Извън полемиката

Има ли условия за подготовка във Велико Търново по плуване за нещо повече от злато на Comen Cup?

Извън полемиката
User Rating: 5.9 (4 votes)
фото: sport-vt
Първи аргумент

Няма 50м басейн, но и не е задължителен. Е, сега е моментът да видите как се става шампион без 50м басейн. Станислав Донец обаче го е правил.

За информация на любознателните: Станислав Донец – седемкратен световен рекордьор, многократен европейски рекордьор. В родния му град (Димитровград, Уляновска област) има един единствен басейн, и то 25-метров. Басейнът  е много стар, постоянно подлежи на ремонти.

Втори аргумент

Условия нямало. Щом е стигнал до тук, значи има възможности тези условия да не се оказват толкова негативен фактор. Да не забрявяме, че Камчия и Варна са сравнително близко. Като му гледам фигурата – ОФП му е от класа.

Що се отнася до „изокинетичните уреди, воден канал, подводни камери, специализиран софтуер за анализ и усъвършенстване на плувната техника“: техниката му е моделирана така, че движенията са с висока ефективност. Е, проверка ще е добре дошла, но тук и финансовият фактор е решаващ. Невероятно удоволствие е да го гледаш как плува – магнетична красота на стила. Вместо да гледам по новините как тренира Левски и други там „спортни новини“, всеки ден с удоволствие ще наблюдавам, ако ми пускат плуване на Антъни. Воден канал не му трябва –  челното му съпротивление е радващо ниско, съпротивлението от триене: плува без шапка – гола глава  (това за майтап). Не се е чуло кожата му да е като на акула, а дали командва подкожието като делфин при различни скорости и на канал трудно се установява. Индуктивното съпротивление – завидно ниско, а активните загуби и загубите от турболенция са си мечта за нашите условия. Що се отнася за останалите – професионален психолог, опитен диетолог, вещ в занаята физиотерапевт, поставен ли е под постоянен мониторинг на спортен лекар, за сега не му трябват понеже е още далече от възрастта мъже, пък и има кой да преценява. Воден е със завидна грамотност  и постоянство и сполучлива постепенност.

Трети аргумент

Млад е, но семейството и Роза показват забележителна за България грамотност, как трябва да се води и насочва един талант.

Четвърти аргумент

За сега със спонсора се справят, но не е лошо и Федерацията да се активизира и да го подкрепя все повече. Одобренията в мрежата дават възможност да направим обосновано предположение, че масата от феновете на плуването са „ЗА“ допълнително целево годишно финансиране  на този младеж.

Пети аргумент

Явно е прав Румен Атанасов, като казва, че нямате поглед какво става при най-малките възрастови групи. Нека малките болярчета работят упорито и не забравят, че всяко дърво без корен е обречено. От друга страна то и Силистра, и Добрич не са имали, но за всяко нещо има първи път, само трябва сърце.

Шести  и Седми аргумент

Провокативни аргументи, но те са от компетенцията на засега отлично работещите треньор и родители.

Юлиян Василев е сериозно име в плувната ни история и това, че не е завоювал титла повече от шампион на балканите се дължи на много фактори и ограничения на времето. Може би ако на лагера в Цахкадзор е бил напътстван от водещ  руски треньор, би постигнал повече, но това вече са предположения.

Когато една система работи добре, то не е редно да се променя, виж, оптимизирането е друго нещо.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>