БАРСЕЛОНА. Три Световни рекорда в VІІ-мия ден от Световното първенство по плуване

БАРСЕЛОНА. Три Световни рекорда в VІІ-мия ден от Световното първенство по плуване
User Rating: 0 (0 votes)
 
Два Световни рекорда бяха поставени от ДВЕ впечатляващи млади плувкини тази вечер, и ДВЕТЕ на 16 години, и ДВЕТЕ вече постигнали по още един СВЕТОВЕН рекорд в БАРСЕЛОНА`2013: Рута Мейлутите (Литва) с WR 29.48 на 50м.бруст и Кати Ледеки (САЩ) с нов WR от 8:13.86 800м св.ст.!
фото: FINA.

Още рано тази сутрин в сериите на 50 бруст за жени, падна световния рекорд в дисциплината, поставен от Юлия Ефимова, с постижение 0:29.78. Рускинята измъкна 2 стотни от досегашното върхово постижение, пред погледа на собствената му притежателка. Отговорът на детето-чудо от Литва не закъсня и тази вечер в полуфиналите на дисциплината тя постигна невероятните 0:29.48, като по този начин свали цели 30 стотни от рекорда поставен от Ефимова сутринта.

Ледеки-.npr.

Ледеки
фото: npr.

Третият световен рекорд за деня бе поставен в дисциплината 800 свободен стил за жени от американката Кейтлин Ледеки, постигнала 8:13.86, свалила 24 стотни от световният рекорд на Ребека Адлингтън от олимпийския финал в Пекин през 2008 година.

Кейт Ледецки-..timesofmalta.

Кейт Ледеки
фото: timesofmalta.

Първият финал за вечерта бе плуването на 50 бътерфлай за жени. Фаворитки бяха Отесен, Кромовиджоджо и Франческа Халсал. Всички сякаш някак забравихме за Инг Лу от Китай, която е олимпийска сребърна медалистка на 100 бътерфлай. Изненадата дойде именно от китайката, успяла да спечели сребърният медал с 0:25.42. Бронзът остана за Раноми Кромовиджоджо с 0:25.53, като при нея намаления тренировъчен обем не е оказал толкова значително влияние върху постиженията в петдесет метровите дистанции, както успяхме да се убедим малко по-късно през вечерта. Златният медал, очаквано бе спечелен от Жанет Отесен с 0:25.24. В това финално плуване останах с неприятното усещане, че Отесен излезе след 15-ия метър. Може би трябва да се помисли за подаване на информация на кой метър излизат плувците, особенно в 50-метровите дистанция на делфин и гръб. Така, както информацията за предаванията между постовете е достъпна, защото ние като зрители разчитаме единствено на това което виждаме с очите си, а съществува технологията която показва показването на плувеца до сантиметър. Неналичието на тази информация за мен в това плуване постави под въпрос златния медал на Отесен, което много бих искал да разсея.

Вторият финал бе и дисциплината с най-висока средна и максимална скорост, която изобщо може да бъде достигната от плувец. Тримата фаворити в средните коридори се провалиха и така медалите останаха за състезатели от единия край на басейна. Така се случи, че позиционирането на Цезар Сиело в шести коридор издърпа заедно с него плуващият в седми коридор Владимир Морозов, а той от своя страна плуващият в осми коридор 30-годишен Джордж Бовел. Сиело спечели с 0:21.32, втори Морозов 0:21.47, трети Бовел 0:21.51. Антъни Ървин изостана във финала след първите 15 метра на около 1,5 метър след всички останали и от там му се наложи да догонва. Олимпийският шампион Флоран Манаду, усети с пълна сила какво означава напрежението на големия финал и напрежението върху фаворита. Самото му плуване от полуфиналите щеше да бъде достатъчно за сребърния медал, там той постигна 0:21.37.

Фаворитката в третия финал за вечерта беше напълно известна, като едва ли някой се е съмнявал, че Миси Франклин ще спечели коронната си 200 гръб. Тук се надявахме на световен рекорд и удоволствието от техниката на американската плувкиня. Конкуренцията не бе достатъчна за да мотивира американката и тя постигна 2:04.76, което е нов рекорд на световните първенства и е може би второто най-добро плуване изобщо в тази дисциплина. Втората американка Елизабет Пелтън тръгна с темпото на Франклин, на 75 метър бе на половин метър след нея, а на 100 метър вече с 3 и повече метра. В крайна сметка неправилната стратегия на плуване я остави без медал. Битката за сребърният медал водиха Белинда Хокинк от Австралия и Хилари Колдуел от Канада. Последната има изключително дребна фигура, но е и много подвижна. Силите й днес бяха достатъчни за бронзовия медал с 2:06.90. Среброто остана за Белинда с 2:06.66, която след пропуснатият финал в Лондон бе изключително доволна от него, поради факта че Франклин просто нямаше как да бъде победена. В последните години именно Хокинг е основна претендентка и двигател за Франклин в тази дисциплина. През 1991 година на световното първенство в Атина, унгарката Кристина Егерсеги поставя световен рекорд с време 2:06.62. Двадесет и две години по късно това постижение все още е достатъчно за спечелване на сребърен медал от световно първенство.

На връх рожденния си ден Райън Лохте трябваше да плува като фаворит от четвърти коридор дисциплината 100 бътерфлай. Шампионът спечели титлата с 39 стотни преднина пред сребърния, но всички останали седем финалиста се поместиха в 21 стотни. Логично титлата бе спечелена от Чад льо Клос с 0:51.06. Втори остана Ласло Чех с 0:51.45, трети Конрад Черняк 0:51.46, четвърти Дайблер 0:51.54, пети Коротишкин 0:51.57, шести Лохте 0:51.58, седми Риволта 0:51.65 и също седми Яухен Цуркин 0:51.65. Водачът в световната ранглиста преди този старт Стефан Дайблер потегли много силно, но в последствие бе застигнат от медалистите. След като не успя да спечели медал в коронната си дисциплина 200 съчетано плуване, Ласло Чех стори това в 100 бътерфлай. Възможностите на Чех на 400 съчетано са силно под въпрос, може би в бъдеще 100 бътерфлай и 100 гръб ще са неговите коронни дисциплини.

Swimming - 15th FINA World Championships: Day Eleven

Кейт Ледеки

Последният финал за вечерта бяха 800 метра свободен стил при жените. В това плуване успя да се намеси много сериозно и трета плувкиня, за разлика от 1500 свободен стил. Още на 200 метър стана ясно че медалите ще бъдат разпределени между Ледеки, Фрийс и Лорън Бойл от Нова Зеландия. В средата на дистанцията водачка бе Фрийс с 4:05.24 след нея Ледеки с 4:06.44. В този момент разликата между двете бе и най-голямата по време на цялото състезание в полза на Фрийс, а именно 1,2 секунди. От този момент Ледеки започна да гони, като на 500 метър разликата е +1,09 сек, на 550 метър +0,98 сек, на 600 метър +0,35, на 650 метър Ледеки вече повежда с 1 стотна пред Лоте Фрийс. До средата на дистанцията Лоте вървеше с четвърт секунда под графика на световния рекорд, като от 400 до 600 метър рекордът им избяга и след като на 650 метър Ледеки застигна Фрийс започна да и прави разлика на 50 метра по половин секунда и да догонва рекорда. На 700 метър, Ледеки е -0,12 сек под графика на Адлингтън, на 750 метър -0,37 сек под рекорда и в крайна сметка постави нов световен рекорд с 8:13.86 и 24 стотни под предишното върхово постижение. Новият рекорд е с равни първа и втора част съответно 4:06.4 и 4:07.4.

.newsfiber

Рута Мейлутите
фото: newsfiber

В един от полуфиналите този на 50 бруст падна и световен рекорд за който вече споменахме. Феноменално постижение на Рута Мейлутите, свали 30 стотни от сутрешния рекорд на Ефимова и разбира се се превръща в основна фаворитка за златния медал. За финала се надяваме на още една атака на рекорда, въпреки че може и да не се случи, и златен медал за Мейлутите. Фаворитка за сребърния медал е Ефимова, а бронзът най-вероятно ще бъде спечелен от световната рекордьорка до таз сутрешното плуване на Ефимова – Джесика Харди. Само тези три момичета успяха да слязат под 30 секунди в рамките на дисциплината. Някаква съпротива може да окаже втората американка, Брия Ларсън със своите 30,20 секунди.

Раноми-satnews

Раноми Кромовиджоджо
фото: satnews

Две постижения се откроиха ясно в полуфиналите на 50 свободен стил за жени. В първият полуфинал Раноми Кромовиджоджо постигна 0:24.33. Световната шампионка на 50 бътерфлай, Жанет Отесен направи подводно до 15 метър, което този път сякаш беше в рамките на допустимото, и спечели второто място в полуфинала с 0:24.54. От този полуфинал напред продължиха още Халсал и Шьострьом. Във втория полуфинал откроилото се плуване бе на Кейт Камбъл, която постигна 0:24.19. Невероятна максимална скорост развива тази плувкиня. Много дълга крачка и много чисто плуване, като впечатлението е че плува 200 свободен стил. До нея в пети коридор бе сестра и Бронте Камбъл, която направи най-слабия старт в цялата серия, но въпреки това завърши на второ място в полуфинала. Напред продължават още Доротея Брант и Симоне Мануел. Листът с резултати от вторият полуфинал не бе показан, а така също и осемте финалистки, поради излъчено интервю с Жанет Отесен. Резултатите се намират на страницата на официалният времеизмервач Омега. Въпреки феноменалния резултат от 0:24.19 останах с впечатлението, че Кейт не показа всичко. Времето във финала може би ще бъде около 0:23.8, а защо не и да бъде атакуван световният рекорд на Брита Щефън от 0:23.73. Фаворитки са Кейт Камбъл, Раноми Кромовиджоджо, Бронте Камбъл, Отесен, Халсал, Шьостром. Всъщност двата края единствено могат да бъдат отписани, но именно защото са там състезателките в тях имат шанс за бронзовия медал.

Полуфиналите на 50 гръб за мъже бяха интересни от към негативни събития. Двама от шестнайсетте полуфиналисти стартираха с хлъзгане на старта и изоставане от 3-4 метра след старта. На напрежението се поддадоха световния шампион от 2007 година Герхард Забмерг и водача в световната ранклиста Дейвид Плъмър. Първият полуфинал бе спечелен от израелеца Гай Барнеа с 0:24.73, след него завърши Мат Гривърс с 0:24.79.

Вторият полуфинал бе много по-бърз, като първи и втори в него завършиха двамата французи Лакур (0:24.39) иЛакур Стравиус (0:24.45). Водачът от полуфиналите Даниел Орзеховски от Бразилия постигна 0:24.79, което също ще му бъде достатъчно за класиране във финала. През 2011 година Лакур и Стравиус постигнаха равно време и световна титла на 100 гръб, защо не утре да направят същото и в по-късата дистанция. Фаворити са Лакур, Стравиус и Гривърс.

Българското участие в сутрешното плуване, бе това на Вангелина Драганова на 50 бруст. Велинградчанката постигна 0:33.10 с което се класира след 40 място в дисциплината.

Влизането във финала на 1500 метра при мъжете стана с постижение под 15:00.48. Фаворити в него са Ян Сун, Райън Кохран и Конър Джагър. Изненада до някъде е отпадането на Осама Мелули от финала.

 

 

50 бътерфлай - жени

1. Жанет Отесен – Дания – 0:25.24

2. Инг Лу – Китай – 0:25.42

3. Раноми Кромовиджоджо – Холандия – 0:25.53

50 свободен стил – мъже

1. Цезар Сиело – Бразилия – 0:21.32

2. Владимир Морозов – Русия – 0:21.47

3. Джордж Бовел – Тринидат и Тобаго – 0:21.51

200 гръб – жени

1. Мелиса Франклин – САЩ – 2:04.76 CR

2. Белинда Хокинг – Австралия – 2:06.66

3. Хилари Колдуел – Канада – 2:06.90

100 бътерфлай – мъже

1. Чад льо Клос – ЮАР – 0:51.06

2. Ласло Чех – Унгария – 0:51.45

3. Конрад Черняк – Полша – 0:51.46

800 св.стил – жени

1. Кейтлин Ледеки – САЩ – 8:13.86 WR

2. Лоте Фрийс – Дания – 8:16.32

3. Лорън Бойл – Н.Зеландия – 8:18.58

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>