РИО 2016. Гръб – МЪЖЕ (100 и 200м)

История на развитието на плувните дисциплини в рекорди, имена и пак рекорди

РИО 2016. Гръб – МЪЖЕ (100 и 200м)
User Rating: 0 (0 votes)
Наближава началото на поредните ХХХ олимпийски игри и едва ли някой не е наясно, че ще се проведат в  Рио Де Жанейро. Александър Конкеев и Румен Атанасов в сътрудничество с pluvane.net ще се постараят да подготвят малко по-добре феновете на плуването у нас за предстоящите стартове от олимпийската програма. В продължение на няколко дни  ще ви запознаем с участниците в отделните дисциплини и постиженията, с които състезателите започват своето участие в игрите. Също така ще получите и малко любопитна информация относно минали събития и факти по отношение на класиранията на запомнящи се състезатели.
Специална благодарност за помощта и консултациите  на Румен Атанасов/ https://swimrecords.wordpress.com/!
 

100м гръб МЪЖЕ

100м Гръб е дисциплина в мъжката програма, фигурираща от 1908г. с едно прекъсване на олимпиадата в Токио’96г. Ей, голямо мрънкане настана, този не се класирал, онзи също не успял. Когато има четирима състезатели с 52,5х или по-точно 52.51; 52.54; 52.57 и пак 52.57 в заявките на квалификацията в Омаха, това не е като при нас някой да ги е съчинил. Тези времена не идват от турнир като последната Замора. Това са реални времена и това кой ще победи е направо лотария. Това видяхме на 100м гръб от американската квалификация  и веднага листата с покрилите норматива „А“ се преобрази:

rio m back 100

Както виждаме петима в 0.77 сек и още двама напират. Ще наблюдаваме изключителна битка за златото и в нея ще са не само американци руснаци и бразилци,  но и китаец и австралиец. Кой ще се окаже най-бърз на финала в понеделник на 8 август, ще разберем в нощната сесия. Дали в Рио щастието ще се усмихне на младите по на 20 години или все пак опита ще е решаващ. Ето ги рекордьорите на гръб:

rio m back wr 100

Много американци, но над тях се извисява със седем поправки легендата Роланд Матес. Внушителна бройка  сред трошачите на рекорди. Все пак Аарон Пиерсол също е тук и то с преодолени две прагови времена.

rio m back wr sp 100

Роланд Матес  е първият плувец преодолял стоте метра на гръб с резултат под 59.00; 58.00 и 57.00 секунди – каква впечатляваща плувна кариера. Той е човекът осуетил американския „хеттрик“  в дисциплината през 1968г. на олимпиадата в Мексико и през 1972г. в Мюнхен, като побеждава „World Swimmer of the Year in 1968“ и олимпийски шампион на 200 и 400 съчетано – Чарли Хикокс. На олимпиадата в Монреал остава трети, победен от Новия крал в гърба Джон Нейбър. Понастоящем имаме 5 поредни олимпийски шампиона американци. Хеттрикове има през 1928г., когато шампион е George Kojac и през 1932г., когато шампион е Masaji Kiyokawa. Японците имат традиции в гърба и присъстват на стълбичката в Сеул, Атина и Лондон. Бронзовият от Лондон Риосуке Ирие отново е на олимпиада, но на секунда от фаворита – засега.

200м гръб Мъже

Единствено Роланд Матес е с две олимпийски титли в  дисциплината 200м гръб, която е проведена за първи път на олимпиадата в Париж’1900г. и се завръща в програмата на олимпийските игри за Токио’64, като американците я печелят с трима представители на стълбичката. Това се повтаря на олимпиадата в Монреал 1976г., където в чест на John Naber, Peter Rocca и Dan Harrigan се веят три американски флага. Пет олимпийски шампиона от последните пет олимпиади показва водещата позиция на американците. Да видим дали наистина изгрява нова звезда в американското плуване, както прогнозира Румен Атанасов. Отново California Aquat-PC и треньора Дейв Дърдън са на фокус.

rio m back 200

Тук, на 200м гръб, само 21 участника са с покрит норматив „А“. Общо нормативът е покрит от 45 плувци, докато „Б“ нормата е покрита от 199, което е най-малкият брой  за категорията мъже от всички дисциплини. Ще издържи ли австралиецът Мич Ларкин, готвен от Майкъл Бол, на американската атака и къде е мястото на Евгени Рилов в битката за почетната стълбичка. Въпроси, които ще намерят отговор в Рио на 10 и 11 август.

Роланд Матес е с 9 рекорда на 200м гръб:

rio m back wr 200

Но превъзходството на американците се вижда и от знаковите плувания:

rio m back sp 200

 

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>