Дейвид Сало: на тренировки Мелули нито веднъж не плува 1500 метра нацяло

Дейвид Сало: на тренировки Мелули нито веднъж не плува 1500 метра нацяло
User Rating: 5.9 (3 votes)

фото: article.wn

Известният американски треньор, под чието ръководство вече няколко години тренират световните шампиони Юлия Ефимова и Владимир Морозов, по покана на Украинската федерация по плуване (2013г. – бел ред.) беше два дни в Киев, където се срещна с треньори по плуване в рамките на своеобразен творчески семинар и проведе мастер-клас за спортистите. След приключването на мероприятието Сало отговаря на въпросите на олимпийския шампион Сергей Фесенко.
- Думите Ви, че шест тренировки в седмица във водата за високоразрядни плувци е норма, звучат за мнозина треньори неправдоподобно. У нас плуват два пъти на ден, а по време на лагери дори по три. Самият аз съм преминал през всичко това.

- Моите тренировки са с висока интензивност. Освен това работим над стартовете и обръщанията, а стартът и излизането от него – това е една трета от басейна, плюс много време за сухи тренировки. Сега във връзка с отмяната на костюмите добавихме още две високо специализирани занимания със специалист, насочени за работа с корпуса. Вярвам в тренировките с малък обем, с фокусиране върху скоростта, голямото количество упражнения, развиващи плувните умения. За по-голямата част от плувците една тренировка на ден е напълно адекватно натоварване.

- Как при това положение се разпределят интервалите за почивка и възстановяване?

- Разделям спортистите си на супер спринтьори, средни спринтьори и дълги спринтьори. Задачата, която им възлагам е приблизително една и съща, но давам време за почивка такова, че всеки спортист да си избере най-подходящия вариант за себе си. Така карам спортиста да мисли. Самият аз съм физиолог и чудесно зная какви метаболични процеси стават в организма на плувците докато изпълняват задачата, колко време им трябва, за да починат след такова интензивно натоварване.

При едноразово натоварване на ден с висока интензивност и двучасова продължителност са достатъчни 24 часа за пълно възстановяване. При мен тренировките могат да бъдат от три до шест на седмица. Всички задачи и отрязъци са подчинени на конструирането на състезателната дистанция.

- От какво се издържа вашият клуб?

- Спортистите, постъпващи в колеж или университет, плащат повече от 2000 долара на година за обучение и тренировки. По-голямата част от тези пари отива за разходи по наем на басейн, издръжка на самите плувци и, разбира се, за заплати на асистент-треньорите. При това, мнозина треньори, които идват да работят при мен, вършат работата си напълно на доброволни начала. Тук те се учат и това  вече е тяхната интелектуална печалба. Има един известен специалист Джон Урбанчик, при когото навремето аз самият започнах да плувам. Сега Джон ми помага като доброволец. Това за него е интересно.

- А ако сте забелязали талантливо дете, чиито родители нямат достатъчно средства, за да платят тренировките?

- Имало е и подобни варианти. В такива случаи предлагаме на родителите да поработят при нас в клуба или на басейна като доброволци – без заплащане. Работата може да бъде всякаква, но такава помощ винаги е полезна и не остава незабелязана. Родителите помагат при провеждането на състезания като съдии, разпоредители, хигиенисти. През последните две години  провеждахме в клуба студентски и младежки шампионати. Работата беше много и преди състезанията, и по време на провеждането им.

- Кой плаща на съдиите в такива състезания?

- Всички съдии идват като доброволци, при това за всяко място се провежда голям конкурс: да дойдеш и да си съдия на национален турнир – това не само е голяма чест, но и възможност да гледаш състезанията безплатно. А ако ти провърви и да вземеш автограф от известен плувец. Най-често използваме местни доброволци, снабдени със съответните сертификати за съдии.

- Провеждат ли се специални лагери за плувците и често ли се качвате в планината?

- Ежегодно организираме летен лагер за спортистите, които са лишени от възможността да пристигнат при мен по време на годината заради учебни занятия или тренировки в своя клуб. Специални лагери, а още повече в планината не правя. Прекалено много суетене с адаптирането и последващия изход от него. Пак ще се повторя – аз преди всичко съм физиолог, а след това треньор, и затова смятам, че това е празна загуба на време и пари.

На тренировки Мелули нито веднъж не плува 1500 метра нацяло

- Разказвахте, че всички тренировъчни задачи, които давате на спортистите, са подчинени на конструирането на състезателната дистанция.

- Това е така. Не е необходимо да товаря спортиста с 10 или 20 дължини по 200м основен стил. Седмица след подобни натоварвания спортистите чисто и просто ще избягат от мен. Ще им стане безинтересно. Затова търся начин, варианти да ги заинтересувам, да направя тренировката им разнообразна, интензивна и интересна. И при това спортистите да получат натоварване адекватно на онези процеси на метаболизма, които стават у тях по време на плуването на основната дистанция на големи състезания. Т.е. с малки отрязъци събирам тази дистанция като конструктор. Не я моделирам по метри, моделирам я според физиологичните механизми. И това започна да ми се получава.

Дълго време си задавах въпроса, защо в университета плувах толкова много? Тогава това беше модерно – на някой американски треньор му хрумна идеята с двете-трите тренировки на ден, с големи аеробни отрязъци и ненормални обеми. Половината отбор на този треньор се представи успешно на студентския шампионат и всички се хвърлиха да копират методиката му. В това число и аз. Връщах се вкъщи уморен, изцеден като лимон и отново, и отново си задавах въпроса – защо правя всичко това?

Докато изучавах физиологията, все повече разбирах процесите, които стават в организма на спортиста, и намирах отговор на въпросите си. Моите плувци плуват по 5-6км на ден, винаги се усмихват, идват на тренировка в добро настроение и с блясък в очите, очаквайки с какво за пореден път ще мога да ги учудя.

Да вземем същия този Мелули ( Усама Мелули – олимпийски шампион от Пекин на 1500м св.ст.). Той е необичайно надарен спортист. Може ежедневно да извършва огромен обем работа със скорости близо до състезателните. Но повярвайте ми, той нито веднъж през цялата си плувна кариера и времето, през което тренира при мен, не е изплувал слято цялата дистанция 1500м свободен стил! На Игрите в Лондон той стана олимпийски шампион на 10-км – и пак нито веднъж до тогава не беше плувал дистанцията си нацяло.

- Често чувам, че спортистите взимат студена вана за възстановяване.

- Сергей, а ти самият ще се пъхнеш ли в такава ледена вана? Ефектът, който се цели, е един: по-мощен защитен прилив на кръв към мускулите, помагащ да се ускори процеса на отстраняването  продуктите от разпада след интензивна работа. Но аз не използвам това. Предпочитам да дам по-дълго разпускане след тренировка, игри. Повярвай, това е къде по-ефективно средство.

- А как изобщо изглеждат нещата с научно методологичното осигуряване във вашия клуб?

- Бих искал да имам в клуба си пълната гама от апаратури и  методики. Но не разполагам с такива. Американската асоциация по плуване си има своята лаборатория. Освен това в Щатите има няколко научно-изследователски лаборатории. Ако спортистът е готов да плати, аз никога не съм против. Викай специалисти, наемай време, апаратура – и напред!

Сергей Фесенко/ sport-express.ru
превод: pluvane.net

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>