Българското плуване през 2013. І-ва част

Българското плуване през 2013. І-ва част
User Rating: 5.7 (4 votes)
Публикуваме обширен съвместен със swimrecords материал – своеобразен експеримент, който включва вижданията, мнения и препоръки за дейността на БФПС през изминалата година на Александър Конкеев, Румен Атанасов, Вальо Балкански и Никол Кошеджийска. Поради големия си обем ще бъде публикуван в VІ части
(admin)
фото:svejo.net

Федерацията

Румен Атанасов: Това е! Времето е дебнещ хищник и затова всеки миг е неповторим. Приключи сагата или по-точно трилъра, наречен плувно лято 2013. Да говорят истината – това могат малцина. Убийствено дълго, силно разводнено и изпълнено с невероятни и необясними пируети. Всяка една оценка е много субективна и би се посрещнала противоречиво от плувната ни общност: БФПС, плувните медии (Swimrecords, Pluvane.net, Swimvarna, bgswim.info, родителите, треньорите и най-вече плувците). Писмата, които пишехте през сезона показват колко многолика и образована е нашата общност. Съмишленици или провокатори, любители или сеирджии, приятели или подлеци изпълваха плувния ефир с мнения. На много известни личности преставаш да вярваш,когато ги видиш смутени. Истинският характер на човека се разкрива в дребните неща, когато той спира да следи за себе си. Имаше и необясними протуберанси, невиждани досега.

Александър Конкеев: Отминаха повечето състезания от вътрешния и външен календар. Това  кой как се е представил в различните форуми се дискутира малко или много, но най-съществено е да научим виждането на федерацията. Тя е връзката на държавните и световните структури със самите спортисти, но само на книга, а в действителност …? В началото на годината бяха коментирани няколко важни за плуването въпроса, които отново са актуални след този период от време. Трудно е да намериш симпатизант на плувните спортове, който да не смята, че федерацията е голям длъжник на плувната общност.

Въпросът „какво да се прави” не намира решение в безучастието на федерацията,  а за да има възходящо развитие,  е необходима промяна в нея. Забелязаха се няколко дребни промени:

- резултатите се публикуват вече на следващия ден след приключване на съревнованието

- обновена визия на представителния сайт на БФПС, по която има още много да се работи

Смяната на пана от уредбата по време на протичане на самите състезателни серии са, така да се каже, проблеми, решими в движение, с които при упорство всеки би се справил с лекота. Важното обаче е правилното степенуване на приоритетите – в тази насока нищо не бе предприето. Представянето в Лариса, Познан, Утрехт, Казан, Барселона и Дубай ни върна в реалността, която не е никак задоволителна за нас. Преди всичко трябва да поздравим участниците в тези изяви за положените труд и усилия, защото федерацията не се сеща за такива незначителни неща, освен когато има много титли както на Балканиадата. Регистрира се напредък у мнозина по-млади състезатели и благодарение на това плуването е отишло доста напред. Но този напредък не е достатъчен, за да настъпи прогрес в класирането при отделните дисциплини. В същото време се забелязва и обратната тенденция – перспективни състезатели, със застой в развитието. Паралелно, световното плуване се развива като резултати с бързи и големи крачки и продължава да бъде мечтана химера, трудна за догонване.

Вальо Балкански: Видя се, почти нулева разлика в сравнение с предходните години, да не кажа отрицателна. ОТРИЦАТЕЛНА е, с нулева няма да ви хваля. Казвал съм ви какво, що и как. Пак ще повторя. Изгубихте връзката преди и сега. Изгубихте комуникацията с клубовете, опитните и можещите. Дадохте път на лаици, недоказани и провалили се. В целия УС има трима качествени, които изпадат в малцинство (или са хванати да слугуват), в треньорската комисия – двама, които са си прями и си изразяват мнението, и то правилно и напряко, но пак са малцинство. Не можете да се съберете и да определите какво е спортносъстезателна година, какво е финансова година. Не взимате предвид от кога почва да се готви състезател и отбор за следващата спортносъстезателна година. Липса на прозрачност в определянето на участници в състезания извън официално обявените с нормативи  (шуробаджанащината в Утрехт и туристическият тур в Казан). Липса на официална информация за разширен национален отбор по възрасти. Липса на обявени официални критерии. А и дори не можете да си съберете хората за лагер. Но им поемате храна и други разходи, ако има такива. Липса на всякаква заинтересованост за състоянието на базите и при какво условия се готвят клубовете, камо ли да си мръднете задните части да идете на място и да помогнете. Тотално СРИВАНЕ на треньорската професия, неизпълнение на наредбата на Министъра на спорта за квалификацията на спортните кадри. Включване на хора без необходимия ценз по наредбата даже и в националния отбор. Обявяване на главни треньори по време на състезанията, които не отговарят и за инструктори в нея. Тотална липса на контрол върху подготовката на перспективните деца, изпуснат всякакъв подбор – кой става, кой ще стане, кой да се натиска. А само постигнати нормативи и отчитане на резултати. Изключително беден спортен календар – никакви състезания извън вашите, а ако има, никаква помощ и подкрепа, дори и морална в саита. Дори да пращате национален отбор в чужбина, а на същото състезание да участват на собствени разноски десет пъти повече деца от България, за вас си е важен националният отбор. ДРУГИ НЯМА. Въвеждане на някакви изисквания (входно-изходни) вече при завършен подготвителен период в подготовката на състезателите и специализираното им насочване към дисциплините за държавното първенство. Критика отвсякъде. Тотално загърбване на НАЧАЛНОТО ОБУЧЕНИЕ, същото е във връзка и с гореказаното за треньорската професия. Ама кой, как, защо. То се вижда на състезанията, 2-3 качествени от възраст, дисциплина и стил и после пълнеж.

 

Александър Конкеев: Бързият поглед към целите в  плана на Федерацията показва:

- следвайки програмите за ЕП, СП и ОИ, да намерим място сред първите 20 на света по постижения, като етапно развитие до ОИ`2016 г.

- 2013 – СП 50м басейн – един/два финала и два/три полуфинала

- 2014 – ЕП 50м басейн – два/три финала и четири/пет полуфинала

- 2015 – СП 50м басейн – евентуално поне един медал, два/три финала и четири/пет полуфинала

- 2016 – ЕП – два/три медала, четири/пет финала и четири/пет полуфинала

- ОИ – две/три класирания до 6то място, един/два медала и няколко финала.

Както се вижда, планът на федерацията за 2013 не е изпълнен. Съобразила ли се е БФПС при съставянето му с развитието на другите нации в плуването, или е подценила този немаловажен фактор?

Не може да се каже, че държавата не помага. Много от изказванията на политици са свързани с идеята  да се направи спорта достъпен за всеки, че „трябва да се инвестира в професионалния спорт и да се развие масовия спорт. Съществува конкретна визия и желание да се обърнем към децата и младежта – да не бъдат пред компютрите, а в спортните зали.“ Съществува убеждението, че голяма част от тези обещания са на думи, но има и потвърждения на дела, и това са реновирането на Дианабат-София, Спортпалас-Варна, Базата в Сандански – по европейски проект, Частен инвеститор в Бургас, откриване на реновирания басейн в Добрич, строеж на нов покрит 25м басеин към комплекс „Приморски“ във Варна. По един или друг начин държава или община са съдействали това да се случи. Дали е достатъчно – определено не, но се среща разбиране. От друга страна, съществува и подкрепа от членове на НС на БЧК в лицето на г-н Стоян Андонов  за връщането на обучението по плуване в училищата. Интересно, защо не се чуват редовно предложения в тази насока от страна на БФПС.

Фактът, че много басейни с олимпийски размери в страната бяха превърнати в „локви с бар“, до голяма степен без съпротива от страна на федерацията, значително снижи обществената й значимост. Липсата на партьорство с БФПС при изграждане или реновиране  на спортни обекти в различните региони на страната е крайно неприятен факт и сериозен минус при европейско финансиране по програма „Джесика”, даваща възможност да се изгражда спортната инфраструктура – стадиони, клубове и комплекси. Ако се е работело по тази програма – то липсва публична информация за ролята на федерацията в нея. Както се вижда, материалната база се реновира и обновява, макар и бавно, но тревожното е, че федерацията не участва достатъчно активно в тези процеси, а камо ли да инициира такива. Особено важно е и максималното натоварване на тази база, за да може тя да сведе средствата за издръжка до минимум и да разчита възможно повече на самофинансиране. Времето налага БФПС да е пределно активна  в проекти по реновиране на 50м басейни (такава възможност съществува  в София, Пловдив, Варна) чрез финансиране по програма „Джесика”, и то със сериозен акцент върху енергийната ефективност и минимизирани разходи на консумативи.

В  съвременното плуване все по–осезаема роля играят и така наречените кондиционни треньори и не само в плуването, спортните игри, а  вече и в атлетиката. Ако си наистина добър в това, практически няма граници пред теб, а ако ти се отдаде възможност да го съчетаеш и с добри умения на кинезитерапевт, шансовете за добра реализация се увеличават значително.

Мнозина се питат, защо у нас винаги футболът е на почит. Много от спортните редакции са пълни с журналисти с насоченост към футбола и игри, като волейбол и баскетбол. Естествено е да се пише само за тези спортове. Не може да очаквате, обаче, развитие в журналистическото поприще с едно голо плуване и да разчитате някой да ви предпочете. Определени знания в спортове като атлетика, гимнастика, фигурно пързаляне и др. ще ви направят търсен кадър като спортен журналист, но затова са необходими и добра визия, коментаторска дарба и владеене на езици, поне три. Това си е сериозно предизвикателство. Федерацията трябва да търси и подпомага плувци с желания за такава насоченост като перспектива за развитие, за да могат в бъдеще те да популязират водните спортове в медийните среди. Това вече успешно се прилага от медиите и много от спортните редакции са водени от кадри, дошли от футбола, волейбола и фигурното пързаляне.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>