И Парк Тае-Хуан спипан с допинг

И Парк Тае-Хуан спипан с допинг
User Rating: 0 (0 votes)

Антидопинговата комисия на FINA дисквалифицира за 18 месеца Олимпийския шампион от Пекин на 400м св.ст. Парк Тае-Хуан. Южнокореецът е първият плувец в страната си, достигнал най-високото стъпало на Игрите. Уличен е в употреба на забранен препарат.
Допинг пробата на 25-годишния спортист дава положителен резултат за тестостерон, взета е на 3 септември 2014г. в извън състезателен период, само 2-3 седмици преди провеждането на Азиатските игри (19 септ. – 4 окт. 2014), където Парк Тае-Хуан печели един сребърен и четири бронзови медала. Дисквалификацията на Парк Тае-Хуан влиза в сила от 3 септември 2014г и завършва на 2 март 2016г., няколко месеца преди Олимпиадата в Рио.  Резултатите на плувеца, показани след 3 септември, се анулират и се изземват всички медали от този период.
По-рано спортистът бил подложен на лечение чрез хиропрактика в местна клиника (форма на лечение от алтернативната медицина)  и се предполага, че без негово знание му е инжектиран разтвор, довел до положителната допинг проба. Самият Парк Тае-Хуан е шокиран от резултата на допинг-теста и смята да потърси гражданска и наказателна отговорност от медицинското учреждение.
Парк Тае-Хуан има златен  на 400м св.ст.   и сребърен медал на 200м св.ст. в Пекин 2008, два сребърни в същите дисциплини в Лондон 2012, двукратен световен шампион.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>