци с удоволствие ще издаде – вече имаме издадени 4-5 книги на плувна тематика, с това всъщност започнахме заедно с началото на Първи български плувен сайт преди повече от 11 години. После дойде и списанието и т.н. Дано г-н Администратора пак не се обиди, че Ви отправям такова предложение – правя го, защото съм убеден, че личностите в плувна Варна го заслужават. Ако не желаете да издадете книгата с Асоциацията на българските плувци, направете го сам или в сътруднимчество с други, но го направете – трудът Ви го заслужава. И плувните титани от Варна го заслужават. И като я издадете – ще рекламираме и популяризираме тази книга най-добронамерено, както винаги сме работили. Защото всичко, свързано с популяризирането на плуването и плувните спортове съвпада на 100 процента с нашите цели.
  Г-н Администратор, обръщам се така към Вас, защото тук аз присъствам с името си, а Вие сте анонимен, поне за мен. Добре е, когато сте малко или повече хаплив към някого, да го правите с името си. Та по въпроса, че съм използвал мястото и сайта ви да „вербувам“ автори за списанието – не смятате ли че е леко пресилена тази Ви теза. Първо, защото списанието излиза вече 5 години и по страниците му излизат не повече от 20 % от замислените и осъществени материали, защото територията му е ограничена. Второ, радвам се на законното Ви самочувствие, защото явно вършите добра работа в полза на плуването. Но аз пък имам самочувствието, че познавам добре повечето пишещи или писали за плуването хора у нас в последните 30 години – затова досега през списанието са минали може би над 40 автори, и никак не сме го закъсали за хора, които да пишат в списанието.И трето, никъде в краткия ми предишен пост няма и намек от недобронамереност. Напротив – аз, за тези, които ме познават, съм позитивен човек и се опитвам във всяка ситуация да видя първо положителните неща. Затова и помолих всеки, който има да ми каже нещо добронамерено за списанието, пък било то и критично, да го направи по начин, който пожелае. Извинявам се, ако написаното от мен е прозвучало като покана за авторство в списанието. Въпреки че по принцип не смятам, че в това би имало нещо лошо, дори и да е така. Явно обаче това на Вас не Ви харесва и затова Ви поднасям извиненията си. Странно ми е обаче защо в написаното от Вас, г-н Администратор, има нотка на раздразнение. Аз приемам палитрата от сайтове, посветени на плуването, изцяло положително, защото би трябвало да имаме общи интереси и цели – да пропагандираме този прекрасен спорт. В този смисъл си мисля, че е по-добре да си сътрудничим под една или друга форма. Затова ви казвам, че с удоволствие ще напиша неща за вашия сайт – приемам любезната Ви покана. Моля Ви само преди това, може би на лично съобщение, кажете ми с кого имам честта все пак да разговарям и ми кажете къде да Ви изпратя материала. С уважение – Николай Кръстев.

 7. Драган  /  18.11.2014, 20:55 Reply

  Господин Якимов,
  след всичката помия, която изсипахте по един млад журналист, който няма никаква вина, може не само да се питате защо никой не иска да пише, а и защо хората не искат да четат…

 8. pluvane.net
  admin  /  19.11.2014, 18:43 Reply

  Г-н Кръстев, ако желанието Ви да публикувате при нас е искрено и лишено от скрити помисли, то ние с готовност ще Ви предоставим това пространство в нашия сайт.
  Не претендираме да сме професионалисти, както виждате, сайтът не е комерсиален, а начинанието той да заработи почива на отношението ни към плуването с неговата притегателна сила, както и на желанието ни да бъдем полезни на този спорт у нас по един свободен и по-различен начин от останалите плувни медии в България.
  Понятието admin в нашия случай отговаря на лицата, заети с администрирането на сайта, доколкото за нас не е толкова важно да се именуваме „редакция“ … останалата част от нашия отговор можете да прочетете в личните си съобщения във Фейсбук.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>