Да направиш невъзможното

Да направиш невъзможното
User Rating: 0 (0 votes)
фото: usatoday.com

фото: usatoday.com

Джейсън Лизак (12 ноември 1975г., Ирвайн, Калифорния, САЩ) – известен американски плувец, четирикратен олимпийски шампион и осемкратен световен шампион. Един от малцината олимпийски шампиони, който няма собствен професионален треньор и сам прави плана на тренировките си.

Ръст — 193см, тегло — 93кг.

Лизак се специализира на 50 и 100м свободен стил. Освен това е и световен рекордьор в щафетата 4х100м свободен стил и 4х100 съчетано плуване. Бивш рекордьор на САЩ на 100м св.ст.

Това се случва на Олимпиадата в Пекин през 2008г. В тези Игри французите са сочени като главен фаворит в мъжката щафета свободен стил. Предрича се, че французите  ще разпердушинят американците.

Америанците си знаят: за да победят им е необходимо само едно – всички членове на щафетата да изплуват своите дисттанции идеално. Както се и очаква, първият етап печели австралиецът Съливан. За американската щафета финалното плуване се пада на най-стария състезател на Олимпиадата – тридесет и две годишният Джейсън Лизак.

През 2000 година, на Олимпиадата в Сидни, Лизак не стига до финал, тъй като в полуфинала се престарава да запази енергията си.

Този пропуск не му дава покой много години. Този път (2008) той решава да плува на предела на силите си от самото начало. Когато Лизак прави обръщането, вижда, че изостава от французина Бернар с три четвърти тяло.

За миг увереността го напуска. Изпитва силна болка в мускулите и дробовете. Лизак усеща, че всеки момент ще намали скоростта и си казва: нямам никакви шансове – съперникът е световен рекордьор.

Американците би трябвало да бъдат доволни, ако Лизак успее да осигури на тима поне сребърен медал. Той вече си е заповядал просто да изплува дистанцията си. Но понижаването на скоростта, което очаква спортистът, така и не настъпва.

„Започнах постепенно да намалявам изоставането и стигнах до нивото на бедрото му – тогава в мен се появи вяра в собствените сили. Помислих си: все още има шанс“.

Джейсън Лизак, догонвайки Бернар на последните 15 метра и докосвайки се до панела с протегната ръка, буквално изтръгва златния медал.

Това негово плуване се смята за едно от най-вълнуващите в историята на Олимпийските игри. По-късно победителят признава, че никога по-рано не е изпитвал нещо подобно.

Каквато и оценка да се даде на плуването на Лизак в щафетата, но извършеното от него напълно заслужено сравняват с постъпката на майка, успяла да вдигне автомобил, за да спаси прегазното под него дете.

Плувецът успява да извърши невъзможното в момент, когато конкуренцията изявява претенциите си с пълна сила. Духът на съперничеството – това винаги е предизвикателството, което ни кара да преследваме нещо значимо. Когато излизаме на старт, и от двете ни страни са застанали съперниците, ние инстинктивно очакваме победата.  Именно това очакване – е един от най-сериозните стимули в живота.

източник: „Top Dog: The Science of Winning and Losing“

/ Po Bronson, Ashley Merryman

 фото заглавие: telegraph.co.uk

 

Злато Сидни 2000 Щафета 4х100м съч.плуване
Сребро Сидни 2000 Щафета 4х100м св.ст.
Злато Атина 2004 Щафета 4х100м съч.плуване
Бронз Атина 2004 Щафета 4х100м св.ст.
Злато Пекин 2008 Щафета 4х100м съч.плуване
Злато Пекин 2008 Щафета 4х100м св.ст.
Бронз Пекин 2008 100м свободен стил
Сребро Лондон 2012 Щафета 4х100м св.ст.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>