„България е тя една, тя е всичко на света“ – ама не съвсем

„България е тя една, тя е всичко на света“ – ама не съвсем
User Rating: 5.8 (1 votes)

Така пееше българският отбор на Балканиадата в София преди месец. С настоящето четиво ще се опитам да ви покажа, че нещата не са чак толкова розови и безоблачни.
За какво иде реч. Кое в плуването прави България силна? Еми това е спортния успех. Кой носи спортния успех? Това са отличните състезатели и плувни таланти и не са тези които се класират под примерно 35-то място. Къде се случва успеха? Това са големите форуми за мъже или младежи, които тази година са следните: Европ. за младежи в Израел, Световно за мъже в Будапеща, Европ. на открити води в Марсилия и Световно за младежи в Индианаполис. Кои, къде ще ходят и кой на каква позиция е съобразно точките по ФИНА в съответната група.

Европ.младежи в Израел:
1. Петър Божилов със 795т.от2016г. и 790т. от 2017г.
2. Диана Петкова със 786т. от тази година
3.Епитропов към 780т. и
4.Т.Тодоров с около 770-775т.

Какво и по колко ще плуват юнаците?

Пешо 400, 800 и 1500 общо 2700 или 3100.Диана към общо 300м. в късия кроул и може би бруст, Епитропов около 350-450м. брустове и Тихомир около 350м. бътерфлай.

Кои са им тренери?

На Пешо е моя милост – Б.Божилов, на Диана – Ботко Трендафилов, на Епитропов- Роза и на Тихомир – Н.Петров.

И сега отиваме на основния въпрос – кой ще придружава състезателите?

Отговор: Б.Трендафилов и Н.Петров?!?

Какво имаме насреща – драстично нарушение на основния и справедлив принцип – „Водач е тоя тренер с най-силния състезател“, логиката е железна. Най- добрия има по-голяма нужда от тренера си, за да се добере до по-предно класиране и обратно на по-слабия плувец не му е нужен личен тренер, защото е без значение, дали ще стане 32-ри или 35-ти. На практика това касае България, като нация и не толкова самото плуване в Бг. Неспазването на този принцип е неспортсменско, несправедливо и ощетява водача, който е ощетен въпреки успехите си. Отделно, това безпринципно решение води до разделение в отбора! То казва- „Колкото и да блъскаш, ние ще те прецакаме“  и също казва на несправедливо заминаващия треньор „Спокойно, ти си наш човек, ще прецакаме Бруно и Пешо за да можеш да разгледаш още някой град из света“.

В конкретика У.С. на БФПС създава нов Магелан. Това е младият мъж, който до скоро адмирирах заради това, че е един от малкото които произвежда състезатели – играещият тренер Н.Петров. Вече на трето състезание, управата която декларира, че ще се отнася към всички по равно пуска този младеж вместо П. и Б. Божилови, то не бяха Европейски, Комени, Праги, Лондони…сега го изстрелват в Израел, Щатите…неспирни пътувания из света, като по правило въпросния тренер е почти винаги с най-слабия състезател в групата. На практика се прави всичко възможно П.Божилов от примерно 9ти да стане 12-ти, а състезателя на нашия човек от примерено 36-то място да се изкатери до 33-то. Просто няма логика. Това е в разрез с Устава, който казва – „да подпомага“, “ да способства“, “ за по-големи успехи“ и други високоморални слова. Тук откровено се дърпа състезател и треньор за краката към дъното и от друга страна се раздават билети, екскурзии и командировъчни на приближения тренер. Оставяме настрана факта, че състезател на въпросния треньор е уличаван в употреба на забранени вещества. Да, това е в миналото, момчето си излежа наказанието и стана най-бързия българин, но горчилката и петното остават. Колкото и да не искаме да се говори за това, излиза че БФПС толерира подобни прояви, забравя ги бързо и ни казва -“Няма страшно, ние бързо забравяме, за нас това не е нищо. Ти, пак ще си нашето момче“. Даже, като че ли тези нежелателни прояви се награждават с безспирни пътувания и състезания.

Прибавяме, че първия в групата – П.Божилов има дисциплини много по-тежки и дълги, дисциплини в които визуалния контакт с тренера е възможен и наложителен, за да се държи темпо и режим по време на плуването.

Прокрадва се и следното твърдение от нашия Ген.сек. -“Нищо не зависи от мен, треньорския съвет наложи това разпределение“. Само по себе си това е опашата лъжа, защото всеизвестно е, че трен. съвет предлага, а У.С. решава. Би било изключително грозно авторитетните фигури вътре в съвета да са станали подкрепящ орган за репресии и реваншизъм, да си гласуват сами воаяжите без да са си го заслужили с работа и да са забравили що е то спортсменство, етика и морал. Не ми се вярва, не искам да е така и, ако е вярно, то тогава не остана нищо чисто и честно в обществената организация БФПС. За сведение на читателите трен. съвет е Вакареев с Антъни и Айдарски, Б.Трендафилов с Диана, Н.Петров с Тихомир, Щерева с Албатрос, Л.Лазаров -Олимпия, син на другия Л.Лазаров, който отговаря за басейните в У.С. без изявен състезател и Стефан Георгиев с Алмаджиев. Дано не забравих някой – повечето уважавани люде със собствен мироглед и мнение.
Защо, обаче повдигам темата и нарушавам моя принцип – „Тарикат мъж не писка“. Защото от 7.4.17г. влезе нова наредба за спортните кадри, която вече ясно казва, че и пом.тренери, като мен, Гиляревский на К.Николаева и Д.Калчев – плувен великан в близкото минало, могат да участват и да са водачи на межд.състезания. Явно, там горе в ММС някой е проумял, че резултата е по-важен от длъжността и е коригирал тази доскорошна забрана. Отделно от това става дума за изцяло обществени средства предоставени на БФПС да ги управлява правилно, а не да репресира състезатели, а други да разхожда из Европа, като външни министри.
Подобен е случая със Световното за младежи в Щатите. Като плувчета води Антъни с Вакареев- той ще ходи, Пешо Божилов, тренера си го репресират за пореден път- няма да ходи, Диана с Б.Трендафилов, който беше определен в състава, но май няма да пътува, не знам причините, после Епитропов с Роза – не е в състава, Тихомир с Н.Петров – за пореден път вписан в групата и Св.Николов пак на Ботко. За сега – отива първия по успехи тренер и наново 4-ия. Даже, ако се разровим в нормативите и сроковете за покриване, ще открием, че в този момент не всички състезатели са покрили норматив за Индианополис, а всъщност се очаква да го покрият. Въпреки всичко се вадят усилено визи за състезатели и тренер. Въобще се сблъскваме с липсата на каквото и да е спортсменство, правила и оценка на успелите. Използват се обществените средства за дискриминиране и репресии, и от друга страна за купуване на влияние и гласове на тренер в клуба-шампион. Никой не мисли за представянето на отбора, а се наказват успешни тандеми от спортист и треньор, и се побутват не толкова успешните. И то трайно, целенасочено и постоянно.
В заключение, знам че предизвиквам нов скандал, но всичко е следствие на погрешни и дискриминационни решения на ръководството на БФПС и на липсата на какъвто и да е феърплей в члена на трен. съвет – Н. Петров. Преди да направя или напиша нещо толкова остро, винаги се поставям на мястото на този, когото обвинявам и преценявам, аз как бих постъпил. Това да изместиш първия тренер, втория тренер, че и третия по сила тренер, за да разходиш куфара да екзотична дестинация, да купиш магнитче и да кажеш на състезателя си -“ Ти можеш“, лично аз никога не бих го направил. Ето за това е и тази статия. Понякога нещата трябва да се казват с истинските им имена и да не се скриват. Защото, докато добрите хора не правят нищо, лошото ще властва. И, вече като се прави кръгът с песничката е хубаво да се измисли някой нов стих, отговарящ на блатото в което се давим при това управление на плуването в Бг.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>