Елитните плувци, и не само

някои от съвременните проблеми в тренировъчния процес

Елитните плувци, и не само
User Rating: 5.3 (2 votes)

Плуването е единственият вид спорт, в който резултатите растат бавно. Резултати, показани преди 20 години, биха могли да спечелят медали на Олимпийските игри в Атланта през 1996г. и на Световното в Пърт. С повечето резултати, които са спечелили златни медали в Атланта, биха спечелили в същите дисциплини и на Олимпийските игри в Барселона (1992) и Сеул (1988). През последните 10 години в плуването са поставяни световни рекорди. Но често подобряването на резултатите се явява следствие на изменение на правилата (например, обръщането в гърба, пълното потапяне във водата в бруста), въвеждането на нововъведения, които намаляват количеството на загребванията в някои стилове (например, плъзгането под водата при бруста и бътерфлая), използването на технологични бански или стимулиращи препарати (например, в Източна Гремания, Китай и редица други страни).
Възможно е да се очаква постоянен ръст на резултатите, ако обучението е ефективно и ако онова, на което учат и самият начин на трениране са свързани с подобряването на резултатите. Въпреки обучаването на треньори, което се осъществява в цял свят, и появяването на асоциации на най-известните треньори, чиято дейност е посветена на усъвършенстването на методите на трениране, влиянието им върху резултатите не винаги е позитивно. Плуването, и още повече, умението да тренираш, са в опасност.
По-долу изброяваме някои съвременни треньорски прийоми, които са погрешни и анти-продуктивни в опита да се подобрят резултатите в плуването. Списъкът далеч не е пълен. Обозначените елементи не винаги са най-важните, но те са примери на това, как професията може да загуби своята концепция на стандарти, необходими за постигането на обоснованост и надеждност на тренировката. Фактът, че тази ситуация съществува във времето на постоянно увеличаващата се база научни данни, може да бъде предмет на сериозни размисли.

Анти продуктивни тенденции в тренировките на плувците
Самоизтъкването

Това е основна характеристика на мнозина треньори по плуване. Повечето движения, присъщи на плуването, вече са изучени до голяма степен. Затова да се измисли нещо ново сега е трудно. Трудно е да се създаде и нова ефективна методика на тренировката. Днес мнозина спортисти са готови да повярват на всякакви идеи и предложения, достатъчно е авторът им просто да си направи страница в интернет и да я използва като платформа за прокарване на истинска фикция или псевдо-наука.
Основно идеите и концепциите се разработват за реклама, с цел плувците да преминат именно към този треньор. Случва се посредствените резултати и незначителният практически опит да имат претенцията да се смятат за висш образец на треньорската практика. Главен компонент на тези „обучаващи програми” е залагането на имена, вместо да се представят факти, говорещи за това, защо подобряването на резултатите, ако е имало такива, е възникнало именно благодарение на влиянието на треньора.

„Нови идеи”

Появиха се и други треньори, които продават „нови идеи”, дори без да имат плувци, които си струва да покажат като пример. Описва се техника на загребване, обръщания и различни позиции като особено желателни, дори плувците-шампиони в плуването да не ги използват. Правейки подобни заявления, тези треньори често игнорират законите на науката, третия закон на Нютон и принципите на динамиката в течна среда. Жадуващата за знания публика, подхваща тези идеи без да си прави труда да ги провери.

Разработката на продукти

Трето направление на упадъка на треньорството е разработката на продукти, които „способстват за подобряването на тренировката и резултатите от състезанията”. Приспособления-оксиморони се рекламират, за да бъдат носени върху ръцете и предмишниците за подобряване чувството за вода, на стъпалата за подобряване на ритането и върху тялото за забавяне или ускоряване на движението на тялото. Не са изтъкнати никакви изследвания на полезното въздействие на тези приспособления , въпреки всички признаци на ефективен маркетинг. Днес често може да се види елитен спортист, запътил се към ръба на басейна с пълна торба тренировъчни играчки, които използва при различни упражнения. А също така е лесно да станем свидетели на тренировъчна програма на елитен треньор, в която е застъпено прекалено малко чисто плуване”.
Съществуват и други примери на това трето направление, в което се наблюдава отдалечаване от реалната наука и надеждните тренировъчни методи. Действително, понякога съществуват признаци, че не всички са загубили верния път. Неотдавна много висококвалифициран треньор, автор на книги и учен в областта на плуването публично призна, че твърдението му, поддържано от него 25 години, за силите на тласкането и траекториите на движението на ръцете се оказало грешно. И беше предоставено опровержение на това твърдение.
Но основната идея, която стои зад общата концепция, е следната: по-голямата част от видовете движения, които се отнасят към тренировката в плуването, са изучени в различна степен от науката за движението.

  •  ако лектор (автор) не знае за съществуващите научни данни и иска да разгледа алтернативни и независими идеи и прилага действия, противоречащи на установените принципи на механиката, то по-добре да не го слушайте.
  •  бъдете внимателни при четенето на популярни статии, отнасящи се до теорията на тренирането, техниката на плуване и психологията, които могат да бъдат замърсени с лъжливи обещания, деструктивни практики и вредни въздействия
фото: archive.constantcontact.com
източник: toswim

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>