Българското плуване през 2013. ІІІ-та част

Българското плуване през 2013. ІІІ-та част
User Rating: 5.8 (4 votes)

Състезателите

Александър Конкеев: Все още не срещаме никакво отчаяние при Дениел Нанков, Йосиф Миладинов, Антъни Иванов, Петър Божилов и т.н. Но тези млади и перспективни състезатели имат нужда от подкрепа. Въпросът е къде е тя и каква е. Достатъчна, адекватна и навременна ли е помощта,  ако въобще я има.

Похвално е, че Федерацията има възможност да помага за извеждане на индивидуален план на състезатели, показващи резултати, но само това не е достатъчно. Необходима е ефективна, но проста система, която да включва пакети от облаги в зависимост от показаните резултати. За да може да се осъществява такъв принцип на работа, е необходимо да ползваме иновативната идея, работеща в Италия: управителите на базите в страната, да са участници в управата на Федерацията. Това трябва да доведе до положителен ефект както за състезателите, така и за стопанисващите базите.

Какво ще се получи, ако всеки състезател знае, че при покриване на първи разряд има определени облаги, при КМС – други, при МС – трети, при национални рекорди – четвърти, при класирания на първенства от висок ранг – още по- сериозни и е въвлечена вече самата Федерация като институция. Но финансовото стимулиране не трябва да е най–сериозният фактор. По-ценни са достъпът до определени спортни обекти. Например, при І-ви разряд – намаляват таксата на състезателя или клуба, ако има повече състезатели покрили тази норма. При КМС – таксата да отпада или става по малка. При МС – ползва НСБ, посочена от самия състезател – без заплащане. При втора майсторска норма – друга база става безплатна  или се осигурява безплатно, ползване на рехабилитатор и т.н. При сериозните постижения на международно ниво – самата Федерация съдейства на състезателя при кандидатстване в чужди университети или при желание за обучение у нас. (Най-големи възможности за намаляване стойността на обучението има в Щатите. Обучението в Германия сега е най-желано, поради ниските такси, но пък там всички студенти са с еднакъв статут и за спортист с високи цели ще е адски трудно. Не по-малко възможности за реализация има и в България).

Вальо Балкански: КРАХ! Измиване на ръце със състезатели, готвещи се в чужбина. Единствената ни представителка на СП в Барселона готвеща се в България, е при доказан специалист. А същите в България ги забутахте в миманса.

Защото ТОЙ е само един и може би, братко. А и мислителя на стратегии и входни нива, и нескопосани преводи на статии. Една съмнителна Балканиада за младежи ли ще ви измие ръцете тази година? Постигат се рекорди, хвалим се, а в същото време изпускаме най-важните неща – масовост, качество, техника. Стаерското плуване на начина на плуване  кроул – ще ни помогне. Кроула се използва като най-бързия начин за придвижване във водата и за развиване на качествата на състезателите плуващи на състезания други стилове, също, ако не знаете. Но да караш всички да са кроулисти … . Не се връзва. А помните ли? Имаше норматив 200 съчетано и може би това е качествения подход към децата и българското плуване, а не 200м св.стил или 400м за някакво време. Видяхте, че плуват и гръб на тези нормативи. Качество със СВОБОДЕН СТИЛ (където може да се придвижваш и с краката напред и да покриеш норма) трудно се постига. Но не оценявате нищо старо и доказано. Гледате бързите резултати и моментно състояние. Нищо в перспектива. И още, и още ….

Радостно е, че тази година поне малко започнахте да си отваряте очите и ушите за различното. Какво постигнахме – доживяхме отчет, видяхме откриване на Държавно първенство. Искрено се зарадвах на дефилиращите деца.

Започнахме да пускаме резултатите на децата ни, участващи в чужбина почти на живо, и да се виждат кой къде е, а пък и родителите също да знаят какво става с децата им.

Променихме поне малко и връзкарството по „Научи се да плуваш”.

Разчупихме насаждания страх.

Опасно безсъние

Румен Атанасов: Съществуват различни мнения и оценки за стойностите на нашето представяне. И както навсякъде – противоречиви.

Ако използвам епистоларния подход (писането чрез писма на читатели), силно прозират личностните отношения, дори на битова основа. Особено силни са те във Варна, която е изключително активна, бурна и шумяща по шевовете. След позатихналия допинг-скандал с Александър Николов се влачат дълго време битки между клубовете за басейни и коридори. Купчината писма буквално ме разсмиват и разяряват заради пристрастието и душието им. Страсти и бенгалски огън. Можем да даваме обещания за деяния, но не и за чувства, тъй като те не зависят от волята ни.

Много интересна е ситуацията в моя роден Пловдив. Великолепният мастодонт на плуването „Младост 91″ беше лениво позаспал и като от нищото взе, че се събуди. И тук се заговори за образуване на нов клуб „Спринт“, който трябваше да повлече нови деления. На фона обаче на кипяща Варна … . Личностните атаки срещу Гергана Гинева - майка на Георгия Кадоглу, Борис Божилов - баща на Петър Божилов, сем.Цуреви - родители на Георги Цурев и на други родители засипваха пощата ми и в много случаи ме отвращаваха поради ровенето в личния им живот. Нека да сложите ръка на сърцето и да си кажете убедено: „Аз съм ангел-безгрешен“. Само като се сетя през какви бури и потайности е преминал моя живот … .Затова нито веднъж не съм дал трибуна на личностни нападки. Малцина могат да бъдат правдиви. А който може – не иска! Никога не съм харесвал дребните душички. В тях няма добро и почти нищо зло. Приключи едно от най-дългите плувни лета.

Накъде в понеделник`2014?

Никол Кошеджийска: Републиканските първенства по плуване – за някои състезатели те са много силни и е огромен успех за тях да влязат в първите 3-ма … със всяка година излизат нови таланти, но за жалост нищо не се прави за задържането им. Както всички виждат, резултатите от нашите Държавни състезания са на светлинни години от тези в Европа, както и в света.

Балканиада (Лариса) – Изключително добро представяне на нашите национали, много съм горда от техните успехи. Балканските ни шампиони – Петко, Михаел, Джорджия, смесената щафета при младежите (Данаил, Живко, Петко, Михаел) … всички те доказаха колко силен е нашият борбен дух!

Европейско първенство ( Познан) – представянето им там не беше от най-блестящите, както се очакваше от всички. Имаше много спадове на някои от състезателите и никой не знае причината за това. Явно и притеснението, което имаха, и очакванията много ги притиснаха и не можаха да постигнат най-доброто от себе си. Добре плува Петър Сухарев, който там покри втория си норматив за Дубай.

Световно първенство ( Барселона) - според мен представянето им беше горе-долу на ниво. Момичетата не плуваха много добре и не показаха резултатите, които имат. Никола Димитров се представи прилично, като имаме предвид, че за първи път се състезава с мъже на най-голямото и силно първенство в Света.

Световно (Дубай) - много добро плуване на единсвтената ни девойка Джорджи, с тези времена успя да затвори устите на някои хора, които я плюха след Полша. Прилично представяне на Петко, незнайно защо той от Балканиадата не може да свали дори и след тази подготовка на Белмекен и Чучулигово … . Петър плува много хубаво и направи много добро класиране на 800 и 1500м. св. стил. Личи си, че след смяната на треньора и държавата за подготовка, той всеки път сваля от личното си постижение. Никола също плува хубаво и направи най-доброто класиране за националите ни.

Всички знаем какви са проблемите, както в плуването, така и във всички спортове в България!!! Липсата на спонсори, незаинтересованост от треньорите към талантите си …  . Докато това не се промени, докато не се уважават постиженията ни на такива силни състезания и не се възнаграждават някакси, дори и символично, проблемите си остават, което е много тъжно …  . Имаме толкова много таланти, не само в плуването, а Министерството на младежта и спорта не отпуска достатъчно пари за лагери, състезания и т.н.

Румен Атанасов: Настъпва новото време и ще се опитам да дам персонални оценки на нашите изявени състезатели.

Нина Рангелова. Пловдивчанката продължава да бъде най-изявената ни състезателка през последните години. Животът й в САЩ явно я промени и това се отрази на резултатите й. Нина е вече на 23 години и освен плуването има и личен живот. Не зная какви са й намеренията за догодина и дали ще се реши да се готви за Рио`2016, но 2013г. не  беше сред успешните. Резултатите й замряха, а в някои дисциплини регресираха.

Екатерина Аврамова. Безспорно име в нашия гръб. И при нея животът в английската столица оказва влияние. След еуфория през последните две години и при нея се отчита спад. Мисля, че е нормално за следолимпийска година. Шумотевицата, че Катя иска да плува за Великобритания беше по-скоро медийна провокация с неясен източник. Тя прекрасно знае, че гърбът е най-силният британски стил и там има над 10 елитни състезателки. Надявам се, че двете момичета ще продължат да плуват за родината, защото те са най-разпознаваемите ни състезателки.

Никола Димитров. Пловдивчанинът вече 2 години живее в Мюнхен и постиженията му се подобряват непрекъснато.Неговият личностен свят е спокоен и  основната му  цел е плуването. Никола се представи на високо ниво, подобри няколко национални младежки рекорда и през следващата година влиза в групата на мъжете. Работата му с Ненко Джински и Олаф Бюнде е много ползотворна. Той е един от най-обещаващите по пътя към Рио`2016 състезатели. Тогава ще бъде на 21 и това е една отлична възраст за представяне.

Георгия Кадоглу. Без съмнение водещата ни състезателка в девическа възраст и една от надеждите ни за Олимпиада`2016. През тази година се забелязва отчетливо застой в постиженията и това може би се дължи на непрекъснатото лутане в търсене на подходящия треньор. Досега тя е тренирала с Ангел Чакъров, Ани Монева, Борислав Георгиев, Васил Колесниченко, Никола Петров, Валентин Пантелеев, Силвия Желязкова, Антон Гиляревский, неиндетифицирани гръцки и руски треньори, Гергана Гинева и … . Дали това е правилният, подход ще покажат годините напред.

Михаел Йорданов. Работи от дете само с Атанас Тодоров и резултатите му вървят нагоре. Михаел има още една година като младеж и през 2014 той ще е основният ни коз за Балканиадата в Турция. През този година беше даден приоритет на 50м. бътерфлай, дисциплина в която той постави национални рекорди за младежи. Михаел има всички физически данни да плува и на 100м. бътерфлай, която е олимпийска дисциплина.

Мартин Желев. Подобри националните рекорди за мъже в гърба и много малко не му достигна да плува на Световното в Барселона. Състезателят на Кристиян Минковски е вече на 25 години и това не му дава много време за новости в подготовката. Плуването му на Универсиадата в Казан не е сред запомнящите се представяния.

Габриела Георгиева. Направи голям скок в резултатите си и спечели 3 медала на Балканиадата. Габи преминава при жените, където трябва да направи решителен скок в постиженията си. Тя има отлична физика и впечатляваща треньорка – Олга Иванова. Нейният клуб ЦСКА е с хубава плувна база и дава основания за оптимизъм.

Иван Геров. Един от новите младежки национали и основен брусист за следващите 2 години за Балканиадите. Представянето му в Утрехт беше впечатляващо, а постиженията му дават повод за оптимизъм. Иван има мощна физика и невероятна мотивация за успех. Неговият клуб НСА е един от водещите у нас с добри финансови възможности. Треньорът му Любомир Ценков е един от изявените специалисти у нас.

Петко Тороманов. Възпитаникът на Ботко Трендафилов направи малко чудо в Лариса с двете си титли и силното присъствие в шампионската смесена щафета. Показа и впечатляващ скок в постиженията. В дългото лято той участва в Познан и Дубай и запази относително нивото на развитието си. Сега минава при мъжете и е един от двамата брусистки от новата вълна.

Христо Долапчиев. Състезателят на Черноморец тренира при Люба Панайотова. През тази година той спечели 3 медала от Балканидата и също преминава в мъжкия отбор. Има отлични възможности за развитие бруста и съчетаното плуване.

Данаил Славчев. Той е един от младежите, които имат тежката задача да запазят позициите догодина. Отличен гърбист воден от Янчо Стойчев и с големи перспективи за развитие. Неговият клуб Бриз има добри традиции в този стил и впечаляваща щкола.

Петър Сухарев. Показа, че Пловдив винаги е имал изявени стаери. Неговият треньор Ненко Джински е истинска легенда в клуба. Заминаването на Петър в Италия на подготовка преди Познан и Дубай се оказа правилен ход и резултатите го показват. Петър преминава при мъжете и е необходим за екипността на отбора ни.

Живко Месробович. Показа голямо развитие като постижения – сребърен медал на 100м. кроул в Лариса и натрупа самочувствие. Кроулистът от Пловдив с треньор Ботко Трендафилов е вече основен състезател при мъжете в една сравнително постна дисциплина за нашето плуване. Неговата майка Таня Петрова-Месробович му е придала така необходимата воля за победа.

Никол Кошеджийска е най-добрата ни състезателка в дългите дистанции, която е многократен шампион. Работата й с Ваня Аргирова засега не дава впечатляваща промяна, но засега. Освен това Никол е и най-красивата българска състезателка по плуване при жените.

Антъни Иванов. Състезателят на Етър 2000 воден от Роза Георгиева е една от най-големите надежди на нашето плуване при 14 годишните. Той направи куп национални рекорди и победи мъжете в националия шампионат на 100 м.бътерфлай. Пред него стои големият въпрос с базата в старопрестолия ни град, както и поради липсата на големи международни прояви за възрастта му догодина.

Петър Божилов. Най-изявеният ни 13-годишен състезател със силно присъствие на Балканите. Работата с баща му Борис Божилов се оценява противоречиво от специалистите. Бруно е особняк и подготвя сина си по своя методитика. Пепи отстъпи през тази година от своите водещи позиции на полуострова и това е тревожно за бъдещето му.

Децата родени след 2000, като Георги Цурев, Йордан Янчев, Иван Алмаджиев, Георги Георгиев, Тонислав Събев, Преслав Маринов, Дениел Нанков, Йосиф Милодинов, Диана Петкова, Йоана Димова, София Иванова, Стилина Иванова, Радосвета Иванова, Ивелина Иванова, Мария Попова, Карина Борисова, Дарина Киндова, Василики Кадоглу, Диана Шумбакова, Калина Николаева и още десетки малки палавници са цвета на нашето плуване и внасят много сила и желание за успех.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>