Временно отсраняват Юлия Ефимова от състезателна дейност

Временно отсраняват Юлия Ефимова от състезателна дейност
User Rating: 0 (0 votes)
Официалният сайт на FINA съобщава, че изпълнителният комитет на FINA е взел решение за отстраняването на Юлия Ефимова от състезателна дейност, докато не приключи процедурата по изслушване на Анти допинговата комисия на FINA. Да припомним, че забранената субстанция 7-keto-DHEA (Анаболни андрогенни стероиди) беше намерена в допинг пробата, взета от Юлия Ефимова на 31 октомври 2013г. в Лос Анжелес, в извънсъстезателен период, когато топсъстезателката се готви за стартовете на малък басейн.

Според Владимир Салников, президент на Всерусийската федерация по плуване, временното отстраняване е очакваната мярка на този етап. Той призовава към въздържане от оценки на случилото се, докато не бъдат изяснени всички детайли от антидопинговата комисия.
Евгений Коротишкин, капитан на Националния отбор по плуване на Русия, споделя: „Много обидна ситуация.  Една от най-добрите спортистки на Русия по неприятен начин  е хваната с допинг, който не е имала намерение да приема.. Повече от сигурен съм, че Юля е честен състезател. Винаги се е борила срещу допинга. “ „Обидно е. Това е голяма загуба за нас в близките две години. Но Юлка е боец. Смятам, че ще се справи с това и за Олимпиадата ще бъде в нормална емоционална форма. Едва ли може да се оспорва решението на FINA. Това би било неетично, пък и самата Юля си е признала, че е приемала тази добавка, в която се е оказала злополучната субстанция. Но има обстоятелства, при които маже да се омекоти присъдата. Юля не е знаела за субстанцията и не е имала намерение да я приема. Тя винаги се е борила за чисто плуване, за естествената сила на организма. Практиката показва, че ако намерят нещо сериозно – дават пълен дисквалификационен срок.“
По време на московския етап на Световната купа на FINA (12 октомври 2013г.) е взета допинг проба и от друг руски плувец – Сергей Маков, която впоследствие се оказва положителна за веществото Остарин, отнасящо се към селективните модулатори на андрогенните рецептори.

Временното отстраняване на Юлия Ефимова от състезания е в сила от 21 януари, а на Маков – от 20 януари 2014г.

фото: sfedu.ru

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>