Въпреки всичко!!! И защо в Чучулигово?

Въпреки всичко!!! И защо в Чучулигово?
User Rating: 4.8 (3 votes)

МНЕНИЯ

 

мнение на Росица Джарова:
 
До неделя на обед почти през цялото време си задавах въпроси. Защо републиканското състезание по плуване за деца беше в Чучулигово? Защо ние – родители, деца и треньори бяхме наказани по този начин и бяхме пратени в една пустош, на няколко километра от границата с Гърция, в селски комплекс, намиращ се на път, по който в момента се осъществява основния трафик между България и Гърция от тирове, автовози, автомобили и камиони.
Румен Атанасов

Получих писмото на г-жа Джарова с молба за публикуването му. Написано с много вълнение и от сърце, то дава представа за невероятните усилия на децата и родителите. Верен на принципа за равнопоставеност, давам възможност на БФПС и г-жа Таня Богомилова, въпреки че безкрайно се съмнявам да го направят, да отговорят на мнението на г-жа Джарова!

При 40-градусови температури, единствения  начин да се охладим бе да се пъхнем в автомобила си при климатика, но и това не беше бързо решение. Поради ограничените места за паркиране на прилежащия към комлекса паркинг, автомобилът ни, както и много други такива в голяма  част от времето бяха паркирани от другата страна на шосето, срещу „плувния комплекс”.  Изнервени от постояно притичващи деца и родители, шофьори непрекъснато натискаха клаксони и ръкомаха да се пазим и правиха знаци, че там не може да се преминава. Да, ама то няма откъде да минеш, освен през шосето. Тръпки ме побиват като си спомня как след един такъв клаксон зад мен, имах чувсто че сърцето ми спря. Цяло чудо е че нямаше инциденти като цяло.

Защо се говори, че състезанието е в модерен комлекс с модерен басейн, като това няма нищо общо с действителността – срещу 50 лева храноден, получаваш оскъдна закуска и хлебарки в стаите, срещу 42 лева – в четиризвезден хотел в Петрич, да речем (това е по информация на родители, отседнали там). Явно собствениците се придържат към максимата, че ден година храни. Но те имат право да продават стоката си както и за колкото решат. А ние сме клиенти и не искаме да я купуваме. Но какви бяха алтернативите – отсядане в Сандански, Петрич или Кулата, като последните два града са изключително ограничени във избора на места за спане. Да не говорим, че там трябва да си много внимателен с подбора на хотел, заради факта че настаняваш деца, а голяма част от местните такива  са създадени и експлоатирани с цел „Почивка” . Но каквото и да избереш, пътуваш всеки ден по два пъти между 14 и 25 километра в едната посока по натоварения път за  Гърция.

Ами „модерният” басейн, който нямал аналог в България и измервателната уредба, чиито панели се вадеха и слагаха, докато състезателите плуваха в коридорите, за да се поправят и които така и не заработиха самостоятелно? Ами таблото с резултатите, което показваше много често едни времена, а после в хартиените разпечатки се появяваха съвсем други? Какво да кажа и за така наречената опознавателна тренировка в деня преди състезанието, за която клубовете заплащаха по 20 лева на коридор. Не знам дали да споменавам деца, дошли от 600 километра и не покрили входните нива. Някои бяха болни, но трябваше да изчакат края на състезанието с треньорите, поели ангажимент пред родителите за децата им и безмълвно чудещи се, кой е приоритетът им – състезанието, за което са дошли, или болното дете, към което имат морален ангажимент.

Да не пропусна и самото състезание. Не разбирам идеята на раздаване на стартовите листи половин час преди загрявката на всеки полуден, при условие че на много турнири ги публикуват on-line още предния ден и то за цялото състезание. Не разбирам, защо след като вече година в специализираните плувни сайтове и фейс групи призовават за изграждане на система за on-line резултати, все още  нищо не е направено по въпроса. Не разбрах и защо стълбичката за награждаване на призьорите в дисциплините беше обърната с гръб към публиката и трибуните.

Но разбрах защо очите ми се напълниха със сълзи, когато чух в Чучулигово, че наше талантливо дете на 12 години е търсило и намерило начин да замине да живее и тренира в чужбина.

Слуховете за близки отношения между собственика на комплекса и член на плувната федерация, ми се видяха логичен отговор на въпроса : Защо в Чучулигово?.

 

фото: фейсбук на ПК“Пирин“

2 Comments

 1. Мария Димитрова  /  25.06.2013, 20:02 Reply

  Оххх, голяма мъка беше. Ние се настанихме в Сандански и няколкото дни, които смятахме да изживеем като прелюдия към лятната ни почивка се превърнаха в истинска борба да не викнем „майната му“, да си съберем състезателката барабар с всичките екипи, шапки и резервни очила и да си тръгнем. Да, състезание е, да – всички са поставени при равни условия, но май за всички условията бяха еднакво гадни?
  Първият полуден стоически се опитахме да бъдем публика на трибуните, защото вярваме, че на треньора и отбора не им трябват изнервени родители, които неволно следят всяка мимика на отрочето, притесняват с въпросите си треньора и бъркайки се (уж за добро) в подготвителния процес. Следващите полудни обаче, извинявам се на треньорката още веднъж, бяхме под дърветата, чадърите, на тревата…мъкнейки кафета, студени напитки, сладоледи и изнервяйки обстановката… просто защото, въпреки чадърите, на трибуната не можеше да се стои.
  Басейнът – дали отговаряше на нормативните изисквания за басейн – може би някой друг трябва да каже. Но никъде не видях обозначения за дълбочината, нямаше информационна табела за температура на водата и въздуха и още дребни детайли, които са изисвания за басейн изобщо, да не говорим за републиканско първенство.
  Чудя се как някое дете не колабира скачайки от 40 градусова жега във 24 градусова вода. Видях дете с алергична кашлица как стоически се бори с дължините, видях треньор да търси термометър и друг да се справя като парамедик с прегряването на състезател; съжалих и съдиите, които притичваха между сериите да си купят вода или да охладят краката си край басейна.
  Измервателната уредба щеше да докара доста хора до смях, ако не беше толкова гротескна. Съдиите се чудеха кой хронометър да натиснат първо, децата се хлъзгаха по панелите при обръщанията, а стартовете на гръб май разплакаха няколко юнака, които вместо да се отблъснат, се плъзгаха и потъваха край стената.
  Не знам доколко госпожа Таня Богомилова би била правилния човек, който да даде обяснения на въпроса „защо Чучулигово“. Според мен тя също е потърпевша. Ясно си личеше как на моменти едва издържа, но се постара винаги да бъде усмихната и да се снеме с всеки, който пожела. Май обясненията трябва да ги даде някой друг.
  Искрено пожелавам да няма повече деца, които трябва да преживеят изпитанието „Кукуригово“.

 2. Анонимка  /  29.06.2013, 19:13 Reply

  Напълно съм съгласна ! Миналата година и аз имах състезание там. Първо : Басейна е набутан по средата на нищото.
  Второ: Наистина , защо Чучулигово ? Навън 40 градуса , а водата около 25. После защо имало болни деца..

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>