Десетте правила за родителите на плувци

Отнася за американците, не за нас, българите!

Десетте правила за родителите на плувци
User Rating: 5 (8 votes)
1.    Не налагайте собствените  амбиции върху детето си

Не забравяйте, че плуването е е дейност извършвана от вашето дете. То ще се развива със собствени крачки. Няма нищо по-лошо от това, родител да принуждава детето си да прави нещо, което то не желае. Хубавото на плуването е, че всеки може да се стреми към своя личен рекорд. Без значение дали пристига първи или последен, всеки може да постигне личен напредък.

2.    Подкрепяте детето си във всичко

Един-единствен е въпросът, който трябва да задавате на детето си: „Беше ли ти интересно?” Ако състезанията и тренировките не му доставят удоволствие, детето не бива да бъде принуждавано да участва в тях.

3.     Не вие трябва да тренирате детето си

Довели сте детето си при професионалист; не подкопавайте авторитета на треньора, като се опитвате да тренирате детето си отделно. Вашето задължение е да подкрепяте, обичате и прегръщате детето си независимо от всичко. За техническата част от работата отговаря треньорът. Не трябва да давате съвети относно техниката или стратегията по време на състезание. Това не ви е работа. От това детето ви само ще се почувства объркано и ще попречите на формирането на връзката плувец-треньор.

4.     По време на състезания бъдете само позитивниSwim-parents-1

Ако присъствате на състезание, трябва да създавате настроение и да аплодирате, но никога да критикувате детето си или треньора му.

5.     Вие трябва да премахнете страховете на детето си

Напълно в нормално е едно дете да бъде уплашено до смърт на неговото първо състезание, на неговото първо 400м св.ст. или 200м съчетано. Не му се карайте и не го унизявайте, просто го уверете, че треньорът не би го пуснал на състезание, ако не беше сигурен, че е готов/а.

6.     Не критикувайте длъжностните лица

Ако вие не разполагате с време или желание да работите като доброволец на басейна (това все още е непознато за Бг – бел на ред.), не критикувайте онези, които са се наели с това и правят най-доброто, което могат.

7.     Не нарушавайте връзката между треньор и плувец

Връзката между треньор и плувец е много специална и допринася за успеха на детето ви, както и за това, то да получава удоволствие от плуването.

8.     Не се местете от отбор в отбор

Водата в басейна на другия клуб винаги изглежда по-синя. Това не е задължително да е така. Всеки клуб си има своите вътрешни проблеми, дори и тези, които изграждат шампиони. Децата, които се местят от клуб в клуб, често са отхвърляни от съотборниците си. Не е рядкост плувците, които се местят от клуб на клуб да не подобряват представянето си  в сравнение с периода преди да потърсят по-синята вода.

9.     Освен желанието за победа, трябва да имате и други цели

Насърчавайте детето си да прави най-доброто което може и да дава всичко от себе си – това е много по-важно от победата, независимо какъв е резултатът. Един олимпиец разказва: „Целта ми беше да поставя световен рекорд. Е, аз успях, но някой друг направи същото, беше с много малко по-бърз от мен. Аз постигнах целта си и загубих. Това не означава, че се провалих, на практика бях много горд с плуването си”.

10.    Не очаквайте от детето си задължително да стигне до Олимпиада

В САЩ има 225 000 плувци. Но местата в олимпийския отбор са само 52 на всеки четири  години. Шансът детето ви да стане олимпиец е 1 на 4 300. Плуването е много повече от олимпиадата. Попитайте вашия треньор, защо тренира децата. По стечение на обстоятелствата, той не е станал олимпиец, но е почерпал достатъчно от плуването, за да иска да предаде любовта към спорта и на други хора. Плуването учи на самодисциплина и спортсменство, то изгражда самочувствие и добра физика, осигурява  приятелства за цял живот и още много други. Повечето олимпийци ще ви кажат, че тези нематериални  неща надхвърлят многократно всички медали, които са спечелили. Плуването просто изгражда добри хора и вие трябва да се гордеете, че детето ви иска да го практикува.

Ролята на родителите за успеха на техните деца в плуването

Насоки, които ще помогнат за успеха на вашия плувец
Подкрепяйте

Най-вероятно и плувецът, и треньорът, си имат списък с критични забележки относно плуването и представянето, независимо колко добро е то, но онова, от което се нуждае плувецът, е любов и подкрепа. От друга страна, не се опитвайте да осигурявате оправдания за лошото представяне.  Както вече бе споменато по-горе, повечето плувци се стараят да дадат най-доброто от себе си във всяко състезание, но понякога резултатите са разочароващи. В такива случаи, колкото по-малко се каже, толкова по-добре. Старата поговорка „ако не можеш да кажеш нещо хубаво, по-добре си мълчи”  е напълно уместна в случая. Плувецът като цяло е доста чувствителен относно представянето си и в крайна сметка е единственият, който знае колко усилия е вложил в него. Това, което знаят родителите и треньорът е само видимата страна на представянето.

Избягвайте да оказвате натиск

Плувецът и без това си има достатъчно проблеми: да се опитва да плува бързо, добре да стартира, гребе и да обърне правилно; да съхрани правилната техника; да впечатли съотборниците, приятелите и/ или противниците си; да се класира добре; да подобри времето си; да спечели точки; да се хареса на треньора; самият той да е доволен и така нататък. Не прибавяйте допълнително напрежение.  Повечето спортисти, независимо на кое ниво са, така или иначе се стремят да постигнат най-доброто представяне във всяко състезание и действително не се нуждаят родителите да им напомнят да покажат най-доброто от себе си.

Избягвайте да критикувате треньора пред плувеца
dont have life have a swimmer rappraiders.com

Задачата на треньора е да осигури прогресивна тренировъчна среда, в която плувецът да развива уменията и скоростта си. Наличието на критични забележки създава допълнителни препятствия пред връзката  между треньор и плувец и допълнителен натиск върху плувеца, което може да влоши представянето му. За плувеца е необходимо да се доверява на треньора си, за да може да извлече максимална полза. Най-доброто решение, когато родителят не одобрява действията на треньора, е да си уговорят среща, на която да обсъдят нещата. Ако няма възможност да се говори с треньора, тогава пробвайте различен подход.

Оставете треньора да си върши работата

Без значение колко много разбирате от плуване, вие сте дали детето си на треньор, за да го тренира. Вие сте решили да му плащате, за да го тренира, така че оставете треньора да тренира. Детето се нуждае от родител; треньор то си има. Когато детето тренира, това е времето, определено за трениране. Когато не е в басейна, тогава то се нуждае от вашата подкрепа. Спомнете си колко е трудно да пораснеш, след това  си представете колко допълнително напрежение има в един състезателен спорт. Не бъдете източник на по-голямо напрежение и тогава ще помогнете на своя плувец.

Поменете, плуването трябва да носи удоволствие

Колкото повече децата получават удоволствие от плуването, толкова повече тази активна дейност за тях ще бъде здравословна и продуктивна. Когато плуването доставя негативни изживявания, много вероятно е детето да поиска да преустанови заниманията си с него. Всички спортисти имат нужда от мотивация, за да постигнат крайните си цели. Ако плувецът не успее да постигне целта си, окуражете го да продължи да опитва, а не го обезкуражавайте, като му показвате разочарованието си. Ако целта е постигната, покажете му колко много се гордеете с него и наблегнете на занимателната страна на спорта.

Чии са целите?

Постиженията на плувеца не са отражение на родителските амбиции (обноските и маниера на поведение може би да, но не и плуването). Не позволявайте взаимодействието на вашето дете с плуването да попадне в капана на вашето его. Ако плувецът евентуално постигне ниво от национална или международна значимост, това ще е следствие на упорития му труд, а не на вашето желание това да се случи.

Бъдете ентусиазирани и подкрепящи

Помнете – плувецът е детето. Децата трябва сами да поставят целите си и със собствени крачки да вървят към осъществяването им. Внимавайте да не поставяте собствени стандарти и цели. Не натоварвайте детето с очаквания за победи и най-добри времена. Най-важната част от плувния опит на детето е да научи повече за себе си, докато се наслаждава на спорта. Такава здравословна среда ще насърчава ученето и забавлението, което ще развие позитивен характер у детето.

Физическо израстване и съзряване

По време на детството децата израстват средно с 6,35 см и натежават с 2,26 кг на година. Биологичното съзряване на спортисти от една и съща хронологична възраст може да варира в рамките на 5 години! Така че, ако имате двама 13-годишни плувци, в биологичното си развитие единият/-ата може да е на 10 години, а другият/-ата  на 16 – каква огромна разлика!
Статистически момичетата достигат пик на биологичното си съзряване  около 11-13-годишна възраст, докато при момчетата на 13-15-годишна възраст. Хормоналните промени и в двата пола могат да предизвикат различни и често драстични промени в структурата на тялото. Навлезе ли детето в пубертета, учени и треньори решават, че е време да започнат по-сериозните тренировки. Това може да се окаже особено отчайващ период за плувците. В този преход от малките възрастови групи в старшите и от детството в младежката възраст спортистът може да получи застой в резултатите си. Добрите постижения може да се окажат малко и не много често, но в същото време тренировъчните ангажименти да нарастват, което изисква повече време и отдаденост.
Да се надяваме, че треньорите подготвят състезателите си за тази промяна, но доста родители и плувци си задават въпроса, дали с плувната кариера се спира до тук. Това със сигурност не е така. И момичетата, и момчетата, продължават да подобряват развитието си и в колежа, и след това. Изключително важно е родителите и треньорите да си сътрудничат и поддържат един друг през този период на приспособяване със съзнанието, че той ще премине, а възнаграждението за усилията ще е още по-голямо.

Вижте продължението на темата в 10-те въпроса, на които всеки родител иска да знае отговора 

фото: hydroxphere
източник: usaswimming.org

Swim-meet-timing-system

 

 

Save

Save

Save

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>