Входните дисциплини. Могат ли те да станат приемливи и желани?

Входните дисциплини. Могат ли те да станат приемливи и желани?
User Rating: 5.9 (1 votes)
Възникна дискусия относно проблема изложен в публикацията „Какво правите?  Какво става?” (автор Мария Димитрова). Решението на БФПС  да въведе входно ниво няма да бъде разглеждано в тази публикация. Умишлено припомнихме статия от месец февруари, засягаща това решение. То е взето на заседание на ТК, при това само с два гласа против. Всеки несъгласен с това решение би трябвало да търси членовете на ТК за евентуална промяна на становището.

При съществуващото положение  pluvane.net ви предложи решение на въпроса, в което се подхожда по съвсем друг начин към проблема. То беше окачествено като сложно и излишно. Ние не сме съгласни с това определение и затова ще се опитаме да убедим хората, които го възприемат така, с последващото изложение.

Предложеният вариант за наказание с прибавяне на време не намираме за удачен:
  1. защото това отново е вид наказание
  2. защото в плуването има правила,  различни от формула едно – не може на едни да дадеш втори шанс, а на останалите – не.

При варианта с наказание, осъществено чрез прибавяне на секунди заради фалстарт, се нарушават основни правила в спортове, свързани с измерването на време. Дадеш ли на неуспелите втори шанс и той се окаже успешен, то те ще участват в класирането наравно с другите, които са имали само една възможност да постигнат резултат в съответната дисциплина,  а това вече е нарушаване на правата на останалите състезатели. Но тогава възниква и въпросът: ако някой от така направеното преплуване, най-вероятно направилият фалстарт, след преплуването се намеси в зоната на точките и разпределянето на медалите, какво става със състезателя, заел 16 място при основното плуване или пък е в призовата тройка?

Освен това, ще накараме ли дисквалифицираните деца отново да изплуват една не лека дисциплина и да натрупат излишна умора и допълнителен стрес преди следващите стартове? А тези, които са били с фалстарт, но са на ръба на лимита, или на които не им достига малко до него, или децата, които просто не са се справили – смятате ли, че половин час по-късно, с вече натрупаната умора от първия опит, ще успеят да се справят по-добре?

Така се вижда, че всичките тези предложения са в руслото на наказанието  - “сопата“.

Нашето предложение е в руслото на поощрението – „моркова“.  Всички си плуват както досега.

Тук трябва да отворим една скоба и да припомним, че самото решение за входни плувания е било взето с презумпцията, че трябва да се повиши нивото на плувната подготовка на участниците в републиканското първенство.

Всички плуват входното ниво, независимо дали са направили фалстарт или не. Трябва да се преплува дистанцията. На тези, които са над времето или са направили неправилен старт, се налага санкция, която ще изясним по-нататък, но остават в състезанието, според нашето предложение. Те отпадат от класирането за тази дисциплина, но продължават в надпреварата. До тук нищо сложно, нали?

Състезанието е завършило  и всички са класирани според набраните точки . След това се прави преизчисление  на точките по FINA. Например :

Numbers Team FINA

1 Psk Cherno More 52.59
2 Pirin 19.65
3 Mladost’91 18.08
4 Torpedo 17.18
5 Etar 2000 14.23
6 Trayana 12.37
7 Damini LV 10.59
8 Shampion 10.48
9 Sofia’21 9.13
10 Dorostol 8.87
 

Нашето предложение е свързано с добавяне на бонус точки към тези точки за всички клубове . По 2/4/ точки за момичета и 2/4/т за момчета (поради това, че участниците са ограничени до 8 момичета и 8 момчета  от клуб, предложението е за 2т. бонус при плуващите 200м и 4т. бонус при плуващите 400м). Това са бонус точки и по този начин клубовете имат интерес да ги вземат. Всеки състезател при малките носи 0,25т. на своя клуб. Така се получава, че при пълни отбори клубовете ще вземат 4т и респективно 8т . Това се явява стимул за клубовете да се стремят да участват с 8 състезателя от пол, което е повече обучени плувци. Ако клуб дойде с 4 момичета и 4 момчета, то така начислените точки ще са 1/2/  за момичета и 1/2/ за момчета или общо 2/4/.

Предлагаме за всеки непокрил нормата или направил фалстарт състезател, да се отнемат 0,25 /0,5/т. от така дадените като бонус точки.

Предимства:

• Всички участват от началото до края в състезанието

• Персонално наказание на състезател не се налага и така избягваме травмирането на децата

• Клубовете са стимулирани да участват с повече деца и те да се представят на най-високото възможно ниво.

• Дава допълнително материално стимулиране на клубовете.

Недостатъци:

• Тези точки са пари и не е ясно, дали федерацията ще се съгласи да ги изразходва по този начин

• Отема допълнително време на администрацията да калкулира окончателните точки според непокрилите норматива

Относно предложението да има градски, окръжни, зонални първенства  и чак тогава републиканско,  споделяме мнението, че това е много добре, но възниква въпросът с финансирането на такива състезания. Като се вземе предвид кризисната ситуация в България  и ограниченият бюджет на на БФПС, смятаме настоящия вариант за напълно приемлив. Да не забравяме и че финансовата тежест едно дете да участва в състезание е върху плещите на родителите,  а има деца, чиито семейства трудно успяват да съберат средства за едно държавно първенство.

1 Comment

  1. Атанас Георгиев
    Nasko  /  14.06.2013, 20:45 Reply

    Декласираните състезатели да имат възможност да плуват втори път след приключване на последна серия. При покриване на норматива продължават да участват по нататък в състезанията без постигнатото от тях време да участва в класирането.
    Всяко постижение се точкува според таблицата на фина. Ако например състезател постигне 4:01.00 и това са да приемем 130 точки по фина нека това дава правото от постижението му да бъде извадено време от 1 секунда и 30 стотни (точките по фина разделени на 100), и ако това постижение е по добро от въведения норматив състезателя да бъде допускан. При посочения пример след изваждане на секундите по фина се получава 3:59.70 и ако приемем че норматива е 4:00.00, това да означава че състезателя го е преодолял. Много жестоко е да си 1 секунда с по-слабо време от норматив и да не можеш да продължиш по нататък. Още в следващото плуване най-вероятно ще постигнеш желания резултат, но вече е твърде късно и т.н.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>