Да хвалим таланта или – старанието?

Да хвалим таланта  или – старанието?
User Rating: 5.1 (2 votes)
фото: exper.3drecursions
През април (2012г. – бел. admin) Карол Дуек, автор на споменатото в заглавието изследване, излезе с доклад на конференцията на треньорите на националния отбор в Колорадо Спрингс. Съгласно нейната теория, начинът, по който хвалим младите спортисти, определя дали тeхния начин на мислене ще бъде позитивен (наречен е растящо самосъзнание) или негативен (наречен е фиксирано самосъзнание).

Родителите и треньорите могат да съдействат на ръста на самосъзнание на спортистите, като оценяват високо  не техният ум и физически данни, а тяхната работа, усилия, правилна тактика и постоянство в постигането на целта.

Фиксирано самосъзнание

Ако младият спортист се хвали само за неговите постижения, това може да доведе до поведение, което възпрепятства развиването на пълния потенциал, дори  при наличието на голям талант. Дуек смята, че въпреки добрите намерения, тенденцията на 90-тте години на миналия век децата да бъдат хвалени за техните успехи, на практика е нанесла чувствителна вреда на самооценката на децата. Младите хора, които непрекъснато са били хвалени за това, колко са умни  или че получават високи оценки, са развили фиксирано самосъзнание. С фиксирано самосъзнание детето постоянно се страхува да не сгреши и да заслужи неодобрение при проява на слаби способности; старае се да избягва умствените изпитания или изпълняването на повече физически упражнения, в  които не е достигнало съвършенство.

Развиващо се самосъзнание

Най-продуктивно за дълговременното развитие на самосъзнанието на децата Карол Дуек смята високата оценка на онзи труд, който младият спортист е положил за достигането на своята цел, на онова усилие, което е направил, за да мине най-трудната, най-критичната точка от своята надпревара. Учениците и спортистите с развиващо се ниво на самосъзнание се учат да ценят самия процес на самоусъвършенстване и натрупване на опит и не се задоволяват с количеството постигнати точки или резултат.

Според Карол Дуек, децата със саморазвиващо се ниво на самосъзнание използват трудностите и се търсят съвети, които да им помагат да се самоусъвършенстват. Дори да претърпят неуспех, децата с развиващо се самосъзнание казват, че ще учат по-усилено или просто че ще се стараят още повече в бъдеще.

Карол Дуек е доктор на науките в областта на социалната и развиваща психология, професор в Стандфордския университет

автор: Дан Макарти – консултант на нацоналния отбор на САЩ за най-високи постижения
източник: usaswimming
превод: admin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>