Да отгледаш олимпиец през погледа на майката на Фелпс

Да отгледаш олимпиец през погледа на майката на Фелпс
User Rating: 5.9 (1 votes)

Каква е тайната за успех е постоянно задавания въпрос към майката на Най-великия на всички времена (GOAT’s mom). Нейният отговор? Родителите са родители, треньорите са треньори, плувците – плувци.

Виждахме Деби Фелпс на всички олимпийски изяви на Майкъл заедно със сестри му, а в Рио и с жена му Никол и сина му Бумър, да стои на трибуните наблюдавайки напрегнато по начина, по който само родителите могат – стискайки палци, с викове и сълзи.

сн.Yahoo-Sports

сн.Yahoo-Sports

Тя беше там, когато той за първи път счупи световен рекорд в Фукуока, Япония, през 2001. Естествено, тя беше на трибуните за триумфа му в Пекин. Тя беше до него и за “що-годе” представянето му в Лондон и, разбира се, за „лебедовата му песен” на Олимпийските Игри през 2016.

Деби Фелпс отгледа най-печелившия олимпиец в историята на Игрите заедно с двете му сестри, като самотна майка в Мериленд, САЩ.  Майкъл, най-младият от тримата, бързо навлезе в плуването в North Baltimore Aquatic, където тренираха и сестрите му. Тук се слага началото на партньорството му с неговия треньор Боб Бауман.

сн.GettyImages-The-Knot-News

сн.GettyImages-The-Knot-News

Още в началото ролите на треньор, родител и плувец са установени и разграничени.

В интервю преди Олимпийските игри в Пекин, където Майкъл ще напише история, спечелвайки 8 златни медала (включително от епичната щафета на 4х100 св.стил), Мама Фелпс заявява следното за разпределението на ролите, които родителите, треньорите и плувците играят в развитието на плувната кариера на състезателя:

 „Според мен съществува много тънка граница между плувец, треньор и родител. Всеки има определена роля. Ако сега някой ми каже, че ще ми даде 200 мил. долара, за да накарам Майкъл да повтори световния си рекорд на делфин, не бих могла да обещая това. И въпреки всичко, има родители, чиито деца се опитват да победят сина ми и биха се съгласили с предложението. Това не влиза в моите отговорности. Аз говоря с Майкъл в качеството на родител.“

Ако можете да си представите за момент, колко много пъти Мама Фелпс е обграждана с въпроси от родители на млади и нетърпеливи да се докажат плувци, с надеждата тя да притежава тайната за моделирането на най-великия плувец, когото човечеството някога е виждало.

Какво прави тя?

На каква възраст Майкъл започна да се занимава сериозно с плуване?

Кога разбра, че той всъщност може и да успее?

Какво ще ни посъветва Деби?

Успокойте се! Наслаждавайте се на процеса, а не обременявайте детето си с още напрежение, стрес и очаквания, в допълнение на тези, които то вече има.

Въпреки че вашето хлапе може да е окачило плакати на известни плувци по стените си, най-важният негов/неин модел за подражание все още сте Вие.

Начинът, по който те се справят със стреса и безпокойството е отражението на начина, по който Вие се справяте със стреса и безпокойството.

 „Родителите просто трябва да бъдат спокойни. Да разберат, че поставянето на очаквания, особено когато са нереални, не помага. Поставете се на тяхно място. Толкова ли прецизно планирате своя собствен живот? Например: „Аз ще стана главен изпълнителен директор на компания“? Това звучи непостижимо, нали? Същото е и с децата. Техният прогрес не може да се планира и облече в красива форма, такава каквато на вас ви се иска. Възможно е да няма друг Майкъл Фелпс за десетилетия напред, въпреки че има родители, които ми казват, че и тяхното дете върви по същия път.”

 Michael Phelps, Debbie Phelps

подготвено за pluvane.net от Ana
източник: yourswimlog.com
сн. на публикацията: bleacherreport-com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>