Йорданка Благоева за спорта днес и преди

Йорданка Благоева за спорта днес и преди
User Rating: 0 (0 votes)

 

Йорданка Благоева:

„Не са основата парите. Младите хора днес са по-различни – ценностната система е по-различна. Нека не забравяме и това, че светът в момента е много отворен. Младите хора имат много по-големи възможности: олимпиади по математика, информатика, освен спорта. Навремето спортът беше единственото нещо, с което можеш да пътуваш по света. да имаш приятели. Така че, младите хора имат много по-големи възможности сега, затова и в спорта нямаме тези успехи, донякъде.


Не са парите основното. Тренирах и се къпех в Огоста. Вярно е че е друго поколението. Аз мисля, че се смени системата. Нашата система я копираха цял свят. Детско-юношеските школи, ученическите спортни школи – сега ги няма. Всъщност, когато имаш масата, която се занимава със спорт, достатъчно е пет деца от тази маса да тръгнат към високото спортно майсторство. А ние малко обърнахме пирамидата. Да, трябва да имаме високо спортно майсторство, но аз мисля че е по-важно да имаме здрава нация. Т.е. на младите хора да им създадем от малки навици да спортуват.
Правят се едни такива мероприятия, ударни, влагат се стотици хиляди лева, а всъщност ние трябва да имаме една последователност, едно постоянство, т.е. в училищата да върнем спорта. За мен това е най-важно.

Едно време такава беше политиката – спортът беше едно от лицата на България. Сега като че ли не е толкова важно това. Но мисля че пътят, който изминава България, това поколение, когато спре да се сравнява, това младото поколение, което поеме нещата, да казва – ама тогава беше така, а сега е така – ние трябва да спрем с това. Трябва да градим България в момента.
Моята партия е България. Аз съм от една партия – бяло, зелено и червено. Ние имаме тези хора. Трябва да се отърсим от дребничкото, от дребнодушието.

Това малко ме шокира, когато някой каже: тя държавата не прави нищо за мен. Ние сме държавата.

Към министър Кралев: не бива да се дават парички на парче.

Аз не съм нищо повече от вас. Просто съм успяла да се реализирам.“

интервю в „Опорни хора“ / bgonair.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>