Виктория Солнцева – детето-чудо на Украина

Виктория Солнцева – детето-чудо на Украина
User Rating: 5.6 (3 votes)
В началото плуването не пречи на заниманията с танци, рисуване, музика, но те остават на заден план, когато на шампионата на Украйна в Кухарково печели първото място на бруст. Това е моментът, в който младата украинска плувкиня започва да вярва в себе си. След това идва незабравимото състезание в Санкт Петербург, където плува рамо до рамо с участничките в Олимпийските игри, световни рекордьорки. И тогава си казва: „Та аз не съм по-малко добра от тях!“
В.Солнцева-sport.pl.

Виктория Солнцева
фото: sport.pl.

Виктория Солнцева е родена на 19 юни 1998г.,  учи и тренира в Полтава (Украйна), но не в спортно училище, а в паралелка с изучаване на английски език. Всеки ден, преди училище, тя е на тренировка от 6,30, след това са уроците – от 8,00ч., вечерта – отново тренировка от 16ч. „Това е нормален режим на спортист. Свободното време е малко ­- констатира Виктория. – Приятелите ми са предимно спортисти. Най-големият приятел и наставник е майка ми (Олга Солнцева – бел.admin), която първа ме научи, как да преодолявам трудностите и да постигам целите си, да вярвам в себе си и да побеждавам!“

Според самата Виктория, всички стилове й се отдават добре. Много добри резултати има в 400м съчетано, където е една от най-силните за възрастта си в Украйна. Но златната й плувна дисциплина, с която удиви първо Украйна, а сега вече и Европа и света – това е брустът.
На 14 години Виктория Солнцева вече привлича вниманието на украинските медии, а експертите твърдят: „В Полтава расте нова „златна рибка“. В началото на 2012г. покрива норматива за Майстор на спорта, а през юни 2012г. става шампионка на Украина при жените, като постига НР за 15-годишни и юношески рекорд за момичета до 17г. на 50 и 100м. бруст. Ирина Астапова (нейна треньорка) обяснява  успеха й така: „Това не е просто талант. Но и много труд“. Виктория не се притеснява да се състезава с големите. Преди старта се настройва, обсъжда с треньора си как трябва да изплува дистанцията етап по етап. Младостта й помага да е по-освободена от страха и тежестта на отговорността.

obzor.mk

фото: obzor.mk

През 15-тата си година Виктория Солнцева продължава успешно да потвърждава правилността на експертните мнения. Първото й голямо престижно международно състезание е „Маре Нострум“ (последният от трите етапа в Кане-ан-Русийон, Франция)  през юни 2013г. Виктория Солнцева печели бронз с резултат 2:25,76 на 200м бруст. Отстъпва единствено на световната шампионка Рикке Педерсън (Дания) и участничката в Олимпийските игри испанката Марина Гарсия – плувкини с с многогодишен стартов опит на подобни престижни турнири на високо равнище.
На Европейското младежко първенство в Познан през юли 2013г. младата украинка печели два златни медала на 50 и 200м бруст, като поправя Европейския рекорд за младежи на Юлия Ефимова в дисциплината 50м бруст с 30,83 (рекордът на Ефимова е 31.45, националния рекорд за жени и юношеския НР на Украйна. На 100м бруст е със сребърен медал с 1:07.85 – отстъпва само на олимпийската шампионка Рута Мейлутите.

Познан 16 юли 2013-vk.com

Познан, 16 юли 2013
фото: vk.com

Резултатите на Солнцева позволяват на Украинската федерация по плуване да се надява на много добро представяне и на Световното първенство в Испания, а Солнцева напълно оправдава очакванията. Със всеки старт, в брустовите дисциплини на 100 и 200м в сериите, полуфиналите и финалите  15-годишната украинка подобрява своите постижения. На 200м бруст тя финишира с време 2:23.01   и с този резултат подобрява рекорда на Украйна с 1 секунда. До бронзовия медал не й достигат само 64 стотни от секундата. На Световния шампионат се превръща в една от сензациите – едва на 15 години поставя пет възрастни национални ракорда на Украйна.

Напоследък украинската талантлива брусистка тренира под ръководството на Сергей Бондар – бившият треньор на националния отбор на Украйна, който на дело опроверга решението на Спортното министерство да не продължи договора си с него след Игрите в Лондон, заради слабите резултати на украинците на Олимпиадата през 2012г. Сега Солнцева демонстрира най-голям прогрес  в сравнение с всички украински плувци именно под неговото вещо ръководство.

poltavareview.

Сергей Бондар и В.Солнцева
фото:poltavareview

В нейно лице Украинската федерация по плуване вижда потенциална медалистка в летните Олимпийски игри`2016 в Рио де Жанейро. Само след 10-тина дни, на 26 август, предстоят поредните отговорни стартове за Виктория Солнцева през това дълго, но изключително успешно за нея лято. Запазила ли е своята върхова форма – това златната надежда на Украйна ще може да установи в пряк двубой с олимпийската шампионка  и Световна рекордьорка литовката – Рута Мейлутите (16г.).

Диаграми, проследяващи развитието на резултатите в бруста в кариерата на Виктория Солнцева до Световното първенство`2013г в Барселона. Съставил: Александър Конкеев.

200брСолнцева  100брСолнцева50брСолнцева

 

 

фото горе: лич.профил на В.Солнцева

1 Comment

  1. […] (HaberTurk.com chronicles the Solnceva/Gunes family’s journey in Turkish here. You can also find a Bulgarian piece on Gunes, then competing as Solnceva, and her youth success in Ukraine here.) […]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>