Българското плуване през 2013. V-та част

Българското плуване през 2013. V-та част
User Rating: 5.8 (5 votes)

И все пак, то съществува

Александър Конкеев. Трябва да стане ясно, че в големия процент от случаите много, ама много рядко, страна гигант в плуването е подготвила  медалист от гореспоменатите първенства, който да се състезава за друга държава. Ако това се случва, то е за да захранва своята система за подготовка с конкурентно способни плувци.

Взимаме за пример Рута Мейлутите. Когато на 13 години започва да плува в Англия, какъв е резултът й на 100м бруст? Когато стана олимпийска шампионка, какъв беше резултатът на най добрите 3 англичанки в тази дисциплина? Когато тренира сега, колко англичанки тренират заедно с нея и се учат от нейния опит? И ето отговора: на първенството в Дубай изведнъж цели две англичанки стигат до финал на 100м бруст, и имайте предвид, че този стил се смята традиционно слаб за британките, а при отсъствие на Рута – едната става златна медалистка. Съществува и  още нещо интересно: всички данни от тренировките и фази на развитието остават за англичаните, нали? Е, това не е ли изключително ценно за разработване на нова иновативна методика, по която да се готвят брусистки от Острова? Следователно, не е най-важното, че те няколко пъти я атакуваха да стане поданичка на английската кралица. В същото време тя има полза да се подготвя в конкуренция на британки, твърдо решени да успеят.

И ето тук е разликата с нашата действителност. У нас казват „смачкай го“ (за конкурента става въпрос). И когато няма конкурент, с кого ще се състезаваш и кое ще те мотивира да ставаш все по-добър? Други пък бягат от силната конкуренция, участвайки в различни дисциплини, само и само да отчитат златни медали, които фактически се превръщат в илюзорно мерило. Като резултат от това, на сериозните форуми се получават класирания близки до последните места. Трети пък, поради голямата си класа не можели да тренират, ако не са сами в коридор, с масата не ставало. Учудващо: при Дейв Сало  тренират в 8 коридора по 8 човека, и всички до един са от елита на света – конкуренцията е страховита. Целта е тренировъчният процес да доставя удоволствие и удовлетворение, да съществува възможността да имаш много спаринг партьори, с които искаш да се състезаваш всеки ден и пропуснеш ли тренировка ти става обидно от пропуснатите възможности, понеже те са като наркотик. Така страхът от загубата изчезва и се разгаря огъня на страста към съревнованието.

Нашите очаквания: БФПС да има повече себеуважение и да публикува в сайта си вижданията си по важните въпроси и целите, които си е поставила, да отразява с много повече информация плувния живот в България.  А финансовият отчет в края на годината да е първата стъпка към така търсената от всички прозрачност.

ДА ДОЛЮБВАМЕ ДОКРАЙ

Румен Атанасов. Няма да сгрешим, ако отдадем крайните ни действия на суетата ни, посредствените ни прояви на навика ни, а дребнавите ни заяждания на страха. Не можем да бъдем други, нито преди, нито след. Плуването е спортq в който никой не вярва в случайността. Един мъдрец беше казал& „Любовта на съвършенната жена ще те разкъса на парчета“. Дали нашата любов към плуването не ни прави такива. Има две правила в живота. Първото е: „Не се тревожи за дреболии“. Второто: „Всички неща са дреболии“. Вглеждаме ли се в тях или търсим нещо значимо, глобално, всеобхватно. И можем ли?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>