Е, нема такава държава!

Е, нема такава държава!
User Rating: 5.7 (1 votes)

Здравейте, приятели на плуването и най-вече родители на малки плувчета на възраст 2007 – 2001 год.! Позволявам си да драсна два реда, щото ума не ми го побира това, което ще се случва на веселите дати 12-13  април 2014г.

С  90 % сигурност на тези дати ще се проведат следните, къде по-силни, къде по-слаби плувни турнири за деца от горепосочените набори в различни градове на България и в чужбина, но в непосредствена близост.
 1. Традиционното състезание в гр. Козлодуй.
 2. Традиционното състезание в гр. Стара Загора.
 3. Някакво ново (а може и да си е традиционно) състезание в гр. Благоевград.
 4. Почти традиционният турнир в гр.София (на плувните клубове Спринт и НСК „Олимп“).
 5. Много силният 5-ти плувен турнир (в календара на ЛЕН) в гр.Ниш, Р.Сърбия.
 6. Състезание хибрид м-ду контролно и състезание под шапката на ПК “Олимпия”в Спортната палата в гр.София.
Ха сега де, къде да ходим, кое да си изберем и защо всъщност се случва тази ситуация? Аз, като баща и личен треньор на юнак 2005г. съм бил на повечето от тези турнири, но за мой късмет те се разминаваха във времето и датите през изминалите години. Сега обаче, нащата по някакво странно съвпадение се покриха и застъпиха и от това по-моему никой не печели. Какви са причините това да се случва?
 1. В българския плувен живот съществува и все по-често се налага дискриминационното явление – провеждаме турнир, но каним само този клуб, който си решим. Демек, не се обявява турнира, канят се отбрани клубове (съседи или по-близко ситуирани). Това всъщност си е работа на този който организира и копче не можеш да му кажеш, при положение че парите за провеждането на състезанието са си на домакина и липсва обикновено каквато и да е помощ отвън. Оттам идва и незнанието кой, кога и къде организира и турнирите се застъпват.
 2. Никой не се съобразява с единствения обявен в медиите и най-силния турнир (Нишкия). Никой не е и длъжен, но хубаво би било!
 3. Липсва централен орган, визирам БФПС, който да води някакъв календар или план, или каквото и да било, да стифира и координира провеждането на регионални състезания, колкото и слаби да са. За сравнение, плувната федерация на Сърбия още в началото на годината си публикува предварително подреден календар на над 70 състезания с електронни уредби, водят се категоризации на турнирите, пращат се делегати, те оценяват състезанията, изказват мнения и турнирите се категоризират в 3 или 4-ри категории, оттам може би идва и някакво финансиране или подпомагане, а и да не идва, поне знаеш – това е яко състезание, това е слабо, тук минусите са такива, там плюсовете са еди-какви си, това е на тази дата, това на онази и т.н. и т.н.
 4. Барабар на цялата каша в София, генералния селекционер прави контролно (полу-състезание) на Спортната палата с 5лв. такса, което обхваща само софийските клубове.
С  гореописаното не искам да кажа, че е лошо да имаш 6 състезания в един уикенд, но нека да е всеки уикенд, а не – някакво пролетно избухване и после месеци наред суша, както се случва у нас. Искам и да кажа, че пълната мъгла, неинформираност и безпорядък в плувния (регионален) живот на страната водят до хаос и стихийност, от която се случват и тези недоразумения. Обаче, нямо лошо, може и така, купон да става!

 

Б.Божилов -Бруно
фото: tsungkunphotography

4 Comments

 1. pluvane.net
  admin  /  02.04.2014, 21:53 Reply

  През последната година действително нарасна броят на турнирите по градовете на България, основно с поместно участие на плувните клубове. Това е доста добре, в сравнение с предишните мъртви в това отношение години. Обединяващо обаче за всички тези турнири е, че се провеждат без измервателна уредба, а това поставя въпроса „защо?“ – липсата на достатъчно опит, бягането от повече документация, подписи и разрешителни или просто търсенето на нискобюджетни възможности.

 2. Asteriks i Obeliks  /  03.04.2014, 20:22 Reply

  Ми това са си регионални състезания, предназначени за децата на съответния град, както и за тази група деца, която няма шанс да се явява на по-силни сътезания. Какъв е проблема, че ще пропуснете да се явите на някое състезание и да вземете медали?! Мисля, че такива състезания са под вашия ранг (Божиливи), и няма нужда от допълнително доказване (и показване) пред останалите. Целете се в по- престижни състезания. Не че искам да обидя организаторите (Браво! за ентусиазма), но без измервателна уредба…

 3. Борис Божилов
  Бруно  /  03.04.2014, 22:03 Reply

  Нее , нещо не ме разбирате правилно..! Въобще не става дума за мен или детето ми ! Даже , ако гледаме спечелването на някакви медали , при това излишно стълпотворение на състезания се предполага че можеш да си избереш и да се състезаваш където си прецениш и шанса за медал ще ти е по-сигурен , че и конкуренцията ще е по-слаба. Аз просто отбелязвам че никой в лицето на БФПС не контролира , подрежда и обявява подобни състезания. Иначе , казано на никой не му пука , какво се случва из страната , по басейнчетата , кога и защо. Това за мен , не е нормално ! Ако смятате че цели 6 състезания в един уикенд си е нещо обичайно , мисля че грешите. Айде 2 броя , че дори 3 броя , ама такова застъпване , показва абсолютна липса на всякаква организираност в плувния живот при малките и по регионите. И , аз не съм против състезанията ! Няма такова нещо. Просто ще е хубаво да са в различни дати , та да има по-голям обхват и разнообразие през годината.

 4. Борис Божилов
  Бруно  /  03.04.2014, 22:43 Reply

  Пардон , една грешка : софийския турнир на „Овъргаз“ е на клубовете Спринт и НСК „Олимп“ , а не Елит… Сори…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>