Джон Леонард: спортистите трябва да бойкотират Олимпиадата в Рио

Спортът няма да е спорт. той просто ще се превърне в шоу за комарджиите, които ще се възползват от него. Политизира ли се спортът?

Джон Леонард: спортистите трябва да бойкотират Олимпиадата в Рио
User Rating: 0 (0 votes)

В отворено писмо до треньори, спортисти, официални лица и плувни медии, Джон Леонард, изпълнителен директор на WSCA (Световната асоциация та треньорите по плуване), призовава към бойкот на Олимпийските игри в Рио де Жанейро 2016г., ако Международната асоциация на леко атлетическите федерации (IAAF)  позволи на руските лекоатлети да участват в тях.

На 13 ноември членовете на съвета на  IAAF взеха решение да прекратят членството на ВФЛА (Всеруската федерация по лека атлетика) и временно да отстранят руските лекоатлети от участие в състезанията под егидата на организацията.
Леонард смята, че Русия не би могла да се промени така, че да предизвика доверие  в рамките на половин година. Според него това е напълно невъзможно.

„Проблемите са толкова дълбоки, и не само в Русия, но и в цялата мрежа спортни организации, където длъжностни лица продължават да пазят позициите си, дори предвид неопровержимите доказателства за това, как са си затваряли очите и са игнорирали лошите сигнали. Ще отнеме доста време да се изкоренят гнилостните процеси, лечение и възстановяване.“

Леонард обръща внимание на детайли от доклада на WADA,  където се потвърждава, че Русия е част от интернационална мрежа свързана с МОК: в глава 16 се говори за унищожаването, въпреки специфичните изисквания на  WADA, на 67 антидопингови проби в швейцарска лаборатория в Лозана, предоставени от руски спортисти преди Лондон 2012.
В писмото си Джон Леонард посочва мнението на мнозина дейци в плуването, че нито FINA, нито някоя от държавните федерации, нейни членове, континентални, регионални или местни, трябва да имат думата  в антидопинговите проверки и режимите на тестване. Те не са независими, техните интересни влизат в противоречие, когато става въпрос да насърчават спорта си и борбата за чист спорт.

„Русия нe може да промени настоящата антидопингова система без промени в правителството. Русия (поне що се отнася до лекоатлетите) ТРЯБВА да бъде забранена в Рио. Ако IAAF въпреки това отговори, че „всичко е забравено, вие се справихте с проблемите…“, всички спортисти от олимпийските спортове навсякъде по света трябва да бойкотират Олимпиадата в Рио“.

„Спортът няма да е спорт. той просто ще се превърне в шоу за комарджиите, които ще се възползват от него. Всички ние заслужаваме да получим много повече … от  IOC, FINA, USO, от всички тях.“

източник: swimvortex.com

1 Comment

  1. Румен Атанасов  /  18.11.2015, 8:02 Reply

    Г-н главен редакторе!Леко ме напрягате и силно ме разтроявате/да чета ли статията,да закусвам ли студена баничка или да гледам поредната порция заловени имигранти у нас/като пускате предложения на такива планетарни недоразумения. Откъде изровихте, а не изкопахте този измислен изпълнителен директор на още по-измислената WSCA (Световната асоциация та треньорите по плуване).Кой го е назначавал за такъв?Той май не си пие редовно онези синичките хапчета.Какви са тези простотии с които той се опитва да смая света.Нали е наясно,че Руската федерация никога няма да позволи да се подиграват с нея.Така както той се опитва да прави.Явно този образ много го е яд на бившата му жена и затова се опитва да изпусне парата върху неща от които си няма и понятие.Какъв бойкот?Нека да бойкотира кварталната си бакалия или бръснари си.Защо не“рива га яди кифтетата“.Защо не скачаше на скандалите във ФИФА,защо не заора мегдана когато заловиха един бюлюк ямайски лекоатлети или кенийски бегачи,американски и канадски спринтьори,когато олимпийското злато взе южноафриканката/неца/Карстен Семеня за който никой не разбра какъв пол има.?Ами плаче сега.Просто защото Русия е достатъчно силна и отдавна отмина времето на онзи пиянка Борката Елцин когато се подиграваха на руснаците и ги подмятаха като плюшени мечата.Връщането на Крим,присъединяването на Новорусия/Донбас/,успехите в Сирия и най-вече армадата от здрави,мускулести и обкичени в злата имигранти към Европа го е раздразнила почти навсякъде.Нали е наясно,че една Олимпиада без Русия е немислима.Виж без него ….никой няма да изреве от жал.И накрая сменете тази снимка на съдията който всеки момент може да цамбурне в басеина .Можете да сложите една снимка на Амбър Хърд която е любимка на моя приятел Сашо Конкеев.Ваш ревнив пардон ревностен читател РуменАтанасов

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>