РИО 2016. Гръб – ЖЕНИ (100 и 200м)

История на развитието на плувните дисциплини в рекорди, имена и пак рекорди

РИО 2016. Гръб – ЖЕНИ (100 и 200м)
User Rating: 0 (0 votes)
Наближава началото на поредните ХХХ олимпийски игри и едва ли някой не е наясно, че ще се проведат в  Рио Де Жанейро. Александър Конкеев и Румен Атанасов в сътрудничество с pluvane.net ще се постараят да подготвят малко по-добре феновете на плуването у нас за предстоящите стартове от олимпийската програма. В продължение на няколко дни  ще ви запознаем с участниците в отделните дисциплини и постиженията, с които състезателите започват своето участие в игрите. Също така ще получите и малко любопитна информация относно минали събития и факти по отношение на класиранията на запомнящи се състезатели.
Специална благодарност за помощта и консултациите  на Румен Атанасов/ https://swimrecords.wordpress.com/!

100м гръб ЖЕНИ

Дисциплината 100м гръб за жени е в олимпийската програма за в Париж’1924. През 1980г в Москва е регистрирано единственото заемане на трите места на стълбичката от една нация и това правят плувкините от ГДР. Сребърната от Атина и Пекин  Кирсти  Ковентри Kirsty Coventry отново е тук за своята пета олимпиада и то с по-добро време от Лондон. Emily Seebohm или Mie Nielsen, но какво мисли по въпроса за златото желязната Катинка Хосу. Olivia Smoliga и Kylie Masse ще наказват всяка грешка и са по на 20 години. Ще видим кои ще оцелеят след полуфинала в неделя на 7 август, а за финала в нощната сесия на 8 стискайте палци на вашата фаворитка. Деветнадесет годишната Mie Nielsen е достойна да бъде нечия фаворитка въпреки, че в отсъствието на златната Missy Franklin и бронзовата Aya Terakawa от Лондон, сребърната Emily Seebohm ще се бори с всички сили за златото.

 rio w back 100

Една феноменална плувкиня води в листата с корекциите на световните рекорди с осем поправки. Вижте коя е тя:

rio w back wr 100

А забележителните преплувания на дистанцията изглеждат така:

rio w back sp 100

200м гръб ЖЕНИ

200м дистанция на гръб е включена в олимпийската програма при жените от олимпиадата в Мексико през 1968г. Единствената трикратна олимпийска шампионка в плуването е в тази дисциплина и тя е унгарката Кристина Егерсеги – Сеул’88, Барселона’92, Атланта’96. Отново ще наблюдаваме 32-годишната двукратна олимпийска шампионка от Атина и Пекин Кирсти Ковънтри, представяща Зимбабве. В Лондон тя се класира на шесто място.

rio w back 200

Както се вижда и тук битката за медалите ще бъде много оспорвана и на „желязната“  Катинка Хошу ще и е много трудно. Австралийките изглеждат  силни, но Миси Франклин  след неудачните плувания на квалификациите сигурно ще направи правилните корекции, които могат да й осигурят златото. Появи се и Екатерина Аврамова с „б“ норматив и това е нейната втора олимпиада, но … за Турция. Това явление в историята на българското плуване вече не е прецедент … почваме да свикваме.

rio w back wr 200rio w back sp 200

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>