Бъдещето на анти-допинг технологията

Бъдещето на анти-допинг технологията
User Rating: 0 (0 votes)
фото: Photo Courtesy: Swimming World TV

На неотдавнашна среща на ASCA World Clinic във Вашингтон д-р Лора Кокс говори за тестовете за медикаменти и кои са понастоящем технологиите  за подпомагане усилията за борба с допинга. Д-р Кокс е анти-допинг експерт в ASCA през последните 25 години и информацията й  относно развитието на антидопинговите усилия е от първа ръка.

Въпреки големия напредък обаче, Кокс признава, че има още много неща, които могат да се направят, дори и при съвременните технологии, за да се подобри международната борба за поддържане на спорта чист.

В интервюто, което можете да видите в оригинал по-долу д-р Кокс обяснява, че идеалното тестване днес трябва да бъде ненасочено. Това ще  позволи на учените да тестват за голямо разнообразие от медикаменти, които спортистът може да използва. Днес обикновено се тества насочено, това означава, че се търси определен медикамент или подобрител на ефективността, а така е доста вероятно да се пропусне нещо, което излиза от рамките на стандарта.

Кокс споменава технологии използвани в медицината, които могат да бъдат приложени в усилията за борба с допинга. Специфичната технология, за която говори в интервюто си, може да идентифицира молекулите в индивида, които отразяват присъщата биология на този индивид, позволявайки на тестовете да хванат голямо разнообразие от молекулярни промени, които обикновено се причиняват от допинг. Кокс обяснява към какво е насочено бъдещето на анти-допинг технологията, което включва системи, не изискващи вземане на проби от спортист и може да са толкова прости, като вдишване на въздух в епруветка.

източник: swimmingworldmagazine.com

Save

Save

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>