Григорий Родченков в New York Times: „Ще успея да разкажа истината на света“

Григорий Родченков в New York Times: „Ще успея да разкажа истината на света“
User Rating: 0 (0 votes)
фото: tass.ru

Миналата година, в свое интервю Григорий Родченков (бивш шеф на Московската антидопингова лаборатория) заяви, че се страхува за живота си, поради което е принуден да се крие в Щатите. Експертът, който си призна за унищожаването на повече от хиляда допинг проби, изказа предположение, че смъртта на двама негови колеги в рамките на няколко седмици не може да е естествена. Юрий Ганус  (ген.директор на РУСАДА) заявява, че двамата негови предшественици, работещи в изпълнителното ръководство на РУСАДА  Вячеслав Синев и Никита Камаев, най-вероятно са премахнати. Никита Камаев е имал намерение да напише книга за работата на РУСАДА,

Скандално известният „Доклад на Макларън“ станал причина за дисквалификацията на РУСАДА, оставките на шефовете й, преустановяването работата на лабораториите и така нататък. Отсъствието на допълнителна информация и крайна ограниченост на доказателствата правят съдържанието на доклада на независимия експерт на WADA Ричард Макларън необосновано.

Според доклад, публикуван на 12 септември в The New York Times, става ясно, че WADA прекратява разследването на 95-те руски спортисти от доклада на Макларън, тъй като не открива убедителни доказателства за нарушения  на антиидопинговите правила.
„Григорий Родченков, който е важен свидетел и може да подкрепи тезата в доклада на комисията, не е на разположение да свидетелства по причини, които са извън контрола на WADA или независимата комисия“ – четем в писмото на WADA.

Вчера New York Times излезе с отговор – отворено писмо на Григорий Родченков:

„През ноември 2015г. напуснах Русия с твърда решимост да разкажа на света за антидопинговата програма, която използваше моята страна. Като бивш директор на московския антидопинг център, аз посочих неоспорими факти за широко разпространено, под контрола на държавата, мошеничество и се надявах, че ситуацията ще се промени.
Но моите очаквания постепенно се стопяват. През последните седмици се появяват все повече новини, че WADA прави всичко, за да си затвори очите за резултатите от работата на своя собствен независим следовател, който смята, че повече от хиляда руски спортиста са използвали забранени препарати на Игрите в Сочи и други състезания.
Позовавайки се на препоръките на международните спортни федерации, WADA наскоро призна невиновността на 95 от 96 спортисти, чиито дела вече бяха разгледани. Причината – „липса на доказателства“. При това никой от WADA  или представители на федерациите дори не направи опит да поговори с мен, макар аз да очаквах това и бях готов за сътрудничество.
Русия трябва да признае всичко и да започни да сътрудничи, а също и да разкрие доказателствата за участието на държавата в измамите. Това в бъдеще ще потвърди резултатите от работата на Ричард Макларън.

Нито един от медалите, спечелени в Сочи, не е иззет от МОК. През февруари предстои нова Олимпиада в Корея и засега не е известно, ще успее ли МОК да завърши разследването преди да започнат състезанията. Но от двете комисии на МОК, занимаващи се с разследването, само едната поиска моите услуги и това се случи преди две седмици. За Русия е добре дошло, когато никой не я контролира и последствията от това вече ги видяхме всички.

Тя се отказва да признае своята отговорност. Виталий Мутко, моят бивш шеф, упорито отрича, да е знаел с какво съм се занимавал с някои други агенти на ФСБ и правителствени чиновници, оглавявайки московския антидопинг център. Ако някой си мисли, че съм правил това без одобрението и подкрепата на министъра на спорта, то не знае нищо за Русия. Хайде да бъдем честни: Мутко знаеше за всичко. Всички знаят, че е образувано наказателно дело срещу мен – и само срещу мен. Това не е нищо повече от лов на вещици. Вещицата съм аз.

И хайде да признаем и това, че руските спортисти, употребяващи допинг, в много от случаите са жертви. Често те просто  нямат избор. Преобладаващото мнозинство от тях биха предпочели да се състезават „чисти“, без непрекъснато да се страхуват да ги хванат. От друга страна, бях щастлив, че 95 спортисти бяха оправдани. Може би те ще имат шанс да възстановят името и репутацията си, ако Русия реши някога да се състезава справедливо.
Знам, че шокирах много хора, разказвайки за антидопинг програмата, прилагана в моята страна. И моля за прошка онези, които съм разочаровал с това, че помагах на Русия да мами. Когато големите началници ти заповядват да направиш нещо – не задаваш въпроси. Просто нямаш избор.

Не е лесно да се говори истината. Особено когато заради това си застрашен.  Моят колега и приятел Никита Камаев, който дълго време беше начело на РУСАДА, почина от лоша смърт: здрав човек си отиде в разцвета на силите, стана жертва на „сърдечен пристъп“ – любимият руски похват да се освободиш от враговете си. Това се случи след като в Кремъл разбраха, че пише книга за допинг програмата. Дори неотдавна назначеният нов шеф на РУСАДА Юрий Ганус буквално тази седмица си зададе въпроси за смъртните случаи на Камаев и Вячеслав Синев – бивш председател на агенцията.
Аз не исках да имам същата участ. Два дена преди да замина, мой приятел в правителството ме предупреди, че се планира „самоубийство“. Реших, че семейството ми ще бъде в по-голяма безопасност без мен и дори да умра, то в крайна сметка, ще успея да разкажа истината на света.

Надявам се, че всичко разказано от мен ще доведе до положителни промени. Макар сред антидопинг чиновниците по цял свят да имат опасения, че WADA, чийто изпълнителен комитет ще заседава в неделя в Париж, може да си вземе думите назад и да се откаже от исканията Русия да носи отговорност за своята допинг програма. Това би се превърнало в зловещ поврат в борбата за „чист“ спорт.
Системата на руския спорт отчаяно се нуждае в реформи. Да, проблеми с допинга има навсякъде, но Русия – това е основният нарушител на правилата. Ако МОК и WADA не завършат започнатото докрай, „чистите“ спортисти както преди ще страдат и ще търпят поражения.
Най-малкото, МОК трябва да поиска руският отбор да участва в Олимпиадата в  намален състав, под неутрален флаг и да бъде
След като започнах сътрудничество с международните антидопинг власти, моята съвест е чиста, макар бъдещето ми -  неизвестно. Но аз ще продължавам да настоявам за реформите, ще дам истинно свидетелство за всички провинения на руския спорт и ще помагам „чистите“ спортисти да бъдат защитени. Имам дълг пред тях. Надявам се, че МОК и WADA ще постъпят по същия начин. Ние сме пред очите на света и спортистите.“

вижте отвореното писмо на Григорий Родченков в New York Times

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>