БАРСЕЛОНА. VІ-ти ден. Юлия Ефимова – световна шампионка.

БАРСЕЛОНА. VІ-ти ден. Юлия Ефимова – световна шампионка.
User Rating: 0 (0 votes)
placeholder1 copy2

Юлия Ефимова
фото: swimvortex
Като дете тренира първо акробатика. Майка иска да остане в този спорт – тем всички са малки, красиви. Но баща й настоява: само плуване! Юлия е с висок ръст – това не се харесва на треньорите по акробатика.
Отначало тренира плуване при баща си. „Прекалено дълго останах под негово ръководство. Можех да му се навикам, когато нещо не ми харесваше. Когато проявявах капризи, той ме съжаляваше. Смисълът от тази работа, сами виждате, не беше голям.”
След това Юлия преминава в групата на Ирина Вятчанина. При нея нещата потръгват по нов начин. Тя се оказва достатъчно твърд треньор. Не й позволява да ползва козметика. Смята, чеедно момиче в такава възраст може да използва единствено детски крем и лосион. Всичко останало – отвлича от тренировките. Ирина Вятчанина смята, че кратките занимания с акробатика са били от голяма полза, като са развили в Юлия природната гъвкавост. Юлия се отличава от другите плувци с естествения си стил на плуване. „Плуването е много близко до музиката: трябва да притежаваш добро чувство за ритъм – твърди Вятчанина – Юля го притежава”.
Ефимова не намира веднага своя стил. Отначало баща й иска да я направи гърбистка или кроулистка. След това започва да се получава бътерфлаят. Едва на 13 години, когато применава към Ирина Вятчанина, окончателно избира бруста, и най-накрая започва да постига добри резултати.
„Много обичам да плувам. Получавал огромно удоволствие! Дори на тренировки, работата ми ми доставя удоволствие и радост. Явно всичко това се излива в бързи секунди+
Упорита. „Ако реша да споря, никой не може да излезе наглава с мен, дори и да не съм права”.
admin
по мат-ли на i-swimmer

Атанас Георгиев

Спринтът на 100 метра свободен стил завърши според предварителните очаквания. Огромната работа след олимпийските игри за Кейт Камбъл от Австралия й се отблагодари и тя спечели така желания златен медал. Австралийката тръгна с немислимите 0:24.85, и по подобен на Морозов начин започна да се измаря някъде към 80-тия метър. Подготовката и бе достатъчна за да завърши за 0:52.34. Ако иска да подобри световния рекорд със сигурност тръгването трябва да бъде над 25 секунди. Втора завърши Сара Шьостром, която повтори доброто си плуване от полуфиналите и спечели сребърния медал с 0:52.89. Битката за бронзовия медал до последно се водеше между олимпийската шампионка от Холандия Раноми Кромовиджоджо и американският вундеркинд Миси Франклин. Пет стотни от секундата дадоха бронза на холандката, която го спечели с 0:53.42. В сериите Франклин направи най-доброто си плуване от 0:53.3, което би било достатъчно за този бронзов медал.

За разлика от олимпийските игри в Лондон, където дисциплинте 200 съчетано и 200 гръб вървяха заедно, този път те бяха в различни дни. Това позволи на Райън Лохте да бъде свеж и да се съсредоточи в тази коронна за него дисциплина. Първоначалните прогнози бяха, че борбата ще бъде между двамата американци и японеца Риусуке Ирие. Японецът обаче не успя да бъде на нивото на финала и остана без медал. Приятната изненада е плуването на поляка Радослав Кавецки успял да спечели сребърният медал с нов европейски рекорд от 1:54.24. Двамата с Лохте победиха останалите с по-добрите си подводни плувания, а Кавецки натисна много и самия Лохте, който успя да го победи с 45 стотни. Бронзът остана за олимпийският шампион, Тайлър Клари постигнал 1:54.64.

След световния рекорд на Педерсен в полуфиналното плуване на 200 бруст за 2:19.11 и слизането на Ефимова под 2:20, а именно 2:19.85, очакванията бяха за борба между двете. Още в сериите американката Мика Лорънс слезе под 2:22, и тя бе отбелязана като основна претендентка за бронзовия медал. Още на първите 50 метра, Рике Педерсен тръгна с 60 стотни по слабо от собственият си световен рекорд, което бе първата индикация, че плуването няма да е съвсем като снощното. До 150 метър двете фаворитки вървяха заедно и тогава Ефимова започна да натиска непрекъснато до самият финал. Усилието и бе достатъчо за да разгроми новата световна рекордьорка. И така в тази дисциплина 3 жени са слизали някога под магичната граница от 2:20.00, две от тях са притежавали или притежават световни рекорди под това време, но само една е плувала два пъти под това време и никога не е била световна рекордьорка. Ефимова спечели с 2:19.41, втора е Педерсен с 2:20.08, а трета е Мика Лорънс с 2:22.37.

200 бр слизания

графика, изготвена от Александър Конкеев

Даниел Гюрта-gambling911

Даниел Гюрта
фото: gambling911

Следващият финал бе този на 200 бруст за мъже. Тук фаворит бе Дениел Гюрта от Унгария. В първи коридор плуваше световният рекордьор Акахиро Ямагучи, във втори – сребърният олимпийски медалист от Великобритания, в осми бронзовият олимпийски медалист от Япония – Татаиши. Дисциплината бе най-голямата надежда на Германия за спечелване на медал. Световният рекордьор не бе във формата по време на поставяне на рекорда и остана без медал. С много красиво плуване Даниел Гюрта успя да ги победи, като почти през цялото време плуваше под световния рекорд. Съвсем в края рекорда му избяга, но с 2:07.23 той свали 5 стотни от досегашното си върхово постижение и постави нов европейски рекорд. Радост за Германия донесе Марко Кох спечелил сребърния медал с 2:08.54, а най-голямата изненада бе поднесена от финландеца Мати Матсон, спечелил бронза с добрите 2:08.95.

Последният финал за вечерта бе щафетата 4 по 200 за мъже. Един от фаворитите Австралия отпадна още в сериите завършвайки девети на 15 стотни от отбора на Китай.

Фаворити в дисциплината бяха Сащ и Русия, а борбата за бронза се очакваше да се води между Япония и Франция. С включването на Ян Сун в Китайската щафета имаше вероятност и те да претендират за бронзовия медал. На първи пост Яник Аниел плува със секунда по слабо време от шампионското в индивидуалното плуване. Вторият пост на французите бе поверен на младо попълнение, което определено не бе на нивото на останалите плувци в щафетата. Американци и руснаци съвсем логично се откъснаха от останалите отбори и се подредиха според очакванията. Първи САЩ с 7:01.72, втори Русия със 7:03.92. На последния пост Ян Сун постигна феноменалните 1:43.16 и успя да открадне бронза от щафетите на Франция и Япония останали на по-малко от ¼ от секундата от този медал.

Веднага след финала на 100 свободен стил, на Миси Франклин и се наложи да направи и едно полуфинално плуване на 200 гръб. Усилието, което положи бе достатъчно за 2:06.46, първо време от полуфиналите, и плуване показвано от Кристина Егерсеги още през 1991 година на световното първенство в Атина. Забелязващо се плуване заедно със Франклин, направи канадката Колдуел 2:07.15. Битката в първия полуфинал бе между Белинда Хокинг (2:08.49) и американката Пелтън (2:08.20). Във финала влязоха още 15-годишната Дария Устинова, Катинка Хошу,  Дарина Зевина. Извън финала остана италианката Фредерика Пелегрини изплувала дистанцията за 2:09.97. Фаворитка за финала е Миси Франклин, сребърният медал без да преувеличавам може да бъде спечелен от всяка една от останалите.

През шестата финална вечер се проведоха и полуфиналите в мъжките 50 метра свободен стил. В първия полуфинал Цезар Сиело и Нейтън Ейдриан постигнаха равно време от 0:21.60, трети остана 32 годишният ветеран Роланд Шуман изравнил личното си постижение от 0:21.67. Във втория полуфинал, олимпийския шампион Флоран Манаду постигна феноменалните 0:21.37, втори остана ветерана Антъни Ървин с 0:21.42, а Буске и Морозов постигнаха съответно 21.62 и 21.63. Фаворити във финала са Манаду, Ървин, Ейдриан, Фильо и Морозов. Световният шампион на 100 свободен стил не успя да преодолее полуфиналната фаза.

Р.Лохти-SwimStars

Райън Лохти
фото: SwimStars

След златният медал на 200 гръб, на Райън Лохте му предстоеше още работа в басейна. Предстояха полуфиналите на 100 бътерфлай. От първи коридор във втория полуфинал той постигна най-доброто си време в тази дисциплина 0:51.48 с което влезе и с първо време във финала. Всъщност за отбелязване е факта, че само Льо Клос (0:51.52) и Цуркин (0:51.78) от първия полуфинал успяха да се класират за финала. Останалите шест места бяха заети от втория полуфинал, който представляваше нещо изключително. Освен Лохте, влязоха още Черняк, Коротишкин, Чех, Дайблер, Корженьовски. Много трудно предвидима дисциплина, но все пак фаворити са Лохте, Чад льо Клос, Дайблер и Коротишкин.

Програмата продължи със същия стил, но на по кратка дистанция при дамите. Жанет Отесен (0:25.50) и Раноми Кромовиджоджо (0:25.68) са горещите фаворитки за утрешния финал. Втория полуфинал бе спечелена от Франческа Халсал (0:25.90), която обаче в сериите постигна значително по бързото 0:25.69. Във финала намери място плувкиня от Египет, влязла с 0:26.12 в него. Фаворитки са Отесен, Кромовиджоджо и Халсал.

Най-интересните събития в сутрешните серии бяха отпадането на Алисия Каутс в дисциплината 50 бътерфлай, и отново с отрицателен знак отпадането на Австралийската свободна щафета от финала на 4 по 200 свободен стил. Интересно бе че поради липса на предварително време на руснака Гречин му се наложи да плува 50 свободен стил от първа серия. Той се справи и с 0:22.08 успя да премине тази фаза с успех.

През шестия ден България трябваше да бъде представена от Екатерина Аврамова в дисциплината 200 гръб. Катя не се появи на старта и така останахме без представяне в днешния ден. Очакваме плуванията на Вангелина Драганова на 50 бруст (утре) и Никола Димитров на 400 съчетано (в неделя).

 .

Световно първенство по плуване – Барселона – шести ден

 

100 свободен стил - жени

1. Кейт Камбъл – Австралия – 0:52.34

2. Сара Шьострьом – Швеция– 0:52.89

3. Раноми Кромовиджоджо – Холандия – 0:53.42

 

200 гръб – мъже

1. Райън Лохте – САЩ – 1:53.79

2. Радослав Кавецки – Полша – 1:54.24 ЕР

3. Тайлър Клари – САЩ – 1:54.64

 

200 бруст – жени

1. Юлия Ефимова – Русия – 2:19.41

2. Рике Мьолер Педерсен – Дания – 2:20.08

3. Мика Лорънс – САЩ – 2:22.37

 

200 бруст – мъже

1. Даниел Гюрта – Унгария – 2:07.23 ЕР

2. Марко Кох – Германия – 2:08.54

3. Мати Матсон – Финландия – 2:08.95

 

4 по 200 св.стил – мъже

1. САЩ – 7:01.72

2. Русия – 7:03.92

3. Китай – 7:04.74

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>