Изходът е друг

Изходът е друг
User Rating: 5.9 (3 votes)

а не конфронтация, лични обиди и противопоставяне

„Ще продължим ли да превръщаме реалните възможности в утопия? – заглавието на статията не е претенциозно, а отговаря на вижданията на автора (пояснения за неразбралите: възможности да се развива успешно плуването в България има, и талантите ги и има и излизат нови и нови, но тези възможности не се използват, не се оптимизират и това, което могат да дадат и постигнат – се превръща в утопия).

Оставаме с убеждението, че авторката на коментара, г-жа Мария Бинева (Член на УС на БФПС – отговаря за синхронното плуване), не се е запознала с въпросната статия детайлно, иначе би трябвало да разбере, че там не се прави анализ на системата на работа на Украинската или Всеруската федерации по плуване и условията, в които те съществуват, а единствено се посочват добри практики, според вижданията на автора, онагледени с видеоклип от интервюто с президента на на Украинската федерация по плуване, което на нас може да ни свърши работа като положителен пример. За каква чужда статия говорите г-жо Бинева и за какъв превод или заимстване? Тук се визира факта, че въпросните федерации чрез промяна активно търсят решение на проблемите.

Къде в материала открихте „виевати намеци за смяна на ръководството на БФПС, с внушения, на Общото събрание клубовете да изразят недвусмислен протест срещу същото ръководство“ и в същото време, защо решихте, че се апелира към “централизирано управление на плуването от страна на БФПС“? И какво е личното ви становище – каква е и трябва да бъде схемата на управление? Навярно смятате, че сегашната е перфектна.

В Украйна, която е на прага на гражданска война, усилията на Федерацията са насочени към оптимизиране на системата, а у нас накъде са усилията, и то без кризисна ситуация?

Единствената възможност да тръгнат някакви положителни промени тук е делегатите на Общото събрание да се явяват подготвени с предложения, подкрепени с разумни доводи и факти, достатъчно убедителни, така че да намерят дейната подкрепа на останалите членове, които от своя страна да отстояват личното си мнение, защо тези предложения са приложими или неприложими, и всичко това отразено в протокола, който трябва да бъде обществено достояние. Така е предвидено в устава.

Работи ли се на открито, вижда ли се инициативност и отговорност във всички участници в Общото събрание и УС –  е може би най-значимия фактор да се спре с некоректните коментари, личностните нападки и определения. Само така може да се предотвратят обвинения от всякакъв характер към генералния секретар и селекционера на НО, които полагат своите усилия плуването в България да се движи, а колцина им помагат в тази нелека задача и как? Именно на това се обръща внимание в статията и тя не съдържа обвинения към Генералния секретар и Националния селекционер  - набляга се на отговорността на всички ангажирани с някаква дейност във Федерацията, и на едно от първите места – УС, чийто член е и Мария Бинева. Отговорност и на всички, с постове в плуването – шефове на клубове и други.

На практика на Общото събрание с гласуване се приемат предложените промени и нововъведения, а после се недоволства.  Харесва ли ни „картината“ на плувните спортове –  следва да гласуваме бюджет и решения, ако ли не – убеждаваме всички останали в това, което предлагаме. Да, това е трудна задача, но когато си добре подготвен е напълно резонно да успееш. Затова трябва делегатите да отидат подготвени и тази подготовка не започва само седмица преди обявената дата. Не виждам тук „недалечна комунистическа демагогия“. По каква схема се управлява спорта в Русия и Украйна не е толкова важно и е грешно да се копира, важно е нашата дали е ефективна и най-вече работим ли за нейното оптимизиране или стоим и гледаме. И какво правим, когато резултатите са незадоволителни – караме си по-старому без промени или …, понеже е най-лесно да обвиниш селекционера и генералния секретар за всичко, което не ти харесва, особено при липса на развитие в резултатите. Когато всички са добре подготвени и носят със себе си дейна инициативност, когато има чуваемост, когато няма личностни нападки и квалификации е много по-вероятно да се намери правилното решение, при което отговорността е споделена. Ако не можете да стигнете до споделената отговорност, е ваше задължение да отговаряте на обидните твърдения, че няма български плувци със значими резултати и да поемете вината за състоянието на плуването, а не да оставяте тя да се носи от селекционер и генерален секретар. А то върви надолу, поради факта, че вие не можете да обедините усилия и не гледате в една посока, и не преследвате една цел.

Няма да завършим настоящето опровержение и лично мнение с максимата от използвания от авторката коментар на цитат по Чудомир: „пази Боже, критикари като нашето магаре!“ с пълното съзнание, че това би се явило откровена обида към нея, а ние търсим позитивното! Ние търсим решения!
Стъпка първа: СПРЕТЕ С ОПРЕДЕЛЕНИЯТА И КВАЛИФИКАЦИИТЕ КЪМ ДРУГОМИСЛЕЩИТЕ.

фото: „Нашенец“ на Чудомир

1 Comment

  1. Мария Бинева  /  12.04.2014, 15:41 Reply

    Ще ми бъде много приятно,г-н Конкеев да се срещнем „очи в очи“, да поспорим, пък току виж се окаже, че сме на едно мнение,но го изразяваме по различен начин…..
    Нека в дните преди Великден водещо за всички ни е СМИРЕНИЕТО!
    С уважение към Вашето талантливо перо, Бинева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>