Една крачка в интернет пространството или голяма крачка за развитието на Българското Плуване.

Една крачка в интернет пространството или голяма крачка за развитието на Българското Плуване.
User Rating: 5.7 (4 votes)

На лице са две предложения към БФПС, отправени по електронен път (от ПК Омега`01 и г-н Ал.Илков), което никога не се е случвало досега. Като организация в обществена полза няма как да не се разгледат така направените предложения. Поне уставът задължава това да се случи, тъй като всички там са чували за дякона Левски, завещал нам, българите, че уставът е свято нещо.

Предложенията са доста конструктивни и сериозно аргументирани и праща в историята с един замах доста от “слабостите“ в Българското плуване, задържали се години, прави наредбата много гъвкава и сериозно я доближава до съвременните изисквания на хората към  демократичните институции.

За първи път от толкова време има възможност не само да се чуе за кривиците и правиците, но и да се видят от всички радетели на плуването у нас възможностите, които има пред себе си родната Федерация – да развива и укрепва позициите  на този прекрасен спорт у нас. Дали ще се възползва – предстои да видим. Този път ще е трудно да излязат „клакьорките“ от дъното на залата и да променят посоката на дискусията.

Федерацията има възможност  да доразвие предложенията и даже да ги доближи до изискванията на ФИНА, като допълни наредбата и въведе малък и голям финал за входните нива на всички възрасти. След като всички са плували по места входното ниво и се изготви класирането, то на съответния шампионат, веднага след приветствените слова при откриването в две последователни серии като малък и голям, финал да плуват най-добрите 10/16 за определяне на медалите в съответния пол и възраст за дисциплината, определена като входна. Така конкуренцията да попаднеш в групата ще се повиши и там ще плуват само силно мотивираните да покажат класа в тази дисциплина и ще отпадне отегчението от дългото стоене при покриване на входните нива, което малко или много остава до края на всяко състезание.

Ако Федерацията одобри предложенията, ще изчисти негативите, предизвикани от нововъведените от Кристиян Минковски входни нива и даже има възможност да ги превърне в позитив.

Запазваме си особеното мнение, що се отнася до предложенията да бъдат въведени във възрастта Весел делфин дисциплини като 200 метра от стиловете гръб, бътерфлай и бруст и 400м.св. стил, а при Деца, съответно – 200м. бътерфлай, 400м св.стил и 400м съчетано плуване. Това би се превърнало в удобен инструмент на амбициозни треньори и родители, в разрез с методиката на обучение в тези малки и до голяма степен начални за повечето деца възрасти, да се форсират и пренатоварват децата с несъобразена с възрастта им подготовка в името на неясни клубни или лични интереси. Безспорно, има деца, за които тези дисциплини няма да са проблем, но те ще са единици, котрастиращи на общия фон на останалите плувци. Но на първо място стои здравето на децата и правилното развитие на малките плувци със залагане на голямата цел: те да останат в спорта непохабени до зрялата си възраст! До голяма степен това са и причините да не сме напълно съгласни с допускането на състезатели под 9-годишна възраст на ДЛОП.

Семинарът в Анталия потвърди, колко по-важно е да се владеят четирите стила, но и да не се подценява необходимостта от издръжливост, а специалистите да определят баланса. Само не делегирайте като специалист отново човека, дето вледенява погледа на олимпийската шампионка с неприемливото си поведение по време на републикански първенства – скандално и недопустимо спрямо етиката на стандартите на ЛЕН и ФИНА. Майкъл Фелпс е наказан със солидни глоби и лишаване от състезания за определен период  за сходно деяние (при това извън спортните съоръжения), а у нас – само ледени погледи и за наказание – публикация в „Капитал“. И там пак греда – нямало проблем с базата. Как може, национален треньор, макар и за младежи, на всеослушание да твърди коренно различни неща от изказванията на Петър Стойчев, Янчо Стойчев, Боряна Туманова що се отнася до състоянието на плувната база у нас? Или той я вижда двойна?

Увеличаването на броя класирали се състезатели в малките възрасти до 20: въпреки масовия характер на републиканските първенства в тези възрастови групи не смятаме предложението за уместно. Разликата в постиженията с първите, дори вече след десятката,  е огромна.

Въпросът със състезателните карти: по принцип отговорността за тях по време на състезание поемат личните треньори, поради избягването на неприятни моменти, като загубване или забравяне на карта. А позволи ли си някой да злоупотребява с този документ, то това няма как да стане без знанието на треньора.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>